Cuby and the Blizzards

datum :

28 mei 2011

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

theater Calypso

entree :

uitverkocht

CUBY and the BLIZZARDS

Korte impressie van een mooie bluesavond.

fotomarcelwolthersZaterdagavond 28 mei melden zich om 19.00 uur de eerste bezoekers al bij de kassa van het Calypsotheater. Menigeen denkt dat Cuby om 20.00 uur begint, maar dat blijkt en vervelend misverstand. Het café tegenover het theater doet goede zaken met wachtende Cubyfans. Het drukt de pret echter in het geheel niet. Maandenlang hebben de mensen die een kaartje kon bemachtigen naar dit concert toegeleefd. Allerlei verhalen vertellen ze ons bij binnenkomst over de reden van dit voor hen min of meer legendarische optreden. Cuby is toch een echte Nederlandse bluesheld die menigeen op jonge leeftijd heeft gezien of gehoord. Vrijwel iedereen is blij en oprecht opgetogen dat ze hun held nu eindelijk een keer in levende lijve in hun “eigen” theater kunnen zien en ze vinden het zonder uitzondering geweldig dat we Cuby naar Wijk hebben gehaald. De complimenten zijn niet van de lucht en dan moet het allemaal nog gaan beginnen. Klokslag 9 uur betreedt Cuby onder luid gejuich het podium. Met zijn Blizzards maakt hij er onvergetelijke avond van. De bomvolle zaal reageert enorm enthousiast. Harry is goed bij stem en de band staat als een huis. Grote klasse. Mensen genieten met veel plezier, emotie en soms met een enkele traan. Ook voor de mannen BluesinWijk zelf is het een heel speciale avond en zij noteren dit concert avond als hun beste tot nu toe. Een nostalgische en onvergetelijke avond van grote klasse voor alle 300 bezoekers. De complimenten zijn ook na afloop aan ons adres enorm. Werkelijk tientallen bezoekers komen ons persoonlijk bedanken en ook dan weer komende verhalen los. Dat maakten we nog niet eerder mee. Indrukwekkend eigenlijk wel. Muziek maakt veel los!

youtube ditiswijk youtube flickr bluesmagazine

fotowillemvdkraats

fotantonrekke fotoantonrekke

fotomarcelwolthers fotomarcelwolthers

fotomarcelwolthers fotowillemvamerongen

 

cuby4

Anniversary tournee voor jarige Harry Muskee

CUBY and the BLIZZARDS in theater Calypso op 28 mei (uitverkocht)

Zaterdag 28 mei gaat een langgekoesterde wens van de Wijkse bluesmannen Frans Hoving, Anton Winkel en Arie Verheul in vervulling.  Harry Muskee, een van de oudste Nederlandse bluesmuzikanten, komt dan naar Wijk. Aanvankelijk stond dit concert al gepland voor november 2010, maar kon toen helaas niet doorgaan vanwege plotselinge ziekte van Harry. Zaterdag 28 mei dus de herkansing, waar de Wijkse bluesfanaten de aanstaande verjaardag van Harry alvast kunnen meevieren. Frans Hoving, Cuby-fan van het eerste uur: “Ik ben al jarenlang lid van de Cuby-fanclub, lees alles over hem en zag hem meerdere malen optreden.  Eind jaren zestig met mijn Puchje naar Texel en zag C+B optreden in de Boerderij Sarasani. Sindsdien ben ik altijd C+B blijven volgen”.

Blueslegende Harry, beter bekend als Cuby,  wordt op 10 juni zeventig. Hij is al vijftig jaar actief met zijn Cuby + Blizzards. De band verkocht honderdduizenden platen in heel  Europa en scoorde een grote hit met Window Of My Eyes. In 2010 nam hij samen met zijn ‘zelfverklaarde neef’ Daniël Lohues een nieuw album op getiteld ‘Cats Lost’. Hij beleefde zijn tweede jeugd, kreeg een gouden plaat en stond onder meer op festivals als North Sea Jazz en Bospop. Eind dit jaar wordt een nieuwe plaat van Cuby + Blizzards verwacht.

