Blueskroegentocht 2022

datum :

26 november 2022

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

14.30-01.00 uur

locatie :

Altijd Gezellig, cafe 't Hoff, cafe de Malle Molen, cafe Ome Ko, cafe restaurant de Engel, E&E Gasthuis, eethuis Dorestad, taverne Mazi Mas, theater Calypso, Veldpoort

entree :

€ gratis toegang

De 10e editie van de Blueskroegentocht was van begin tot eind één groot bluesfeest.  Volle restaurants, 3x een vol theater, de cafés waar je hier en daar een schoenlepel nodig had om binnen te komen, fantastische muzikanten, veel plezier en naar schatting zo’n 1000 tevreden en blije bezoekers. Het was gewoon top. Fijn dat dit allemaal weer kon. Dank aan iedereen. Hieronder wat foto’s en een filmpje. Veel meer vindt je op onze foto– en videopagina’s.

Goeie sfeer overal, veel bekenden gespot, bezoekers uit het hele land, fantastische muziek. Alles klopte. Een grote  verassing bleek Mo and the stage Animals in café Ome Ko. Gaaf mens zat  (en stond) daar te zingen zeg! Ook Imco Ceelen (Duketown Slim)  maakte indruk bij Mazi Mas.  Hij was  na  exact 11 jaar weer terug bij de kroegentocht en speelt tegenwoordig samen met een contrabas / zanger Fred vd Wende en dat doen ze heel goed hoor. In het theater drie absolute topbands met alle keren  een volle bak. Gerrit Veldman (Veldman band)  en Tim Birkenholz (Electric Hollers) stoppen beiden met hun huidige bands,  maar die gaan we zeker weer zien op de podia, daar hopen we althans wel op. Allebei zijn het wereld-gitaristen. Sugar Queen doet  haar naam eer aan. Goede zangeres, gezellig mens en een fantastische band. Tom Moerenhout met Ticket West in ‘t Hoff zette de tent op zijn kop, volle bak daar. Net als bij Ome Ko en de Malle Molen  kwam je er met moeite binnen. Wat een drukte.   The Bluetails in de Veldpoort in een heel bijzondere  opstelling voor de bar. Ze deden het erg goed. Twee vaders met twee zonen. Dat had wel iets. Ze verdienen een echt podium. Fat Harry in Dorestad, lekkere jazz achtige blues met veel ruimte voor solo`s van alle muzikanten. Kan je rustig een avondje voor uittrekken. Ralph de Jongh in een volgepakte Malle Molen. Met het publiek op 10cm afstand, dan is hij op zijn best!  En over de andere bands / artiesten niets dan goed. Stef Woestenenk vermaakte de ouderen in het E&E. De stemming zat er daar goed in, zeker na het onvermijdelijke advocaatje met slagroom. In Altijd Gezellig schalde het hele oeuvre van Johnny Cash door de zaak, uitstekend vertolkt door K.C. Credit en z’n Cashiers. Mister Moan zag kans de hele menukaart met eetgerelateerde bluesliedjes weg te werken in de Engel. Minpuntjes? Niet veel, wel weer de onvermijdelijke Dutch Disease. Op een bepaald moment moest de filmploeg  de opname zelfs afbreken  omdat een dame met haar zeer harde gekwek boven de zanger uit kwam.  Ook geweldig waren de heerlijke stamppotten in theater Calypso voor ons team en de muzikanten.  Wat ons betreft een dikke acht! voor het complete festival. Iedereen was er weer aan toe, dat was wel duidelijk. We hebben genoten!


10e editie, 10 locaties, 13 bluesacts, één groot feest. 
Al vanaf de eerste editie in 2011 is de Blueskroegentocht  een groot succes met bezoekers uit Wijk en de verre omtrek. Bluesfans ervaren de variatie in bluessoorten, ontspannen sfeer en de korte loopafstanden als bijzonder aantrekkelijk. ’s Middags en ’s avonds kan er urenlang  tussen theater, cafés en restaurants worden gehopt en van uitstekende blues worden genoten.  Traditiegetrouw klinkt er ook de hele dag blues op het stadscarillon. Genoeg te doen dus. Toegang is gratis.

Hoppen van kroeg naar kroeg. Na een noodgedwongen Corona-stop van 2 jaar staan 26 november 2022 de cafés in de Wijkse binnenstad weer bol van de blues. Voor de 10e keer organiseren Stichting Blues in Wijk en horeca samen de inmiddels traditionele Wijkse Blueskroegentocht. Al vanaf de eerste editie in 2010 is dit bluesevenement een groot succes met inmiddels rond de 1200 bezoekers uit Wijk en de verre omtrek. Bluesfans ervaren de variatie in bluessoorten, ontspannen sfeer en de korte loopafstanden als bijzonder aantrekkelijk. Blues in het E&E Gasthuis, theater Calypso, restaurants, cafe’s en op het carillon. Genoeg te doen dus. In alle deelnemende horeca liggen flyers met speeltijden en plattegrond. Toegang is gratis.

