Blueskroegentocht

datum :

27 november 2021

verkoop :

Gratis toegang

online verkoop :

tijdstip :

15.00 -23.45 uur

locatie :

cafe 't Hoff, cafe Ome Ko, cafe restaurant de Engel, eethuis Dorestad, taverne Mazi Mas, theater Calypso, Veldpoort

entree :

€ GRATIS TOEGANG

afgelast

NEGEN UUR NON-STOP BLUES  

34 MUZIKANTEN  –  10 BANDS  –  2 DJ’S  – 7 LOCATIES

AFGELAST IVM CORONA

Update 16 november 2021.

Met de nodige moeite ivm de toen gelden Corona-maatregelen konden we in oktober tóch nog een mooi programma in elkaar draaien voor de 10e Blueskroegentocht op 27 november. Wat we toen echter nog niet goed konden voorzien waren de dramatische ontwikkelingen mbt de besmettingen, ziekenhuisopnames en een ernstige ontwrichting van de gezondheidszorg. De nieuwe maatregelen per 13 november hakken er zwaar in.  Zeker voor de restaurants en café’s met sluiting om 20.00 uur, vaste zitplaatsen, géén events na 18.00 uur en Corona-controles. Als we deze nieuwe situatie bezien door de bril van de Blueskroegentocht, dan wordt alle vrolijkheid en gezelligheid om samen met je vrienden van kroegje naar kroegje te sjouwen compleet tenietgedaan. Horeca en wij waren er dan ook al snel uit dat het programma zoals we voor ogen hadden niet uitvoerbaar zou zijn. Binnen de horeca was nog wel een idee voor een middagprogramma met akoestische blues in de cafés en restaurants tot 20.00 en aansluitend zittend verder in het theater. Uitgaande echter van de aantallen daarbij te verwachten bezoekers (een paar honderd heb je al snel), de vele bewegingen in de locaties en onderlinge contactmomenten is dat nou precies wat de nieuwe Corona-maatregelen tegen wil gaan. Het advies van het OMT is klip en klaar. Om de snelle toename van de infecties en stijging van ziekenhuis- en IC opnames te reduceren is het nodig de komende weken het aantal contacten fors in te dammen en de besmettingsgraad terug te dringen. Onderlinge afstandsnormen zijn daarbij essentieel. Wat ons betreft staat het organiseren van een bluesfeest op dit moment dan ook haaks op deze uitgangspunten en hebben wij besloten van de organisatie van de Blueskroegentocht 2021 af te zien. Heel jammer, maar het is zoals het is met volgend jaar weer nieuwe kansen.

 

Vorig jaar moest hét blues feest van Wijk bij Duurstede vanwege Corona helaas worden gecanceld, maar zaterdag 27 november 2021 staan de café’s in de Wijkse binnenstad weer bol van de blues. Voor de 10e keer organiseren Stichting Blues in Wijk en horeca samen de inmiddels traditionele Wijkse Blueskroegentocht. Al vanaf de eerste editie in 2010 is dit blues evenement een groot succes met bezoekers uit Wijk en de verre omtrek. Bluesfans ervaren de variatie in blues soorten, ontspannen sfeer en de korte loopafstanden als bijzonder aantrekkelijk. ’s Middags en ’s avonds kan er negen uur lang tussen theater, cafés en restaurants worden gehopt en van uitstekende blues worden genoten.  Traditiegetrouw klinkt er ook de hele dag blues op het stadscarillon. Genoeg te doen dus. Meer info op www.bluesinwijk.nl. In alle deelnemende horeca liggen flyers met speeltijden en plattegrond. Toegang is gratis, aan de deur worden bezoekers gecontroleerd op hun Coronatoegangsbewijs en alle locaties laten bezoekers toe tot 75% van hun reguliere capaciteit.

Blues in de middag.  De blueskroegentocht steekt om 15.00 uur van wal met DJ’s BluesToon in theater Calypso als opwarmer voor een optreden vanaf 16.00 uur van de Drentse Bluesband Easterfield. Vijf jonge gasten die zich niet alleen helemaal uitleven in rauwe Blues-Rock, maar ook een ode brengen aan de inmiddels legendarische bluesicoon Harry (Cuby) Muskee. Een uur lang Cuby + Blizzards nummers uit lang vervlogen tijden. De liefhebbers van meer rustige muziek kunnen vanaf 17.00 uur terecht aan de overkant van de Markt. Daar speelt liedjesmaker, zanger en gitarist Stef Woestenenk in café-restaurant de Engel vrolijke en herkenbare Blues, pop- en rock klassiekers uit de jaren 60 en 70.

