Bluescruise met J.J. Sharp & Friends

datum :

24 oktober 2021

verkoop :

voor wachtlijst klik op tickets

online verkoop :

tijdstip :

13.30-19.30

locatie :

Salvinia

entree :

€ 52,- (excl. servicekosten)

coronatoegangsbewijs

 

Onze Bluescruises zijn al jarenlang een groot succes met mooie vergezichten over de prachtig groene uiterwaarden en steden langs de Lek en de Rijn, de sluizen door bij Amerongen, indrukwekkende landschappen langs de Utrechtse Heuvelrug,  vrolijke sfeer aan boord, geweldige bluesmuzikanten en een fantastisch buffet. Bekijk hier de foto’s van onze cruise in 2019.

Afvaart 13.30 uur.  Uitschepen ca. 19.30 uur.  

Gratis parkeren in de stadshaven.

UITVERKOCHT

 DOOR ZIEKTE ZIJN ER NOG EEN PAAR TICKETS BESCHIKBAAR GEKOMEN. BEL 06-21132560 OF MAIL NAAR INFO@BLUESINWIJK.NL

Lange tijd is onduidelijk geweest of de cruise wel of niet door kon gaan. Gelukkig maken de nieuwe Corona-maatregelen het mogelijk om weer evenementen zonder de 1,5 m afstand te organiseren met maximaal 75% van de reguliere toegang mits voorzien van een Corona-toegangsbewijs. Van die mogelijk maken we graag gebruik en in overleg met de rederij is besloten de cruise door te laten gaan. Daar zijn we heel blij mee. Inmiddels zijn zo’n 200 reserveringen binnen. Zij kregen als eerste gelegenheid tickets te bestellen in de voortverkoop.  De tickets die daarna nog beschikbaar waren gingen vanaf 4 oktober in de vrije verkoop.

Bluescruise uitsluitend toegang met Coronatoegangsbewijs + ID.

 • Toegang tot  dit mooie bluesfeest is uitsluitend mogelijk als je voorzien bent van een geldige Corona QR-code en een IDbewijs.  We controleren aan de ingang van de boot.  Er wordt dus op de Salvinia geen 1.5 meter ruimte gehouden en er zijn geen vaste zitplaatsen. 
 • Met een coronatoegangsbewijs bewijs je dat je gevaccineerd bent, of negatief getest bent of dat je eerder corona hebt gehad. Dit bewijs (een QR-code) kan je op je smartphone zetten met de CoronaCheck-app. Liever een papieren bewijs? Een bewijs op papier is handig als je geen smartphone hebt. Je kan een papieren bewijs printen via www.coronacheck.nl.
 • Heb je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Dan heb je een negatief testbewijs nodig. Je moet je dan laten testen. Dat regel je via testenvoortoegang.org. De test moet binnen 24 uur, maar uiterlijk twee uur voor het evenement afgenomen worden. Ben je negatief getest? Dan kan je de testuitslag via de Coronacheck-app of via www.coronacheck.nl omzetten in een coronatoegangsbewijs.

Tijdsloten

 • We streven er naar de CoronaCheck en toegangscontrole voor de 200 bezoekers in 45 minuten af te kunnen handelen. Om lange rijen te voorkomen doen we dat in 3 tijdsloten van een kwartier. De Coronacontrole vóórdat je de loopplank op gaat, de toegangscontrole op de boot zelf. Vanaf 12.45 uur kun je inchecken.
 • We checken op volgorde van de eerste letter van de achternaam van degene die de tickets heeft gekocht.  Dus als je achternaam anders is dan degene die de tickets voor je kocht (bv een familie of vriendengroep) dan maak je gebruik van het tijdslot van de ticketkoper. 

  12.45 uur achternamen A t/m L

  13.00 uur achternamen M t/m Schaap

  13.25 uur achternamen Schevers t/m Z

J.J.SHARP & FRIENDS.

Voor de muzikale invulling vroegen we bluesmuzikant Jan Scherpenzeel (aka J.J. Sharp) het programma te willen verzorgen. Vanzelfsprekend  stelde hij zijn eigen, sinds kort weer actieve, Twelve Bar Blues Band voor, aangevuld met het bluesduo The Men Unplugged en gitaarfenomeen Marcel Scherpenzeel.

