BluesInWijk vanaf 2009

BluesinWijk ziet graag dat Blues toegankelijk is voor iedereen die van muziek houdt. Dat idee hadden de oprichters in 2009 al en staat nog steeds centraal bij alles wat er gedaan wordt.

2009. Bluesfans Anton Winkel, Frans Hoving en Arie Verheul besluiten tot de oprichting van BluesinWijk, worden partner van JazzbyDuurstede, lanceren hun plannen in de media en slagen erin een dijk van een line-up neer te zetten op hun eerste Bluespodium. Honderden bezoekers genieten van toppers als Sugar Ray Norcia, Buddy Whittington en Danny Bryant. Het blijkt de start van een succesvolle Wijkse bluesgeschiedenis.

2010. Het idee voor een Blues Academy krijgt gestalte in de vorm van de eerste workshop mondharmonica. Een formule die in de latere jaren zal uitgroeien tot een zeer waardevol onderdeel met honderden enthousiaste deelnemers aan gitaarworkshops,  gitaar bouwen, bluesquizzen en bezoekers aan schoolconcerten, fototentoonstellingen, films en theatervoorstellingen.

2011. “BluesinWijk geeft Wijk het beste van de blues” was jarenlang de leus. Legendarische topbands uit de jaren 60-70 als Barrelhouse, Flavium, Livin’ Blues en Cuby + the Blizzards staan dan ook met stip genoteerd op de wensenlijst van de Wijkse Bluesmannen. Cuby bijt op 28 mei het spits af in een uitverkocht en stampvol theater Calypso. Succesvolle optredens van de overige bands volgen al snel in de daaropvolgende jaren. De Wijkse fans smullen ervan hun oude idolen in de eigen stad te mogen verwelkomen.

2012. Wijk ligt prachtig aan de Lek, experimenteren met een bluescruise ligt dan ook voor de hand. Net als de eerste editie in 2011 is de riviercruise in no time uitverkocht. De combinatie van samen varen, elkaar in een ontspannen sfeer ontmoeten, prachtige vergezichten over de Betuwse uiterwaarden en de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, fantastische buffetten en non-stop blues blijken uitstekende ingrediënten.

2013. Al bij de start in 2009 omarmen ruim 150 Wijkenaren het blues initiatief door vriend of sponsor te worden. Samen de blues in Wijk verder promoten en stimuleren spreekt aan. Binnen een paar jaar groeit het aantal vrienden tot over de 400 en zo’n 25 sponsors. Tot op de dag van vandaag voorziet hun trouwe steun BluesinWijk van een duurzaam en stevig financieel fundament.

2014. De eerste jaren vlogen om en voor iedereen het wist stond de 5e verjaardag voor de deur. Er was een spaarpotje om extra uit te pakken met een fototentoonstelling incl. een fotoboek en een prachtige feestavond met aansprekende namen in theater Calypso en een workshop bluesdansen! Terugkijkend kan worden geconstateerd, dat BluesinWijk volwassen is geworden, springlevend is en een duidelijke plek heeft gekregen in de Wijkse gemeenschap.

2015. Samenwerken met andere organisaties/partners bleek een belangrijke pijler te zijn onder de succesvolle groei van de Wijkse blues. Samen nieuwe dingen van de grond tillen voor een breed publiek. Met JazzcaféWbD prachtige nieuwjaarsconcerten, met Kasteel Cultureel vele uitverkochte Blues@theCastle’s, met het Filmhuys bluesfilms vertonen, met de horeca meer dan succesvolle Blueskroegentochten organiseren, met de Dutch Blues Foundation de winnaars van de Dutch Blues Challenge presenteren en met de regionale omroep Regio90FM en hun radioprogramma Highstreet Jazz&Blues blues breder uitzetten in de regio.