Harry Muskee werd tijdens de 2e wereldoorlog, op 10 juni 1941, geboren in het Wilhelmina Ziekenhuis te Assen. Op vijftienjarige leeftijd nam hij gitaarles en kwam op de MULO in aanraking met Jazz en Dixieland. Met de broers Jaap en Henk Hilbrandie richtte hij de band The Mixtures op. Uit deze band ontstond later de formatie The Old Fashioned Jazz Group, die vooral op schoolfeesten in Assen speelde. Door onder meer de radiozender American Forces Network, voor Amerikaanse militairen die in het nabijgelegen Duitsland gelegerd waren, kwam Harry in aanraking met Bluesmuziek. Toen hij het album Live at Newport van John Lee Hooker beluisterde, stond voor hem vast dat ook hij deze muziek ging maken. Niet lang daarna brak Harry landelijk door met Cuby & The Blizzards. Een lange carrière ging van start. Harry toerde in de loop der jaren met diverse formaties als Red White ’n Blue, Harry Muskee Band, Muskee Gang en Muskee. Uiteindelijk bleek de originele naam Cuby & The Blizzards de meest aansprekende.

De afgelopen jaren ontving Harry meerdere onderscheidingen: in 1968 een Edison voor zijn debuutalbum Desolation Cuby & The Blizzards; in 1990 de Erepenning van de stad Assen; in 1993 de Culturele Prijs van de provincie Drenthe; in 2003 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau; in 2007 won hij de Gouden Harp voor zijn totale oeuvre en werd hij  Ambassadeur van de provincie Drenthe. Zijn laatste onderscheiding was in maart 2011 waar hij als eerste Nederlandse Bluesartiest ooit is opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame van de Dutch Blues Foundation. Als klap op de vuurpijl wordt zijn 70e verjaardag in juni in Grolloo  uitbundig gevierd met een prachtig bluesweekeinde onder de naam “Groeten uit Grolloo”. Onder andere wordt dan de oude boerderij waar het ooit allemaal begon, geopend als Cuby-museum

Na het succes in 2010 van de club- en theatertour gaan Cuby and the Blizzards ook in 2011 de theaters weer in om hun CD ‘Cats Lost’ te promoten via de Anniversary tournee voor jarige Harry Muskee.  The Blizzards nemen een nieuwe bassist mee op tour, Feico Nijdam (Left Hand Freddy). Oud-bassist Herman Deinum heeft de band in goede harmonie verlaten om persoonlijke redenen.  “We zijn nog lang niet klaar en gaan zelfs in 2011 weer een nieuw album opnemen. Tot die tijd staan we nog met veel plezier op de bühne! Bijna 70 en nog steeds crazy, see you op de anniversary tour en vier mee!” aldus zanger Harry Muskee.

BLUESinWIJK en theater CALYPSO organiseren samen het concert van Cuby. Tom van Ginkel van theater Calypso is ook zeer trots dat hij Cuby in zijn theater mag verwelkomen: “Toen de mannen van BLUESinWIJK begin 2010 met hun idee van Cuby op de proppen kwamen, was ik direct verkocht. Ik herinner mij nog goed dat hij ook in 1970 in de toenmalige Wijkse Veiling aan de Zandweg speelde. De belangstelling voor het concert is enorm. De zaal was binnen enkele dagen uitverkocht. Ik heb er enorm veel zin in. De kaarten van 27 november 2010 zijn natuurlijk gewoon geldig en mensen met een kaartje die op 28 mei verhinderd kunnen hun kaartje via BLUESinWIJK of theater Calypso inwisselen. Deze kaartjes gaan naar Cuby-liefhebbers die op de wachtlijst staan”.

cuby3

 Kijk hier naar Cuby 1968

Kijk hier naar het nieuwe filmdocument over Cuby van de KRO/april 2011

zaterdag 28 mei 2011 komt Cuby alsnog naar theater Calypso.
KAARTEN VAN 27 NOVEMBER 2010 ZIJN GELDIG OP 28 MEI 2011
UITVERKOCHT
optreden van CUBY op 27 november 2010 ivm ziekte gecanceled.