Géén Blues op het carillon dit keer.   Het stadscarillon op het oude stadhuis op de Markt zou ook meedoen aan de kroegentocht, maar in verband met de verbouwing van het pand kan dat helaas niet doorgaan.  In 2015 maakte de Utrechtse stadsbeiaardier Dick van Dijk enkele bluesnummers geschikt. Vanaf 10 uur is er elk kwartier  een vrolijk bluesliedje te horen (Heel uur: Oh! Daddy blues – William Russel en Ed Herbert, Kwart over: fragment uit: Still got the blues – Gary Moore, Half uur: St. Louis Blues en Kwart voor: Nobody in town can bake a sweet jelly roll like mine – Clarence Williams and Spencer Williams)

Blues DJ’s.   Bas & Toon zijn de hele middag en avond te vinden in theater Calypso. Ze draaien lekkere blues tussen de optredens van de drie bands (Veldman, Electric Hollers en Sugar Queen) die daar optreden. Bezoekers kunnen ook verzoeknummers aanvragen bij ze.

Blues in de middag.  De blueskroegentocht steekt om 14.30 uur van wal met een optreden van Stef Woestenenk in het grand café van het E&E Gasthuis. Al jaren een vrolijke, succesvolle en leuke middag, waar door de ouderen van Wijk bij Duurstede wordt meegezongen, geklapt en zelfs gedanst.  Aansluitend vanaf 16.00 uur in theater Calypso bluesband Veldman  

Blues tijdens het eten.  Na Op vier plekken kun je eten en blues met elkaar combineren. In Café Ome Ko speelt het Stones-duo Spider & the Fly, zijn Duketown & Freddy in het Grieks restaurant Mazi Mas, staat Mr. Moan in restaurant de Engel en zijn the Bluetails te vinden in de Veldpoort eten&drinken.

Blues in de avond. Om 19.00 uur staan de Electric Hollers in theater Calypso en vanaf 19.30 uur zet Ralph de Jongh de boel op stelten in café de Malle Molen. Ticket West speelt vanaf 21.00 uur in café ’t Hoff en vanaf 22.00 uur spelen bluesband Mo & the Stage Animals in café Ome Ko, Fat Harry & the Fuzzy Licks in restaurant Dorestad, K.C. Credit and the Cashiers met een Cash-tribute in café Altijd Gezellig en Sugar Queen(USA) met band in theater Calypso.

Blues in de nacht.  Na middernacht gaat de blues nog door tot ca. één uur bij Ome Ko, Altijd Gezellig en Dorestad.

Ralph de Jongh. We zagen Ralph al enkele keren met zijn band in Wijk. In de Malle Molen is hij solo. Hij is zeer waarschijnlijk één van de hardst werkende songwriters van Nederland zonder aan kwaliteit in te leveren niets inlevert.  Vanaf 2019 bracht hij maar liefst tien CD’s uit met  heel veel nieuwe, eigen nummers. De lovende recensies met vijf sterren vlogen ‘m om de oren. Originele en authentieke muziek rechtstreeks vanuit het hart. Dat voel je, dat beleef je en dat vergeet je nooit meer. “Een van de beste songwriters van Nederland” – Music Maker Magazine “Het is werkelijk een sensatie om deze charismatische blonde god aan het werk te zien” – Het Parool.

Sugar Queen. Michele Denise, bekend als Sugar Queen, is een veelzijdige Amerikaanse vocaliste en songwriter, die de blues vertolkt in Europa, de VS en Azië en momenteel gevestigd is in België/Nederland. Met haar band brengt zij de blues-spirit tot leven en vertolkt ze de blues met een doorleefde emotie. De gelouterde muzikanten spelen met grenzeloze energie en passie. Hun ambitie is om het Chicago blues geluid te vertolken. Leun achterover en geniet, om vervolgens met de voeten van de vloer te gaan.

Electric Hollers is een blues/rock-sensatie uit Noord-Nederland. Maak je klaar om weggeblazen te worden door een muur van vintage sound en energie! Zware bastonen, donderende drums en gitaarsolo’s die je meeslepen naar vervlogen tijden. De band laat zich inspireren door bands als Led Zeppelin, Santana & Ten Years After. In 2018 bracht de band hun debuutalbum ‘Rise’ uit. Na vijf jaar stoppen ze er begin 2023 stoppen mee. Unieke kans dus om ze nog een keer live te zien

Veldman is de band die voortkomt uit de landelijk bekende “The Veldman Brothers”. Na het uiteengaan van de broers, besloot zanger/gitarist Gerrit Veldman samen met de Mathieu van Uden (drums), Tenny Tahamata (bass) en Colly Franssen (Hammond/keyboard) de band voort te zetten. Met nieuwe nummers, nieuwe website en nieuw management wil de band laten zien dat ze nog steeds bij de absolute blues top van Nederland behoren. In 2023 stoppen ze er helaas alweer mee. Unieke kans dus om ze nog een keer live in Wijk aan het werk te zien.