Blues tijdens het eten. Tussen 17.00 en 21.00 uur is het tijd voor de inwendige mens. Op vijf plekken kun je eten & blues met elkaar combineren. In de Engel is Stef Woestenenk dan nog bezig, bij Café Ome Ko spelen de Amerongse bluesvrienden Richard van Bergen en Klaas van Kuilenburg, bij Grieks restaurant Mazi Mas het duo Duketown Slim & Fred van der Wende, in de Veldpoort is er een optreden van trio The Bluetails en in Calypso zijn DJ’s BluesToon weer actief. Voor €7,50 kan je bij Ome Ko terecht voor een Ultimate Blues Burger en in ook Calypso valt er wat te smullen. De Engel, Veldpoort en Mazi-Maz bieden een bluesmenu aan voor €25,-. Vooraf reserveren wordt aanbevolen.

Blues in de avond. Om 19.00 uur staat bluestrio Electric Hollers in theater Calypso op het podium, vanaf 21.00 uur speelt Ticket West in café ’t Hoff, gaan in eethuys Dorestad de tafels aan de kant voor Fat Harry & the Fuzzy Licks en kunnen de Gallagher-fans terecht  in café Ome Ko met Bullfrog Taste Express. In theater Calypso is vanaf 22.00 uur de Amerikaanse Blueszangeres Sugar Queen en haar band te zien.

Sluitingstijden cafés. Vanwege de Coronamaatregelen dient alle horeca vanaf middernacht leeg en gesloten te zijn. We stoppen dus overal om uiterlijk 23.45 uur.

VAN HARTE WELKOM!

 

7 LOCATIES  (foto’s kroegentocht 2019)

 

 

Kom je 27 november naar de Blueskroegentocht? Dan heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Niet volledig gevaccineerd en 13 jaar of ouder? Laat je dan gratis testen via www.testenvoortoegang.org bij de apotheek Steenstraat 4 (ma. t/m vr. 08.00-17.00) en Achterstraat 4 (do. t/m za. 08.00-20.00 en zo. tot 13.00).

Krijg je eind van de middag lekkere trek,  dan kun je onder het genot van bluesmuziek terecht  voor een bluesmenu van €25,- bij  eten&drinken de Veldpoort,  café-restaurant de Engel en  Grieks Resurant  Mazi-Mas. Reserveren daar wordt dringend aanbevolen! Bij Café Ome Ko kun je terecht voor een Ultimate BluesBurger en  in theater Calypso serveren ze heerlijke  hapjes.

2 DJ’S

DJ-duo Bas en Toon draaien om 15.00, 18.00 en 21.00 uur   in theater Calypso hun favoriete bluesnummers.

