BluesInWijk vanaf 2009

BluesinWijk ziet graag dat Blues toegankelijk is voor iedereen die van muziek houdt. Dat idee hadden de oprichters in 2009 al en staat nog steeds centraal bij alles wat er gedaan wordt.

2009. Bluesfans Anton Winkel, Frans Hoving en Arie Verheul besluiten tot de oprichting van BluesinWijk, worden partner van JazzbyDuurstede, lanceren hun plannen in de media en slagen erin een dijk van een line-up neer te zetten op hun eerste Bluespodium. Honderden bezoekers genieten van toppers als Sugar Ray Norcia, Buddy Whittington en Danny Bryant. Het blijkt de start van een succesvolle Wijkse bluesgeschiedenis.

2010. Het idee voor een Blues Academy krijgt gestalte in de vorm van de eerste workshop mondharmonica. Een formule die in de latere jaren zal uitgroeien tot een zeer waardevol onderdeel met honderden enthousiaste deelnemers aan gitaarworkshops,  gitaar bouwen, bluesquizzen en bezoekers aan schoolconcerten, fototentoonstellingen, films en theatervoorstellingen.

2011. “BluesinWijk geeft Wijk het beste van de blues” was jarenlang de leus. Legendarische topbands uit de jaren 60-70 als Barrelhouse, Flavium, Livin’ Blues en Cuby + the Blizzards staan dan ook met stip genoteerd op de wensenlijst van de Wijkse Bluesmannen. Cuby bijt op 28 mei het spits af in een uitverkocht en stampvol theater Calypso. Succesvolle optredens van de overige bands volgen al snel in de daaropvolgende jaren. De Wijkse fans smullen ervan hun oude idolen in de eigen stad te mogen verwelkomen.

2012. Wijk ligt prachtig aan de Lek, experimenteren met een bluescruise ligt dan ook voor de hand. Net als de eerste editie in 2011 is de riviercruise in no time uitverkocht. De combinatie van samen varen, elkaar in een ontspannen sfeer ontmoeten, prachtige vergezichten over de Betuwse uiterwaarden en de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, fantastische buffetten en non-stop blues blijken uitstekende ingrediënten.

2013. Al bij de start in 2009 omarmen ruim 150 Wijkenaren het blues initiatief door vriend of sponsor te worden. Samen de blues in Wijk verder promoten en stimuleren spreekt aan. Binnen een paar jaar groeit het aantal vrienden tot over de 400 en zo’n 25 sponsors. Tot op de dag van vandaag voorziet hun trouwe steun BluesinWijk van een duurzaam en stevig financieel fundament.

2014. De eerste jaren vlogen om en voor iedereen het wist stond de 5e verjaardag voor de deur. Er was een spaarpotje om extra uit te pakken met een fototentoonstelling incl. een fotoboek en een prachtige feestavond met aansprekende namen in theater Calypso en een workshop bluesdansen! Terugkijkend kan worden geconstateerd, dat BluesinWijk volwassen is geworden, springlevend is en een duidelijke plek heeft gekregen in de Wijkse gemeenschap.

2015. Samenwerken met andere organisaties/partners bleek een belangrijke pijler te zijn onder de succesvolle groei van de Wijkse blues. Samen nieuwe dingen van de grond tillen voor een breed publiek. Met JazzcaféWbD prachtige nieuwjaarsconcerten, met Kasteel Cultureel vele uitverkochte Blues@theCastle’s, met het Filmhuys bluesfilms vertonen, met de horeca meer dan succesvolle Blueskroegentochten organiseren, met de Dutch Blues Foundation de winnaars van de Dutch Blues Challenge presenteren en met de regionale omroep Regio90FM en hun radioprogramma Highstreet Jazz&Blues blues breder uitzetten in de regio.

2016. Een 100% vrijwilligersorganisatie van ca. 25 vrouwen en mannen met een klein kernteam voor de bestuurlijke zaken en een groot team voor de organisatie van jaarlijks een tiental blues evenementen. Vanaf de eerste dag is dit een hecht team met weinig verloop en veel vrolijkheid. Steeds in de weer om BluesinWijk een gezicht te geven bij elk event. In 2016 beloond met de gemeentelijke vrijwilligersprijs. Een erkenning om trots op te zijn!

2017. Wijkse en regionale bluesmuzikanten stimuleren het podium (weer) te betreden was ook één van de doelstellingen. De in de jaren 70 roemruchte band Pauze ontwaakte na jaren uit haar slaap met een gloedvol optreden bij de vriendenavond in 2009. Nieuwe bluesformaties als Littlebylittle, the Pillars, the Caverns en the Vaults volgden later. Menig feest luisteren ze op met blues, precies zoals dat bij oprichting van BluesinWijk was gehoopt. Een geslaagde manier om de blues ook op lokaal niveau levend te houden.