Ivm een stevige griep heeft Cuby al zijn optredens voor het weekeinde van 26 t/m 28 november in Cuijck, Wijk bij duurstede en Tilburg af moeten zeggen. Dat was een grote teleurstelling, niet alleen voor Harry en de band, maar zeker ook voor zijn management en de Wijkse organisatoren, theater Calypso en Bluesinwijk. Met Cuby is afgesproken dat hij in 2011 alsnog een keer naar Wijk komt. De huidige kaartjes blijven geldig voor dat nieuwe concert. Teruggave van kaarten kan ook, even een mailtje en dan regelen we dat.

BLUESinWIJK en theater CALYPSO baalden er allemaal enorm van en veronderstelden dat menig Wijks Cuby-fan die zich had verheugd op Cuby’s concert dat ook deden. We vonden dat we de bijna 300 bluesliefhebbers die zich hadden verheugd op een mooie bluesavond niet in de kou konden laten staan en besloten ter compensatie een GRATIS toegankelijk bluesconcert aan te bieden door Cuby te laten vervangen door de steengoeie Nederlandse bluesband MARIëLLA TIROTTO & the BLUES FEDERATION. De band stond al gepland voor een optreden in Wijk in 2011 en was direct bereid ons uit de brand te helpen. Ook het voorprogramma van Duketown-slim ging gelukkig gewoon door en als klap op de vuurpijl konden we ook blues-DJ Marcel nog inschakelen om de pauzes te vullen met mooie bluesmuziek. Op deze wijze hoopten we de pijn van het gemis van Cuby enigszins te kunnen vergoeden.
wijks nieuws 171110
4 cuby4
1994 (foto Willem vd Kraats) 2010 (foto Marco van Rooijen)
cuby5Zaterdagavond 27 november speelt de inmiddels 69 jarige Harry (CUBY) Muskee met zijn BLIZZARDS in het Wijkse Calypsotheater. Cuby naar Wijk halen stond al lange tijd hoog genoteerd op het verlanglijstje van de BLUESinWIJK-mannen. Samen met Tom van Ginkel van theater Calypso organiseren zij dit zonder twijfel legendarische bluesconcert. Ze zijn er bijzonder trots op dat het hen is gelukt Cuby naar Wijk te halen. De belangstelling voor het concert op 27 november is enorm. In no time was het theater uitverkocht. Op 27 juni 1960, dit jaar precies 40 jaar geleden, speelden Cuby and the Blizzards ook in Wijk, in de toenmalige fruitveiling. Dat heette toen nog een beatavond en de entree was 5 gulden. Cuby staat de laatste jaren weer helemaal in de belangstelling en de grootste beloning was de gouden plaat voor hun album ‘Cats Lost’. In 2010. Harry Muskee: “We hebben nooit meegedaan aan commerciële draaikonterij en zijn altijd dichtbij onszelf gebleven. Dat we dan na 40 jaar nog een gouden plaat mogen ontvangen is ongelofelijk. We zijn nog lang niet klaar en gaan zelfs in 2011 weer een nieuw album opnemen. Tot die tijd staan we nog met veel plezier op de bühne!”. Al in de jaren 60 schuttingen en transformatorhuisjes in Drente enigszins ontsierd door de witte letters C+B. Niemand in de buurt vroeg zich toen af waarnaar deze vroege vorm van graffity verwees, want C+B was toen al een begrip. Al die 40 jaar hadden Cuby and the Blizzards een unieke plek in de Nederlandse bluesscène. Ze passen namelijk in geen enkel blueshokje. Het is geen Texasblues, geen rockblues, geen West Coastblues. De band bestaat uit uitstekende en trefzekere muzikanten, die een hecht collectief vormen. Een nummer rammelt niet, het staat!, een gitaarsolo is altijd messcherp en een keyboardsolo staat in dienst van het nummer.