2016. Een 100% vrijwilligersorganisatie van ca. 25 vrouwen en mannen met een klein kernteam voor de bestuurlijke zaken en een groot team voor de organisatie van jaarlijks een tiental blues evenementen. Vanaf de eerste dag is dit een hecht team met weinig verloop en veel vrolijkheid. Steeds in de weer om BluesinWijk een gezicht te geven bij elk event. In 2016 beloond met de gemeentelijke vrijwilligersprijs. Een erkenning om trots op te zijn!

2017. Wijkse en regionale bluesmuzikanten stimuleren het podium (weer) te betreden was ook één van de doelstellingen. De in de jaren 70 roemruchte band Pauze ontwaakte na jaren uit haar slaap met een gloedvol optreden bij de vriendenavond in 2009. Nieuwe bluesformaties als Littlebylittle, the Pillars, the Caverns en the Vaults volgden later. Menig feest luisteren ze op met blues, precies zoals dat bij oprichting van BluesinWijk was gehoopt. Een geslaagde manier om de blues ook op lokaal niveau levend te houden.

2018.  Zonder een gedegen marktonderzoek blues introduceren in een kleine gemeente bleek achteraf een gouden greep. Gewoon op je gevoel afgaan en laten zien en horen wat je wilt. Een mix van gratis en betaalde concerten met lage toegangsprijzen, goeie bands, meerdere locaties, blues in school, workshops, blues voor de ouderen in het verzorgingstehuis, financieel onafhankelijk, steeds weer wat nieuws (Blues bij de Buren, Bluescruise), trouwe vrienden en sponsors, nieuwsbrieven, een enthousiast team met een grote gunfactor. Dat alles bij elkaar werkt geweldig, geeft kracht en voldoening.

2019.  Het 10e jaar kon na al die succesvolle jaren maar op één manier worden gevierd. Uitbundig en groots, met een prachtige blueskrant, originele shirts, bierviltjes met een link erop naar 10 jaar video, alle concerten €10,- voor absolute topbands. De waardering van de achterban loog er niet om met uitverkochte concerten. Op naar 2029 dus maar!

2020. Wat begon met opnieuw een uitverkocht nieuwjaarsconcert eindigde kort daarna in een verder desastreus Corona-jaar. Ons plan voor compleet nieuwe dingen als de Wijkse Blues Week met blues op de basisscholen, een blueswandeling, bluesfilm, concerten en feesten, viel als een kaartenhuis in elkaar. Net als alle andere events voor de rest van het jaar. Ruim 200 muzikanten werden afgebeld. Muzikanten waren maandenlang brodeloos en ook ons thuishonk theater Calypso had het moeilijk. Waar we konden staken we ze financieel een handje toe. Zo zagen we af van het incasseren van de jaarlijkse vrienden- en sponsorgelden en maakten velen hun bijdragen over naar het theater. Om de moed erin te houden begonnen we met iets nieuws, de LP van de maand en in het najaar kon gelukkig weer voorzichtig worden gestart met twee  uitverkochte Corona-proof miniconcerten (film/bluesavond  en een bluesnight)   in Calypso.

2021. Helaas hield ook dit jaar Corona ons lang  in haar greep. Onder het motto “als het kan, dan doen we het” programmeerden we steeds dapper door, maar keer op keer bleek het niet mogelijk. Opnieuw géén nieuwjaarsconcert met de nieuwe band van Guy Verlinde in januari, géén lang gekoesterde band als Bernard Allison in maart, géén Blues4Kids op de scholen in mei, géén BluesbijdeBuren in 25 huiskamers in juni  en opnieuw géén Kleurrijk in september. Pas ver na de zomer werd er weer wat mogelijk en konden we  wat leuks doen, zoals  tóch nog in het september het uitgestelde concert van Guy Verlinde en de Bluescruise in oktober. Weliswaar met veel minder  bezoekers, maar wat fijn om weer liveblues te kunnen horen, zien en voelen. Ook een Blueskroegentocht  in kleinere opzet leek weer mogelijk, het programma lag bij wijze van spreken al bij de drukker, maar medio november moesten we ook dat afblazen en ook een gezellige eindejaarsbijeenkomst in december met de vrijwilligers moest eraan geloven. Al met al ook dit jaar maar  liefst 45 bands en 170 muzikanten af moeten bellen. Geen vrolijke bezigheid voor een bluesclub die gewend is jaarlijks zo’n 3000 bezoekers te verwennen met lekkere live blues.