34 MUZIKANTEN  –  10 BANDS

SUGAR QUEEN in theater Calypso 22.00-23.45

Michele, bekend als Sugar Queen, is een veelzijdige Amerikaanse vocaliste en songwriter, die de blues vertolkt in Europa, de VS en Azië en momenteel gevestigd is in België/Nederland. Aan het begin van haar muzikale carriere studeerde Michele klassieke piano en ontving daarvoor een studiebeurs. Haar familiewortels liggen in Noord-Florida waar ze een natuurlijke interesse ontwikkelde voor gospel en blues. Trouw blijvend aan haar blues en gospel “roots”, deed ze optredens in kerken in de zuidelijke VS. Al toerend door verschillende delen van de VS, werd zij uitgekozen om op te treden tijdens het historische “Mandela Released” -evenement. Gedurende haar tijd in de VS, werkte Michele ook als dirigent/ vocaliste voor verschillende gospel en klassieke koren in Kentucky, Ohio, Indiana en West Virginia. Na in 2006 te zijn verhuisd naar Maleisie, vormde ze de blues en classic rockband Deuces Wild en tijdens het Miri Jazz / Blues-festival van hetzelfde jaar trad ze op met de in Singapore gevestigde Universal Blues-band. In 2007 werkte ze als jazz-zangeres met jazzpianist Yiang Yi Sock in Maleisië. In 2008 had Michele de eer om op te treden voor de koning van Maleisie, Tuan Yang Terutama. In 2009 nam Michele een nummer op met blues / rockartiest Wang Wei (Rock Rhino) in Beijing, China voor zijn CD “Wang Wei”. In 2016 richtte Michele “Sugar Queen” op. Het was een samenwerkingsverband van Belgische en Nederlandse bluesartiesten en natuurlijk de Amerikaanse Sugar Queen. De ambitie van de band is om het Chicago blues geluid te vertolken. De debuut-CD 340 Blues bereikte de nummer 4 positie van de Chicago Blues Roots Music Charts met 5 debuutnummers ranking in de top 10 en bleef 12 weken in de hitlijsten. In 2018 stond 340 Blues op #9 in de Top Chicago Blues Album Chart. In 2019 haalde Sugar Queen LIVE de hitlijsten en debuteerde op # 5. In 2020 stond Sugar Queen met het album ‘Sugar Queen Live’ in de Top 40 Chicago Blues Albums lijst.

BULLFROG TASTE EXPRESS in café Ome Ko 21.00-23.45

Bullfrog Taste Express brengt een muzikaal eerbetoon aan een van de meest invloedrijke gitaristen uit de historie van de rock. Centraal staat hier natuurlijk Rory Gallagher, de helaas veel te vroeg overleden Ier die met zijn afgeragde Strat is verworden tot een regelrecht icoon in de blues-rock.

THE BLUETAILS bij de Veldpoort (bluesmenu €25,-) 18.00-21.00

The Bluetails zagen we al eerder bij de Veldpoort. Het is een Nederlandse bluesband die sinds 2012 is begonnen met optreden. Alex Jr speelt gitaar en doet de zang, Henk is op bas en upright bass en zijn zoon Dave is de drummer en percussionist. Alex en Henk treden al enkele decennia samen op, vooral bekend als leden van Big Will & the Bluesmen, een succesvolle bluesact in de blueshistorie van Nederland. In 2014 brachten ze het album Riverside Tales uit dat goed werd ontvangen in de Nederlandse bluesscene. Dave, de jongeling, is de voormalige drummer van We the Firm en geeft het ritme van The Bluetails een ongelooflijk fris en gedetailleerd fundament voor de nummers die de band live op het podium speelt.

RICHARD van BERGEN & KLAAS van KUILENBURG in Café Ome Ko 18.00-20.00

Zanger/gitarist Richard van Bergen is één van de frontmannen van Shiner Twins, maar hij begeleidde ook Dede Priest, Qeaux Qeaux Joans en vele anderen. Hij beschikt niet alleen over een mooie stem, de sound is zowel rauw als groovy en zijn louter eigen composities klinken zowel fris als vertrouwd. Hij geeft uit het Amerikaanse Zuiden bekende stijlen (deltablues, moerasblues, soul en boogie) een frisse eigen injectie mee en weet daarbij ook alle clichés te omzeilen. Samen met zijn Amerongen-Wijkse gitarist en bluesvriend Klaas van Kuilenburg vormt hij zo nu een duo. Heerlijke en aanstekelijke blues van twee mooie vrienden.

TICKET WEST in café ’t Hoff 21.00-23.45

Ticket West gaat over twee broers die luisterden naar bluesplaten die hun vader draaide in het familiediner. Nadat ze in hun tienerjaren samen in een blues- en rock ’n roll-band hadden gezeten, begonnen de broers elk een eigen muziekcarrière. Nu, na meer dan 30 jaar, zijn ze weer bij elkaar om zich weer op de blues te richten. Hun interesse in blues ligt bij de West coast stijl (William Clarke, Rod Piazza, James Harman) en in 2018 haakten ze aan met zanger en harmonicaspeler Gerrit Ekkelenkamp om later vervangen te worden door zijn mentee Harp Mitch nadat hij naar Portugal verhuisde. Hun eerste plaat “High Class Horse” waarop Harp Mitch op zang en harmonica’s en Nathan James op gitaar te horen zijn, kwam uit in 2019. Voor hun tweede album “Cab driving man” (release in 2021), gingen ze de studio in met een verscheidenheid aan bevriende muzikanten. Terwijl het eerste album stevig geworteld is in de West coast stijl, heeft hun tweede ook een Chicago blues (Magic Sam, Elmore James, Eddy Taylor) tintje. Maar toch, moderne West coast blues (Rick Estrin & The Nightcats, Christ fast, Junior Watson) is niet ver weg. Ticket West gaat over de broers die doen wat ze het liefste doen zonder gehinderd te worden door de behoefte om rijk en beroemd te worden. Gewoon componeren, opnemen en optreden met vrienden en dit doen naar hun beste kunnen terwijl ze hun blues levend houden na al die jaren.