Icats lostn januari 2010 ontvingen Cuby and the Blizzards een gouden plaat voor hun album ‘Cats Lost’. De plaat doet in sfeer en emotie denken aan legendarische voorgangers als ‘Desolation’ (1966) en ‘Groeten Uit Grolloo’ (1967). Wegens succes is de ‘Cats Lost’ tour dit najaar nog enkele malen in de Nederlandse theaters te zien, zoals op 27 november in het kleine en intieme theater Calypso te Wijk bij Duurstede. Sinds Harry Muskee met zijn band in 1965 de blues in Nederland introduceerden zijn zij een begrip. Naam en faam werden gevestigd met singles als ‘Stumble and fall’, ‘Your body, not your soul’ en ‘Back home’. Ondanks dat de band in de jaren ’60 honderdduizenden LP’s verkocht, ontvingen ze tot 2009 nooit een gouden plaat. Met het album ‘Cats Lost’, met artwork van Anton Corbijn en geproduceerd door Dani¸l Lohues, was het dan eindelijk zover! Zanger Harry Muskee: “We hebben nooit meegedaan aan commerciële draaikonterij en zijn altijd dichtbij onszelf gebleven. Dat we dan na 40 jaar nog een gouden plaat mogen ontvangen, ongelofelijk!”. De kaartverkoop loopt als een trein. Alle kaarten zijn verkocht.
Cats Lost’ heet het gloednieuwe album van Cuby + Blizzards. Een plaat die in sfeer en emotie doet denken aan legendarische voorgangers als ‘Desolation’ (1966) en ‘Groeten Uit Grollo’ (1967). Maar Harry ’Cuby’ Muskee slaat tekstueel een brug naar het heden. ”Ik schrijf over contemporaine dingen, niet meer alleen over de delta.” Het is alweer elf jaar geleden dat het voorlaatste studio-album van Cuby + Blizzards verscheen. Na ‘Dancing Bear’ (1998) was er weliswaar nog ‘Boom Boom Bang’ (2003), maar die schijf was een thematisch eerbetoon aan John Lee Hooker. Muskee: ”Het was nooit de bedoeling dat ‘Cats Lost’ zo lang op zich zou laten wachten. Maar ik wilde per se dat Daniël Lohues de plaat zou produceren. Het bleek nogal lastig om de agenda’s op elkaar af te stemmen.” Muskee en Lohues behoren tot dezelfde muzikale familie. Ondanks hun leeftijdsverschil – Harry is nu 67, Daniël 38 – voelen de beide Drenten elkaar voortreffelijk aan. ”Daniël is mijn zelfverklaarde neef”, zegt Muskee. ”Hij heeft zijn huiswerk gedaan en is begonnen bij de basis: Woody Guthrie, Robert Johnson, Bob Dylan. Daarna pas Beatles en Stones. Het is goed werken met hem. Hij heeft een frisse kijk op de zaak.” Ter voorbereiding beluisterde Lohues alle voorgaande C+B-producties in chronologische volgorde. Mede daardoor verwijst het eindproduct soms naar het roemrijke verleden van de band – de fraaie productie van ‘Low Country Blues’ doet onmiddellijk denken aan de Top 2000-klassieker ‘Window Of My Eyborstbeeld Cuby Grollooes’. Maar de gedoseerde toevoeging van strijkers en blazers maakt ‘Cats Lost’ ook helemaal ’2009’. ”Dit is geen typische bluesplaat”, vindt Muskee zelf. ”We verlaten regelmatig het 12-maten bluesschema. Zonder te vergeten waar we vandaan komen, heb ik geprobeerd het bluesgevoel onder te brengen in echte liedjes.” De basis van de cd werd opgenomen in Wijnlokaal Streuer in Grolloo, met de mobiele geluidsstudio van technicus J.P. Exalto. ”Studio’s zijn een noodzakelijk kwaad, vandaar dit alternatief”, zegt Muskee. Alleen de zangpartijen voegde hij later toe, in Studio Zeezicht in Spaarnwoude. Daar werd de plaat ook gemixt. Waar Lohues zich als producer ongeremd voelde, daar verlegde ook tekstschrijver Muskee zijn grenzen. ‘Baghdad Blues’ is een aanklacht tegen de oorlog in Irak, ‘Stranger’ gaat over het terugsturen van vluchtelingen naar het land van herkomst. In ‘Devil Made Religion’ poneert Muskee de stelling dat godsdienst een uitvinding van de duivel is geweest. ”Op den duur ging het hem vervelen en liet hij de mensen ermee zitten.” In het al aangehaalde ‘Low Country Blues’ bezingt ’Cuby’ de toegenomen ’hufterigheid’ in Nederland. ”De tekst dateert al van drie jaar geleden, maar wordt steeds actueler”, aldus de zanger, die tegenwoordig enkele maanden per jaar op Curaçao vertoeft. ”Berichten over conducteurs die in elkaar worden geslagen, ik begrijp daar helemaal niets van.” En dan is er nog ‘Mama Won’t You Buy Me A Dream’, een titel die Muskee ooit bedacht met oud Blizzards-pianist Herman Brood. ”We