2018.  Zonder een gedegen marktonderzoek blues introduceren in een kleine gemeente bleek achteraf een gouden greep. Gewoon op je gevoel afgaan en laten zien en horen wat je wilt. Een mix van gratis en betaalde concerten met lage toegangsprijzen, goeie bands, meerdere locaties, blues in school, workshops, blues voor de ouderen in het verzorgingstehuis, financieel onafhankelijk, steeds weer wat nieuws (Blues bij de Buren, Bluescruise), trouwe vrienden en sponsors, nieuwsbrieven, een enthousiast team met een grote gunfactor. Dat alles bij elkaar werkt geweldig, geeft kracht en voldoening.

2019.  Het 10e jaar kon na al die succesvolle jaren maar op één manier worden gevierd. Uitbundig en groots, met een prachtige blueskrant, originele shirts, bierviltjes met een link erop naar 10 jaar video, alle concerten €10,- voor absolute topbands. De waardering van de achterban loog er niet om met uitverkochte concerten. Op naar 2029 dus maar!

2020. Wat begon met opnieuw een uitverkocht nieuwjaarsconcert eindigde kort daarna in een verder desastreus Corona-jaar. Ons plan voor compleet nieuwe dingen als de Wijkse Blues Week met blues op de basisscholen, een blueswandeling, bluesfilm, concerten en feesten, viel als een kaartenhuis in elkaar. Net als alle andere events voor de rest van het jaar. Ruim 200 muzikanten werden afgebeld. Muzikanten waren maandenlang brodeloos en ook ons thuishonk theater Calypso had het moeilijk. Waar we konden staken we ze financieel een handje toe. Zo zagen we af van het incasseren van de jaarlijkse vrienden- en sponsorgelden en maakten velen hun bijdragen over naar het theater. Om de moed erin te houden begonnen we met iets nieuws, de LP van de maand en in het najaar kon gelukkig weer voorzichtig worden gestart met twee  uitverkochte Corona-proof miniconcerten (film/bluesavond  en een bluesnight)   in Calypso.

2021. Helaas hield ook dit jaar Corona ons lang  in haar greep. Onder het motto “als het kan, dan doen we het” programmeerden we steeds dapper door, maar keer op keer bleek het niet mogelijk. Opnieuw géén nieuwjaarsconcert met de nieuwe band van Guy Verlinde in januari, géén lang gekoesterde band als Bernard Allison in maart, géén Blues4Kids op de scholen in mei, géén BluesbijdeBuren in 25 huiskamers in juni  en opnieuw géén Kleurrijk in september. Pas ver na de zomer werd er weer wat mogelijk en konden we  wat leuks doen, zoals  tóch nog in het september het uitgestelde concert van Guy Verlinde en de Bluescruise in oktober. Weliswaar met veel minder  bezoekers, maar wat fijn om weer liveblues te kunnen horen, zien en voelen. Ook een Blueskroegentocht  in kleinere opzet leek weer mogelijk, het programma lag bij wijze van spreken al bij de drukker, maar medio november moesten we ook dat afblazen en ook een gezellige eindejaarsbijeenkomst in december met de vrijwilligers moest eraan geloven. Al met al ook dit jaar maar  liefst 45 bands en 170 muzikanten af moeten bellen. Geen vrolijke bezigheid voor een bluesclub die gewend is jaarlijks zo’n 3000 bezoekers te verwennen met lekkere live blues.

2022. Hoewel Corona achter de rug leek viel de opstart begin  2022 knap tegen. De geplande USA-bands die voor januari en maart gepland stonden dorsten de oversteek naar de EU nog niet aan. Gelukkig dachten Chris Bergson & Ellis Hooks daar anders over. Samen met een Franse begeleidingsband  verzorgden ze  een spetterende openingsconcert en stond Calypso weer eens op z’n kop. De rest van het jaar konden we de meeste Corona-schade inhalen,  vrijwel alle afgezegde bands een podium bieden en stond er weer eens UITVERKOCHT op de deur. Blueswandeling, Blues4Kids, de 1500e uitzending van Highstreet Jazz&Blues, BluesbijdeBuren, Bluespodium KleurrijkuitinWijk (incl. een uitstapje naarCountry),  Bluesnight in de Veldpoort en een supergezellige Blueskroegentocht. Het kon weer en dat hebben we dan ook gedaan!