The Twelve Bar Blues Band

De Twelve Blues Band bestaat al sinds  2005 en groeide uit tot één van de toonaangevende bands uit de Nederlandse blues.    4-CD’s brachten ze uit,   tot in 2015 de koek op was en de de band er na een succesvolle afscheidstournée de brui aan gaf. Ze ontvingen een Dutch Blues Awards voor beste bluesband 2010 en Awards voor beste gitaris (Kees Dusink) en beste bassist (Patrick ‘Sideburn’ Obrist). Heel bluesminnend NL was dit jaar blij verrast met  de aankondiging van een  Reunion Tour in bijna de bezetting uit 2015 met Jan (J.J. Sharp) Scherpenzeel (zang en harmonica), Kees Dusink (gitaren),  Patrick ‘Sideburn’ Obrist (bas) en Jeffrey van Duffelen (drums).  Nieuw is  de Haagse gitarist Peter Langerak. Degenen die de mannen afgelopen tijd weer aan het werk zagen zijn zonder uitzondering blij dat ze er weer zijn met hun repertoire van de vier CD’s, aangevuld met zo nu en dan een mooie klassieke bluescover. In 2010 en 2011 was de band al eerder in Wijk te zien en gitarist  Kees Dusink zagen we ook in 2017 met zijn toenmalige band al bij de Bluescruise en in 2016 en 2018 bij Blues bij de Buren.

 

The Men Unplugged

The Men Unplugged zijn Gerrit van de Spaan op gitaar, zang en George Reijnders op de bluesharp. Het duo heeft een geheel eigen sound en speelt (h)eerlijke nummers met blues traditionals en eigen werk. Sfeervolle blues met de sound van de oude meesters. Ook geen onbekenden in Wijk. In 2015 stonden ze tijdens de Blueskroegentocht in café Ome Ko.

Marcel Scherpenzeel

Marcel Scherpenzeel maakt al ongeveer twintig jaar muziek. Het begon met de Marcel Scherpenzeel Band, daarna kwam Wolfpin en vanaf 2009 toerde hij heel Europa door met de  Band of Friends. Daarin speelde hij samen met bassist Gerry McAvoy en Ted McKenna, voormalige leden van Rory Gallagher’s begeleidingsband. In 2015 stonden ze in theater Calypso. McAvoy speelde ruim twintig jaar met de Ier samen en omschreef Marcel als een gitarist die in zijn ervaring het dichts bij Rory in de buurt komt. Sinds 2020 toert Marcel weer door het land met zijn eigen band.

WAT EEN FEEST WERD HET!

Na veel voorbereiding was het zondagochtend 24 oktober dan eindelijk zover. Om 09.30 uur lag de Salvinia  klaar in de Wijkse stadshaven en konden we aan de slag met inrichten, podium in orde maken, muzikanten verwelkomen en verder alles wat er zo bijhoort als we een event hebben. Iedereen had er zin in en als extra kers op de taart was het ook nog eens gewoon heel erg lekker vaarweer. Vrijwel geen wind, zonnetje erbij en 13c buitentemperatuur. Het was ons eindelijk na ruim 1,5 jaar Corona-gedoe weer eens een keer gegund om een mooi bluesfeest te hebben. En een mooi feest werd het samen met de 200 bluesliefhebbers, geweldige muzikanten en een fantastische bemanning.  Hieronder artikelen uit Wijks Nieuws en uit BluesMagazine. Meer foto’s en filmpjes in ons archief.

Tekst: André Wittebroek / Fotografie: Wim Robben (kleur), Willem van de Kraats (zwart/wit).

Stichting Blues in Wijk is opgericht in 2009 door een stel enthousiaste bluesliefhebbers en organiseert jaarlijks ca. 10 bluesevents in theater Calypso, in de horeca, op de Lek, in de woonkamers en op buitenpodia.

De Blues-riviercruise wordt gehouden op de rivier de Lek en dit jaar voor de zesde keer. Vorig jaar kon de cruise niet doorgaan in verband met de Corona restricties maar gelukkig kreeg de organisatie nu groenlicht. Wel met een 75% capaciteit 200 personen, en moesten de deelnemers een corona vaccinatie kunnen laten zien.

Dat de organisatie alles perfect heeft geregeld blijkt al direct met het betreden van het schip de Salvinia van rederij Feenstra. In drie blokken op alfabetische volgorde van de achternaam, betreedt men gespreid het schip. Dat gaat zeer gemoedelijk en snel. De afvaart is om 13.30 en om 19.30 is men weer terug in Wijk bij Duurstede.

Roelof Hummel van BluesinWijk heet iedereen van harte welkom en vertelt dat dit een jubileumcruise is want precies vandaag 24 oktober bestaat BluesinWijk 12½ jaar. Ter ere van dat jubileum krijgt elke bezoeker bij het verlaten van het schip een cd met de favoriete bluesnummers van de vrijwilligers. Leuke geste!!

Er treden vanmiddag drie bands op: The Men-Unplugged, The Twelve Bar Blues Band en Marcel Scherpenzeel.