hadden het plan daar samen een nummer van te maken, maar dat is er nooit meer van gekomen. Nu, na zoveel jaren, is het een eerbetoon aan Herman geworden.” De hoesfoto is ook een soort eerbetoon. Maar dan juist aan Muskee zélf. Niemand minder dan Anton Corbijn, die naast U2 en Coldplay bijvoorbeeld ooit David Bowie, Captain Beefheart en Miles Davis voor de lens had, reisde daarvoor naar Grolloo. Corbijn posteerde Muskee en zijn band in het open veld. We zien de zanger op de rug, met zijn capuchon over de pet getrokken. ”Heel schraal, heel eenzaam. Ik lijk een soort landmark, een standbeeld, in het landschap. Dat is precies het gevoel van ‘Cats Lost’.” Bluesmuzikanten stoppen niet bij de pensioengerechtigde leeftijd, of die nu wel of niet wordt verhoogd naar 67 jaar. De voltooiing van ‘Cats Lost’ heeft een hoop creativiteit losgemaakt bij Muskee. “Ik sta al 47 jaar op de planken, en nog steeds met enorm veel plezier. De muziek heeft me veel moois gebracht. Natuurlijk is er in al die jaren ook veel mis gegaan; ik had veel rijker kunnen zijn. Maar dat is, zoals ze in Drenthe zeggen, een koe in de kont kieken.” Tekst: Martin Groenewold
Op 18 april publiceerde Frank van Engelen in www.bluesmagazine.nl voor de eerste keer zijn serie “BLUES THAT MATTERS” met daarin aandacht voor de legendarische Cuby & The Blizzards met het album “Desolation” uit 1966, een tijd waarin het “Bruine Geluid” van de Blueszangers hoogtij vierden. Mensen als Howlin Wolf, John Lee Hooker, Buddy Guy, maar ook Robert Johnson spraken boekdelen toen in een tijd waarin de bevolking in de wereld wars was van allerlei begrippen als gezag, snobisme, en overal tegenaan schopten. In Nederland was dat niet anders en de communicatiekloof was erg groot tussen oudere en jongere mensen, wat regelmatig leidde tot allerlei opstootjes. Dat was het moment om het begrip “verwarring” te onderstrepen. Welnu in die tijd waren er een paar jongens die het begrip nog eens flink op de kaart zouden zetten, en aan het begin van een zeer succesvolle loopbaan stonden. We hebben het hier over de legendarische Cuby & The Blizzards met het album “Desolation”. De band bestond toen uit Harry Muskee – vocals-bluesharp, Eelco Gelling – solo-gitaar, Willy Middel – bas-gitaar, Hans Kinds – slag-gitaar, Hans Waterman – drums en Henk Hilbrandie – piano. Harry, een zeer charismatische zanger, met een stem geluid, die je schokt, en je terug brengt naar alle ellende die men maar kan bedenken, en meteen zijn voorliefde al betuigd voor mensen als Hooker , maar ook corifeen als Bessie Smith. Zijn stem staat als een huis, en ook de rest van de band laat een staaltje zien, wat ons nog heel lang zou blijven heugen, Eelco gelling, bleek een soortement van nieuwe Clapton, die toen in die tijd de allerhoogste status had, en zelfs werd verheven als “Eric Clapton is God”. Wij in Nederland hadden dus met Eelco een enorme troef in huis, en dat liet zich regelmatig horen in latere nummers van deze formatie, want dit was pas het begin. De rest van de band liet ook weldegelijk vakmanschap al horen, en dat werd naturlijk door de jaren heen alleen maar verbeterd. Het album “desolation” wat dus verwarring betekent ademt een sfeer uit, zoals we die van de grote luitjes uit The States kennen, maar dan wel in een heel eigen vorm. De heren vonden het prachtig om met ritmes te spelen, en jazzy invloeden erin te verwerkendesolation. Kijken we eens naar de tracks die er op deze lp staan. Het album opent met “Things I remember”-een soortement van Sixtie-song, die meteen al het rauwe element laat zien van deze groep. Dan een eigen nummer als “Just for Fun”, een uitstekend Bluesrock nummer met meteen al de hoogstaande gitaarrifjes van Eelco, maar ook prachtige