EASTERFIELD (tribute to Cuby and the Blizzards) in theater Calypso 16.00-18.00

Easterfield is opgericht in de zomer van 2011 door Olaf de Groote (gitaar) en de neven Bram Goeree (zang) en Ruud Goeree (gitaar), na een jamsessie in de plaatselijke kroeg, waar de heren weleens samen spelen. Niet veel later maakte Maikel Tanger (drums) en Kris Tiemens (bas) de band compleet. Easterfield, waarvan de leden voornamelijk uit Barger-Oosterveld komen, brengt pure, rauwe blues-rock! Met de combinatie van het warme en tegelijkertijd rauwe stemgeluid van de zanger, jankende en schreeuwende gitaarsolo’s met vlijmscherpe riffs, een groovende bas en strak drumwerk trakteert Easterfield het publiek op een muzikale, opzwepende en energieke show! De passie van de heren en de onbedorven sfeer op het podium schetsen wat Easterfield wil bereiken….

Ode aan de legendarische Nederlandse blues icoon Harry Muskee. Gebracht door de Drentse bluesband Easterfield in een 60 minuten durende show. Laat je meevoeren naar vervlogen tijden toen de Nederlandse blues voor het eerst geschreven werd. Bedankt Cuby!

Easterfield bestaat uit: Bram Goeree – zang; Ruud Goeree – gitaar; Olaf de Groote – gitaar; Maikel Tanger – drums en Kris Tiemens – bas.

ELECTRIC HOLLERS in theater Calypso 19.00-21.00

Electric Hollers is een blues/rock-sensatie uit Noord-Nederland. Maak je klaar om weggeblazen te worden door een muur van vintage sound en energie! Zware bastonen, donderende drums en gitaarsolo’s die je meeslepen naar vervlogen tijden. De band laat zich inspireren door bands als Led Zeppelin, Santana & Ten Years After. In 2018 bracht de band hun debuutalbum ‘Rise’ uit. Het uitbrengen van dit album leverde lovende recensies en een volle agenda op, met als hoogtepunten een finaleplaats van de Dutch Blues Challenge, een voorprogramma bij Ten Years After en speelde de band voor duizenden bezoekers op Waterpop in Wateringen. Ondertussen werkte de band aan een nieuw en volwassener album. In februari 2020 bracht de band het tweede album ‘Electric Hollers’ uit. Op dit album staan een rauwe sound en een live-feel centraal. De release van het album werd gevierd met een releaseshow in een nagenoeg uitverkocht Neushoorn in Leeuwarden. Na de release van het album zette het coronavirus een streep door de vele shows in de agenda maar de band weigert om stil te zitten. Daarom brengt de band in 2021 hun eerste livealbum op vinyl uit met vijf nummers van de releaseshow in Neushoorn. Bezetting: Tim Birkenholz – Leadzang/gitaar; Inge de Vries – Basgitaar/zang enMax Mollema – Drums/zang. Video.