2022. Hoewel Corona achter de rug leek viel de opstart begin  2022 knap tegen. De geplande USA-bands die voor januari en maart gepland stonden dorsten de oversteek naar de EU nog niet aan. Gelukkig dachten Chris Bergson & Ellis Hooks daar anders over. Samen met een Franse begeleidingsband  verzorgden ze  een spetterende openingsconcert en stond Calypso weer eens op z’n kop. De rest van het jaar konden we de meeste Corona-schade inhalen,  vrijwel alle afgezegde bands een podium bieden en stond er weer eens UITVERKOCHT op de deur. Blueswandeling, Blues4Kids, de 1500e uitzending van Highstreet Jazz&Blues, BluesbijdeBuren, Bluespodium KleurrijkuitinWijk (incl. een uitstapje naarCountry),  Bluesnight in de Veldpoort en een supergezellige Blueskroegentocht. Het kon weer en dat deden we dan ook.

2023. Gelukkig weer volle zalen en mooie  evenementen. Qua bezoekersaantallen zitten we intussen weer zo ongeveer op het niveau van vóór Corona. Financieel zijn we, dank zij de vrienden- en sponsorbijdragen, nog steeds  kerngezond. We merken echter wel dat de kosten stapje voor stapje hoger worden. Om  interen te voorkomen zijn we gestart met het verleiden van bezoekers bij onze gratis toegankelijke evenementen, zoals Kleurrijk uit in Wijk en Blueskroegentocht, tot een vrijwillige bijdrage. Dat slaat aan en daar zijn we blij mee. Eindelijk konden we na veel uitstel het jaar openen met de USA-band van Bernard Allison. Het lange wachten werd beloond met een fantastische bluesshow. In maart luisterden we  ademloos en ontroerd naar Sem Jansen en Leif de Leeuw Band. In een uitverkochte en openhartige show keek Sem terug op zijn transitie van zangeres naar zanger. De muziek van Cuby + Blizzards haalden we in mei terug met de band Electric Blues. Een nostalgische en uitverkochte  avond! Op een snikhete middag in juni boden we drie lokale bluesbands een podium langs de Kromme Rijn. Blues’m party noemden we het. Het werd een groot succes. In september hadden we bij het Cultuurfestival (v.h. KleurrijkuitinWijk) de fantastische winnaars van de Dutch Blues Challenge 2022 te gast op het buitenpodium. De show over het leven van blueslegende Robbert Johnson in het najaar moesten we helaas uitstellen ivm ziekte.  In 2024 gaan we dat inhalen . De 11e Blueskroegentocht met dit jaar 14 bluesoptredens werd één van de mooiste tot nu toe met bands van hoge kwaliteit en stampvolle locaties. In ons film-archief staan inmiddels 422 films met  meer dan een miljoen views, in ons foto-archief kun je 3715 foto’s terugkijken en de LP van de maand is uitgegroeid tot inmiddels 40 LP’s met bijbehorende verhalen van bluesfans en bluesmuzikanten uit heel Nederland. Allemaal bereikbaar via onze website. Vol vertrouwen gaan we het nieuwe jaar in en hopen we in april onze 15e verjaardag te kunnen vieren. Bij Ome Ko natuurlijk, daar waar het in 2009 allemaal begon