piano riedeltjes van Hilbrandie. Kort maar krachtig noem ik dat dan, maar let op, want de track die nu volgt is erg lang, maar geen minuut teveel. We hebben het hier over de song waar heel veel over te doen is geweest, want wie heeft dat nou eigenlijk geschreven? Ik ga U daarmee ook niet vermoeien, want dat zou gewoon touwtrekken worden, maar neem van mij aan dat de dame met een enorme reputatie dit recht mag op eisen van mij, jawel Bessie Smith dus en het nummer “Gin House Blues”. Dit nummer is wat mij betreft de blues ronduit. Wat een depressie zit er in dit nummer, en zo verschrikkelijk goed vorm gegeven, in ingetogenheid, rauwheid, gevoeligheid, dat ik daar gewoon geen woorden voor heb, en tot aan de dag van vandaag mijn absolute lieveling is. Mooie jazz-gitaarloopjes met een zeer dreigende achtergrond- koesteren zeg ik dan. Van een zelfde soort is Hobo Blues, een nummer wat een Homage is aan John Lee Hooker, en een slow-blues van jewelste is. Dan “Five long Years”van Eddie Boyd, is ook zo een klassieker, die elke band tegenwoordig speelt, maar Harry geeft er weer dat rauwe randje aan, met dat speciale stemgeluid, en verder ook die enorme exspressie en natuurlijk zijn fantastische Bluesharp. Het titelnummer “Desolation Blues” is een acoustisch getinte song waarin de kwaliteiten van deze jongens nog eens onderstreept worden, en laten zien hoe goed ze ook ingetogen uit de voeten konden, wat later zou blijken in songs als “Somebody Will Know Someday” of “Window of my Eyes”, maar dat was veel later pas. Dit album laat ons een band zien, die de bluesmuziek hoog in zijn vaandel draagt, maar een compleet eigen idee erover heeft, maar vooral zijn helden eert in songs en uitvoeringen die gewoon legendarisch zijn. Wat ook zeker een uniek gegeven was, is dat er regelmatig Amerikaanse grootheden op de Grollo-Farm verschenen, en ook de samenwerkingsverbanden tussen, Hooker, Boyd, en vele anderen zijn uniek. “Desolation” is het begin van een band die een onuitwisbare indruk heeft nagelaten in de Bluesmuziek, en nog steeds opereert in het circuit, wel in een Andere bezetting, mqar nog steeds met de bevlogenheid voor de blues, maar altijd voorzien van uitstekende muzikanten als Erwin Java, en terecht ook eindelijk de beloning heeft gehad, waar ze naar mijn idee al veel eerder aanspraak op konden maken, maar het gaat Harry Muskee om de muziek.Er is een nieuw album van Cuby And The Blizzards in aantocht, dus the Story Remains. Nederblues and beyond in Optima Forma! Het album werd trouwens geproduceerd door Tony Vos. Eelco Gelling is ook nog steeds actief met zijn eigen Bluesband, en heeft naar veel omzwervingen zijn vorm weer een beetje gevonden gelukkig.
bluesmagazineJeroen Bakker had op 17 september 2009 voor www.bluesmagazine.nl een intervieuw met Cuby… Harry Muskee.
Het zal niemand zijn ontgaan dat precies één dag voor het optreden tijdens het Bluesrock Festival in Tegelen, zanger Harry Muskee van Cuby & The Blizzards zijn allereerste gouden plaat ooit in ontvangst mocht nemen voor de succesvolle verkoopresultaten van ‘Cats Lost’. Wanneer Bluesmagazine Muskee herinnert aan die bewuste, prachtige avond in Tegelen blijkt dat het optreden aan een zijden draadje heeft gehangen. Muskee: Onze gitarist, Erwin Java had die dag bijzonder vervelende familie-omstandigheden en daarnaast hadden we enorme pech onderweg naar Tegelen. De sound-check verliep daardoor gehaast en niet bepaald vlekkeloos. Maar gelukkig was er voldoende gerepeteerd voor dit optreden? Nee hoor, dat doen we eigenlijk nooit. Ik ben van mening dat je daarmee een stuk primaire emotie wegneemt. Er zijn wel rehearsals gedaan om de nieuwe nummers goed in de vingers te krijgen en we hebben natuurlijk al wat