Nadat de Salvinia de trossen heeft losgegooid begint The Men-Unplugged als eerste. Ze bestaat uit Gerrit van der Spaan op gitaar en zang en George Reijnders bluesharp. Het is een semi-akoestisch duo en men speelt traditionele klassiekers zoals Got My Mojo Working, House Of The Rising Sun, When My Guitar Gently Weeps, Going Up The Country, aangevuld met eigen nummers. Het is een mooie akoestische set. Zeer goed gespeeld en het geluid is mooi helder en perfect afgestemd. Gerrit is een prima gitarist, speelt al vanaf zijn twaalfde en zijn zang is prima, het mondharpspel van George Reijnders staat buiten kijf. Een heerlijke set van drie kwartier tot de sluis bij Amerongen. Het publiek bedankt ze met een welgemeend applaus.

Niet iedereen kijkt de hele tijd, men geniet ook op het dek van het werkelijk schitterende weer en het geluid van de optredens is daar ook prima te horen. Wat een mazzel, de mooiste dag van de maand en dat op de jubileumcruise!

Direct na The Men-Unplugged begint op het podium ernaast de Twelve Bar Blues Band. Na enkele jaren gestopt te zijn, is men weer begonnen in de bijkans oude bezetting met Jan Scherpenzeel aka JJ Sharp zang en mondharp, Kees Dusink gitaar, Jeffrey van Duffelen drums, Patrick ‘Sideburn’ Obrist basgitaar en Peter Langerak gitaar.

De band begint met de heerlijke shuffle I can Make Everything Allright en het is net of ze geen vijf jaar weggeweest zijn. Het vertrouwde 12BBB geluid, met die heerlijke grooves, mooie stem, stevige bas, strakke drums en geweldig gitaarwerk is er nog steeds. (Ondergetekende was bij de opnames voor Bluesmoose Radio en ik hoor hetzelfde geweldige geluid. Die opnames zijn wereldwijd miljoenen keren bekeken en krijgen zeer positieve reacties. Zie ook artikel over de 12BBB in de laatste Blueskrant met uitgebreide informatie). Men speelt een fantastische set met Standing on Melting Ice, Down to The Station, The Thrill Has Gone, He’s a Bluesman, Life Is Hard en alles zit in die set: shuffle, slow blues, uptempo, funkyblues. JJ. Sharp praat de nummers prettig aan elkaar en heeft een goed contact met het publiek.

Dan gaat het direct verder op het andere podium met gitarist/zanger Marcel Scherpenzeel, Scherpenzeel is zijn oom! Het wordt weer een prima optreden, het is akoestisch en de stem van Marcel komt goed over door het perfect afgestemde geluid. En die stem is goed vanmiddag! Hij begint de set met Cradle Rock. Hij vertelt dat hij acht jaar met Band Of Friends gespeeld heeft met Gerry McAvoy en de helaas overleden Ted McKenna, oudleden van de band van Rory Gallagher. Daar is hij vorig jaar me gestopt maar valt nog wel eens in wanneer iemand ziek is. Covers als Ring Of Fire, Rockin’ In A Free World, Foxy Lady en de meezinger Beestjes komen voorbij.

Dan wordt een prima buffetdiner geserveerd in het restaurant en is het pauze. Nadat ondergetekende gegeten heeft en richting podium gaat is The Men Unplugged al een tijdje bezig en is hun tweede set bijna voorbij. In totaal is er bijna zes uur muziek en dan mis je wel eens wat….

De 12BBB begint aan hun tweede set met o.a. Twelve Bar Blues,Wang Dang Doodle, Spoonful en het is net als de eerste set geweldig. Dan, het is inmiddels 18.15, komt Marcel Scherpenzeel, nu met elektrisch gitaar erbij en begint het helemaal fantastisch te worden met heerlijk, uitgesponnen jams. Het spelplezier van alle muzikanten spat ervan af. Het zijn echte jams want tussen de songs wordt steeds overlegd hoe en wat te spelen. Jan of Marcel wijzen regelmatig iemand aan die dan aan de beurt is voor een gitaar- of mondharp solo. George Reijnders en Gerrit van der Spaan doen intussen ook mee. Nummers als Tore Down, Trouble Trouble, Can’t Get Enough Of That Girl, Key To Your Heart komen voorbij in heerlijk lange uitvoeringen met voor iedere muzikant genoeg ruimte om te excelleren. Men sluit af met de klassieker Sweet Home Alabama en het schip is dan allang weer aangemeerd en tot 20.00 speelt men door en dan na zo’n dikke zes uur muziek is de cruise ten einde.

Conclusie:
Het was fantastisch. Alles klopte vandaag: perfecte organisatie, geweldige muzikanten, topgeluid, prima eten en zeer vriendelijk en goed gehumeurd publiek. Als toetje nog schitterend weer. Al met al een zeer geslaagde blues-riviercruise met dank aan BluesinWijk.

(P.S.: Eigenlijk was het niet de bedoeling een recensie te schrijven, maar het was van het begin al zo leuk dat ik toch maar iets op papier gezet heb. Onvoorbereid en ik hoop dan ook dat namen en songs een beetje kloppen!! Zo niet, excuus).