FAT HARRY & THE FUZZY LICKS in eethuys Dorestad 21.00-23.45

Contemporary blues is waarschijnlijk de beste omschrijving van de muziek van deze geroutineerde band uit Rotterdam. Deze laat zich namelijk niet rangschikken onder een bepaalde categorie. Het laatst verschenen album “Hard Lovin” Man” (Continental Records) staat bol van de diversiteit en zelfgeschreven songs. Op het album zijn gastbijdragen van “The King Of Beale Street” Preston Shannon en Henry Oden op bas.  Soms klinkt er funk, soul en rhythm & blues, om uiteindelijk weer terug te keren bij de old school blues. De binnen- en buitenlandse pers schreef met superlatieven. Ook is de band niet onopgemerkt gebleven aan de andere kant van de oceaan.In 2007 verscheen het nummer “Drivin” Machine” op de sampler cd van het toonaangevende magazine “Big City Blues” en imponeerde Fat Harry’s spel in befaamde Chicago bluesclubs als Buddy Guy’s Legends en de Kingston Mines. In 2009 was de cirkel rond toen Harry’s grootste muzikale invloed Joe Louis Walker het door Harry en zijn vrouw Denise geschreven nummer “Send You Back” coverde op zijn album “Between A Rock & The Blues”. Ook vroeg Joe hem meerdere malen rhythm gitaar te spelen tijdens optredens met zijn Amerikaanse band, maar ook maakte hij geregeld gebruik van de hele band.
Inmiddels is de band dan ook niet meer weg te denken uit de top van de vaderlandse blueswereld en een graag geziene gast op festivals en clubs. 
Zo won in 2015 Jan de Ligt de Dutch Blues Award voor saxofonist en werd Fat Harry reeds twee maal genomineerd in de categorie gitarist. Ook wordt de band vaak gevraagd door  andere gerenommeerde Amerikaanse artiesten om hen te begeleiden tijdens Europese toernees. De afgelopen jaren werd er samengewerkt met  o.a. wijlen Preston Shannon, Lurrie Bell, Rip Lee Pryor en Joey Gilmore. Andere namen waar mee werd samengewerkt zijn; Craig Horton, Sax Gordon, Tail Dragger, John Primer en Henry Oden. Met respectievelijk Robbert Fossen en The Dynaflow begeleidde Harry ook Chick Rodgers en Super Chikan. Genoeg bereikt om terug te kijken op een mooie muzikale loopbaan zou je zeggen. Niets is echter minder waar. Fat Harry & The Fuzzy Licks blijft het vizier richten op de toekomst en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. In 2019 werd de band versterkt met Donald van der Goes op bas en Arjan van den Oever op keyboards. 

STEF WOESTENENK in restaurant de Engel (bluesmenu €25,-)  17.00-20.00

Gitarist, zanger, liedjesmaker en schrijver, die naast veel handwerk ook solo optreedt met een repertoire van Blues, pop- en rock klassiekers uit de 60 en 70. Op zijn  setlist staan nummers van artiesten als: The Beatles, Rolling Stones, Van Morrison, Bob Dylan, Neil Young, Steve Miller, The Band, Tom Petty, Eric Clapton, Santana, Al Stewart, The Who, Kinks, Small Faces, George Harrison,  Simon & Garfunkel, Doobie Brothers,  Everly Brothers, Pink Floyd, Blues Brothers, CSN&Y, CCR, enz.

DUKETOWN SLIM & FRED VAN DE WENDE bij taveerne Mazi-Mas (bluesmenu €25,-) 18.00-21.00

Met zijn wortels stevig in de Brabantse stad ‘s-Hertogenbosch (ook wel Duketown genoemd) raakte Imco Ceelen in de ban van akoestische blues. Begonnen als bluesharp-speler bij verschillende bands en akoestische formaties heeft deze bluesende Brabander al snel in de gaten dat hij meer uit het genre kan halen wanneer hij zich toespitst op de traditionele deltablues. Met een resonator op schoot, een koffertje vol met bluesharpjes en bezwerende ritmes van zijn voetzolen, gromt en zingt Duketown Slim zich een weg door oude klassiekers. Nummers van onder andere Robert Johnson, Muddy Waters, Big Bill Broonzy en andere grootheden uit de rijke bluesgeschiedenis worden onder de loep genomen, afgewisseld met authentiek klinkend eigen werk. Dat de blues niet alleen over misère hoeft te gaan, bewijst deze Bossche bluesman wanneer hij het genre serveert met een vrolijke knipoog en een vlotte babbel. De muziek bracht Duketown Slim in het verleden door heel Nederland, Duitsland en verschillende plekken in de Verenigde Staten. Met zijn eerlijke, rauwe stemgeluid en kundig gitaarspel is hij een aanrader voor iedere bluesliefhebber.

BLUES OP HET CARILON gemeentehuis Markt (AD/UN 2015)