optredens gedaan waardoor het iets soepeler verloopt. Er zitten natuurlijk wel eens dagen tussen dat het allemaal even moeizamer gaat maar er zijn er ook waarbij alles perfect in elkaar past. Onze show op het Ribs & Blues Festival in Raalte is daar een goed voorbeeld van en daar was ik dan ook enorm tevreden over. Er heeft nogal wat tijd gezeten tussen ‘Cats Lost’ en het voorlaatste album. Betekende dit een gebrek aan creativiteit of inspiratie en moeten de fans weer zo lang wachten op nieuw werk? Er is eind jaren negentig een album uitgebracht, ‘Dancing Bear’ en daar is eigenlijk verrekte weinig mee gedaan door de mensen van de platenmaatschappij terwijl wij daar toch enige verwachtingen van hadden. Verder is er in de tussenentijd een tribute uitgebracht, ‘Boom Boom Bang: In The Spirit of John Lee Hooker’. Toen Daniel Lohues met wie ik al eerder heb samengewerkt, er bij kwam voor de opnamen van ‘Cats Lost’ viel alles precies op zijn plek en zijn er ter plekke veel ideeën ontstaan die we gebruikt hebben. Ik had daar overigens al veel songteksten voor klaarliggen. Of het weer zo lang duurt? Er is zeker creativiteit genoeg voor een volgend album maar we gaan nu eerst hier van genieten. ‘Ter plekke’ betekent in dit geval een wijnlokaal omdat de sfeer daar zo inspirerend was? Klopt, dat is wijnkoperij Streuer in Grolloo waar ik soms even naar toe ga om rustig wat te drinken. Veel spullen die we normaal in de studio gebruiken hebben we mee gebracht naar deze locatie. De studio is over het algemeen een kille, steriele ruimte en hier heerst een prettig warme sfeer. Dit bleek dus een heel goed alternatief te zijn dat ook nog eens wat nieuwe ideëen heeft opgebracht. Van Duitsland is bekend dat het een uitstekend klimaat heeft voor muziek zoals die door jullie wordt gemaakt. Wordt het album ook buiten onze landsgrenzen aan de man gebracht? In Duitsland zijn ze ons al lang vergeten dus daar zul je een nieuwe start moeten maken. We richten ons voorlopig op de huidige tournee in Nederland waar we niet alleen club- maar ook theatershows doen. In interviews benadrukt u veelvuldig niet een bluesband te zijn maar blues-georiënteerde muziek te maken. Toch zijn jullie veelvuldig op de bluesfestivals te vinden en niet op popfestivals. Een lachende Muskee: Ja, ze vinden ons veel te duur maar we hebben wel op Lowlands gestaan hoor. Dat was een ‘stilteconcert’ waar zowel het publiek als wijzelf met koptelefoons stonden. Wat de muziek betreft, die is gebaseerd op de blues waarbij ik qua teksten soms afwijk van de oude bluespatronen. In de jaren negentig bent u op zoek gegaan naar de roots van de blues voor Radio Drenthe en de VPRO in Amerika waaruit vervolgens ‘Harry’s Blues’ is voortgekomen. Gaat u daar ondanks het drukke tourschema mee door? Jazeker! Er zijn al enkele nieuwe afleveringen opgenomen en zo zullen in de uitzendingen interviews gedaan worden met Barry Hay, mijn buurman op Curaçao, en met Ron Jans, behalve trainer van FC Groningen, net als ik ambassadeur van het Take Root Festival dat op 3 oktober a.s. zal plaatsvinden. In de zomer zijn er geen programma’s maar die afleveringen zullen binnenkort worden uitgezonden. U heeft wel eens aangegeven het zinloos te vinden om terug te kijken maar als we de blik eens vooruit richten? In 2010 staan we voor het North Sea Jazz Festival geprogrammeerd, inderdaad niet uitsluitend een bluesfestival.
nu.nlIn de serie ‘Het verhaal van’ vertellen artiesten wekelijks op NU.NL over hoe hun werk tot stand kwam en welke gedachte achter een nummer zit. Op 6 mei 2009 was dat het nummer ‘Deadlines’ van Cuby and the Blizzards, afkomstig van het nieuwe album van Cuby and the Blizzards “Cats Lost”. Lees hier het volledige artikel, inclusief video.