Fat Harry & the Fuzzy Licks. Contemporary blues is waarschijnlijk de beste omschrijving van de muziek van deze geroutineerde band uit Rotterdam. Soms klinkt er funk, soul en rhythm & blues, om uiteindelijk weer terug te keren bij de old school blues. Ook is de band niet onopgemerkt gebleven aan de andere kant van de oceaan. De band toert regelmatig in Europa als begeleiding van gerenommeerde Amerikaanse artiesten als Preston Shannon, Lurrie Bell, Rip Lee Pryor, Giles Robson en Steve Arvey.

Spider & the Fly. Het semi-akoestische Stones blues-duo Spider & the Fly brengt het repertoire van ’s werelds Greatest Rock & Roll Band terug naar de essentie met twee gitaren en twee stemmen. Bij optredens worden megahits als Satisfaction, Honky Tonk Women en Gimme Shelter afgewisseld met minder bekende pareltjes en bluesnummers van de afgelopen 6 decennia

Stef Woestenenk. Gitarist, zanger, liedjesmaker en schrijver. Hij was al eerder te gast in het E&E met veel hekenbare blues- en popsongs en aanstekelijke verhalen.  Stef kan putten uit een een breed repertoire van Blues, pop- en rock klassiekers uit de 60 en 70 met nummers van artiesten als The Beatles, Rolling Stones, Van Morrison, Bob Dylan, Neil Young, Eric Clapton, Santana etc.

Mo & the Stage Animals. Als je ook maar iets aan Mo en haar mannen kan overlaten is het wel het in een mum van tijd een sfeertje van ongekend genoegen neerzetten. Van begin tot het einde gaat ‘t gas er op. Onderbroken met slow blues en ballads knalt deze band een enorm veelzijdig blues rock cover repertoire het publiek in. Alle nummers zijn in een soort van eigen gebrouwen toverdrankje gedompeld waardoor het bijzonder aantrekkelijk is om deze band bezig te zien en vooral ook te horen.

Ticket West. Twee broers die luisterden naar bluesplaten die hun vader draaide in het familiediner. Nadat ze in hun tienerjaren samen in een blues- en rock ’n roll-band hadden gezeten, begonnen ze elk een eigen muziekcarrière. Nu, na meer dan 30 jaar, zijn ze weer bij elkaar om zich weer op de blues te richten en doen wat ze het liefste doen. Gewoon zonder gehinderd te worden door de behoefte om rijk en beroemd te worden componeren, opnemen en optreden met vrienden en dit doen naar hun beste kunnen terwijl ze hun blues levend houden na al die jaren.

Duketown & Freddy. Al behoorlijk wat jaren is Imco als “Duketown Slim” in grote en kleine hoeken van de Nederlandse livescene te vinden. Zijn muziek laat zich het beste omschrijven als blues, roots en songwriting met een gevoel voor intimiteit en eerlijkheid. Tegenwoordig gaat hij samen met Fred vd Wende als duo door het muzikale leven. Deze aimabel ogende muzikant heeft zich in een grote verscheidenheid aan bands en showbiz-theaterproducties niet alleen in Nederland maar ook in Canada meerdere malen bewezen.

Mr. Moan. Een bluesman met prachtige ingetogen liedjes en finalist bij de Dutch Blues Challenge 2022. Er gaan in de blues zoveel teksten over eten. Dat is mooi want hij wil ze eens gaan gebruiken bij optreden in restaurant de Engel in Wijk bij Duurstede. Eens zien of dat iets aan het eten toevoegt.  Overigens wordt er wel over eten gezongen, maar eigenlijk zijn dat alleen maar metaforen voor van alles wat met sex te maken heeft. Vandaar heb ik, tijdens mijn zoektocht naar teksten over eten, nog nooit zoveel schunnigheid gehoord zonder dat er ook maar een onvertogen woord valt. Het blijft dus netjes in restaurant de Engel, het gaat om het eten…….en de blues

K.C. Credit and the Cashiers. Een Johnny Cash tributeband die geen eigen interpretaties ten gehore brengt, maar gewoon Johnny Cash nummers zoals ze bedoeld zijn. Natuurlijk spelen ze de bekende hits van Cash, zoals San Quentin, Ring Of Fire, I Walk The Line en Folsom Prison Blues, maar ook prachtige nummers die je niet elke week hoort. Dit alles met contrabas, drums, akoestische en elektrische gitaar, zoals het in de jaren vijftig en begin zestig gebruikelijk was.

The Bluetails zagen we al eerder bij de Veldpoort. Alex Jr speelt gitaar en doet de zang, Henk is op bas en upright bass en zijn zoon Dave is de drummer en percussionist. In 2014 brachten ze het album Riverside Tales uit dat goed werd ontvangen in de Nederlandse bluesscene. Dave, de jongeling, is de voormalige drummer van We the Firm en geeft het ritme van The Bluetails een ongelooflijk fris en gedetailleerd fundament voor de nummers die de band live op het podium speelt

foto’s en film 9e editie Blueskroegentocht 2019