Blueswandeling & afterparty

datum :

15 april 2022

verkoop :

www.bluesinwijk.nl

online verkoop :

tijdstip :

19.30 20.00 en 20.30 uur

locatie :

cafe Ome Ko

entree :

€ 12,50

uitverkocht

In samenwerking met café Ome Ko, stadsbrouwerij de Dikke en Bax Lederwaren organiseert Blues in Wijk op vrijdag 15 april een groots opgezette blueswandeling. De wandeling stond in 2020 al op het programma, maar werd vanwege de Corona-pandemie gecanceld.

Tijdens de wandeling wordt de link gelegd tussen het zware bestaan van de Afro-Amerikanen in het zuiden van de VS en het verarmde Wijk bij Duurstede uit het midden van de 20e eeuw. Verarmd, op zichzelf, gezamenlijk knokkend voor het bestaan. Een mengeling van echte Wijkse verhalen en de bluesmuziek. Gidsen leiden de deelnemers door de binnenstad, ras-Wijkenaren vertellen hun verhalen en muzikanten spelen blues.Om 19.30, 20.00 en 20.30 uur beginnen de wandelingen vanuit café Ome Ko.  De wandeling is minder geschikt voor personen die niet goed ter been zijn. Rond 22.00 uur is iedereen terug voor een spetterende afterparty met de Thomas Toussaint Band.

De Blueswandeling is uitverkocht. Geen tickets meer beschikbaar.  Vanaf ca. 22.30 uur binnenlopen bij de afterparty kan natuurlijk ook. De entree is dan €7,50.

Meer foto’s op onze fotopagina.

 

 


AD/UN van 3 maart 2020 schreef Wim van Amerongen
:

Blues slaat brug tussen het armoedige en mooie van Wijk bij Duurstede

Tijdens een blueswandeling laten vertellers het verleden van de verpauperde binnenstad van Wijk bij Duurstede herleven. Onderweg is er bluesmuziek.  De blues slaat een brug tussen het armoedige verleden en het heden. 

Wie nu door de binnenstad van Wijk bij Duurstede loopt en het verleden niet kent, kan er zich geen voorstelling van maken hoe vervallen het stadje er tot de jaren tachtig uitzag. Rijen huizen met bordjes ‘onbewoonbaar verklaarde woning’, dichtgespijkerde huizen om te voorkomen dat er toch in gewoond zou worden, armoe, werkloosheid.

Rauw en puur. Ruud Muis, een van de initiatiefnemers van de blueswandeling: “Ik ben gek van de historie van Wijk en van blues. In het mooie stadje moet iedereen weten in wat voor ellende en armoe de mensen hier vroeger geleefd hebben. Treurig. In bluesmuziek hoor je dat rauwe, pure, geen opsmuk. Recht voor zijn raap. Het is wat het is. Als je met oude Wijksen praat heb je hetzelfde. Eigenwijs, niet opgepoetst, het mooie Wijkse dialect, humor, het is wat het is. Daar geniet ik van.’’ Etske Muis, zijn vrouw: ,,Wijk ademt de blues. Nu lijkt het een mooie, bloeiende stad. Huizen zijn opgeknapt, er is veel kunst, er zijn goede restaurants. Maar iedereen moet beseffen dat Wijk vroeger rijk was aan armoede. Dat willen we laten zien door de andere kant van de stad te laten zien door middel van verhalen. Geluk kun je het beste waarderen als je ervaren hebt hoe diep ellende en verdriet kan zijn.’’

Café Ome Ko. De blueswandeling begint niet toevallig in café Ome Ko, de bakermat van Blues in Wijk. Daar zat Arie Verheul met Frans Hoving en Anton Winkel elf jaar geleden aan de toog. Ze droomden hardop om de blues naar Wijk te halen. The Bintangs, Cuby and the Blizzards, Livin’ Blues. De rest is geschiedenis. Blues in Wijk haalde deze en tientallen andere bands naar Wijk. Meestal spelen ze in het Calypso Theater, het favoriete honk voor bluesavonden, soms ook wel het Paradiso van Wijk genoemd. Maar ook in kroegen en op kasteel Duurstede. Blues in Wijk weet zich gesteund door vierhonderd ‘vrienden van de blues’. ,,Dat is ons fundament”, zegt Verheul. De wandeling met gidsen begint en eindigt in café Ome Ko. Op vier locaties laten rasvertellers het rauwe verleden herleven. Met verhalen over steenovens, fabrieken, winkeliers en legendarische kasteleins en kroegen. Onderweg klinkt bluesmuziek en na afloop is er een bluesfeest.