BLUESLEGENDE HARRY MUSKEE OVERLEDEN!

Maandagavond 26 sept. overleed Harry (Cuby) Muskee op 70-jarige leeftijd. Harry had kanker en daar kon hij niet tegenop. BLUESinWIJK zag Harry onlangs nog samen met 300 andere Wijkse bluesfans optreden in het kleine Wijkse theater Calypso. Dat was een enorm emotioneel en sfeervol concert. Dat het nagenoeg zijn laatste optreden zou zijn kon toen niemand bevroeden. Harry heeft ons met zijn Blizzards enorm mooie blues gegegeven en daar zijn we hem erg dankbaar voor. Hij rust in vrede.

Op radio Utrecht vertelt Frans Hoving waarom Cuby zo bijzonder is voor BLUESinWIJK.

logo radio Utrecht

FANS KUNNEN VRIJDAGMIDDAG VAN 15.00 TOT 21.00 UUR AFSCHEID NEMEN VAN HARRY IN ZIJN EIGEN MUSEUM IN GROLLOO

ER IS OOK EEN CONDOLEANCEREGISTER WAAROP JE KUNT REAGEREN

cuby 28meicalypso

KLIK OP DE FOTO EN LUISTER NAAR EEN VAN DE BESTE UITVOERINGEN VAN “WINDOW OF MY EYES”

BLUESinWIJK GROET HARRY

grolloo 300911

Frans en Anton waren op 30 september in Grolloo om Harry Muskee de laatste eer te bewijzen.

Harry lag opgebaard in zijn museum.

Honderden fans name daar defintief afscheid van hem.

AD/UN 280911