2024. BluesinWijk geeft Wijk al 15 jaar het beste van de blues’. Vrijdagavond 24 april 2009, café Ome Ko Wijk bij Duurstede. Drie maanden na de eerste gesprekken wordt de officiële start van BluesinWijk bekend gemaakt. JazzbyDuurstede voegt een bluespodium toe aan hun jaarlijkse festival en BluesinWijk neemt daar de blues voor hun rekening. Bluesliefhebbers Frans Hoving, Anton Winkel en Arie Verheul vertellen de lokale pers vol trots over hun droom om topblues naar Wijk te halen via deelname aan het roemrijke muziekfestival JazzbyDuurstede. Het bluespodium op 6 juni in de Muntstraat naast het toenmalige Museum Dorestad sloeg vanaf het eerste moment aan bij het publiek. Vijf bluesbands van internationale allure, dat was nog niet eerder vertoond. Al snel volgden bluesoptredens in theater Calypso, in de café’s en groeide de bluesclub stap voor stap uit tot een begrip in Wijk en omgeving en dat alles werd mogelijk gemaakt door vrienden en sponsors. Vijftien jaar later staan er maar liefst 150 bluesevenementen in allerlei vormen op hun conto, sleepten twee prijzen in de wacht, haalden alle winnaars van de Dutch Blues Challenge naar Wijk en gaven de complete ‘Eredivisie’ van de Nederlandse blues een podium. (Cuby + Blizzards, Julian Sas, Flavium, Livin’Blues Experience, Barrelhouse, Bintangs, Magic Frankie).

Verjaarsfeest bij Ome Ko. Woensdag 24 april 2024 zijn ze weer terug in café Ome Ko, de plek waar het exact 15 jaar geleden allemaal begon. ’s Middags blikken ze met alle (oud)vrijwilligers terug en ‘s avonds is er een besloten feest met natuurlijk een prima bluesband.

Jubileumboek ’60 verhalen over favoriete LP’s’.  Bluesliefhebber en bestuurslid Willem van de Kraats trekt al jarenlang elke zondagochtend een LP uit zijn collectie vinyl, gaat er lekker voor zitten met een kopje koffie en geniet van de blues. Dat zondagse ritueel bracht hem in Coronatijd op het idee om dit maandelijks op grotere schaal te gaan doen. Bluesliefhebbers en -muzikanten werden uitgenodigd hun favoriete LP te kiezen en er een persoonlijk verhaal bij te schrijven. De eerste 60 inzendingen zijn nu gebundeld in een prachtig boek, vormgegeven door Anton Rekké.  Vrijdagmiddag 26 april tussen 16.00 en 18.00 uur is de feestelijke publiekspresentatie bij boekhandel Pettinga, Markt 12, Wijk bij Duurstede.  Uiteraard is het boek er te koop (€24,95), is er live bluesmuziek (duo Quartel & Winkel), een hapje en een drankje. Van harte welkom.

Live radio- en tv-uitzending. Jos du Floo en ‘Papa’ Dirk Zorgman verzorgen wekelijks hun eigen bluesradioprogramma op Regio90. Jos zondagsmiddags met ‘Highstreet Jazz&Blues’ en Dirk op de donderdagavonden met ‘Blues4You’. Om de 15e verjaardag extra luister bij te zetten besloten ze hun krachten te bundelen en een live radio- en Tv-uitzending aan te bieden op donderdagavond 2 mei van 20.00 tot 22.00 uur in café ’t Hoff in Wijk bij Duurstede. Bluesband Basic Station vrolijkt de uitzending op met liveoptredens.  De Wijkse burgemeester Meerts is medepresentator en voorzitter Arie Verheul is er te gast. De uitzending wordt uitgezonden op de radio en TV kanalen van Regio90. De bar is open, bezoekers zijn welkom, de ruimte is beperkt, vol is vol, dus kom ruim op tijd.

Gospelshow en topbands. Verder staan er dit jubileumjaar nog een paar topbands in theater Calypso, maken de winnaars van de Dutch en European Blues Challenge BluesbijdeBuren extra aantrekkelijk en als klap op de vuurpijl wordt de Blueskroegentocht uitgebreid met een indrukwekkende Gospelshow in de Grote Kerk.