Jazz by Duurstede Bluespodium

datum :

6 juni 2009

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

Munstraat-Langs de Wal

entree :

Jazz by Duurstede Bluespodium 6 juni 2009

flyer jbd

 

FOTO’S BLUESPODIUM 2009

 

Zaterdag 6 juni 2009 was het zover en ging de lang gekoesterde droom van de 3 bluesmannen in vervulling. Een eigen bluespodium bij de 17e editie van JazzbyDuurstede op het plein naast het plaatselijke museum Dorestad in de fraaie Wijkse binnenstad. Het Museumplein was omgetoverd tot een gezellig bluesplein met terras, horeca en espressobar. Het weer was prima, het geluid was uitstekend en de locatie aan de rand van het prachtige kasteelpark was prachtig. De bluesmannen en JazzbyDuurstede pakten flink uit met bluesgiganten als Danny Bryant, Sugar Ray Norcia en Buddy Whittington.  Honderden Wijkse bluesliefhebbers genoten van de prachtige blues die deze muzikanten en hun bands lieten horen. Bryant zorgde weer voor de vurige en snoeiharde blues zoals we dat inmiddels van hem gewend zijn. Muzikaal enorm gewaardeerd werd het optreden van  de uit Amerika overgevlogen mondharmonica”goeroe” Sugar Ray Norcia. Samen met de NERVOUS FELLAS liet hij in prima combinatie met deze Rotterdamse band zien en horen hoe je dat kleine handinstrument kunt laten klinken en knallen. Buddy Whittington sloot af met zijn nieuwe Engelse band. Het was zijn 2e eigen optreden in Nederland nadat hij eind 2008 na  15 jaar John Mayall en de Bluesbreakers solo ging. Hij speelde verschillende nummers van zijn nieuwe CD en het klonk allemaal als een klok.  Heel bijzonder was de ontmoeting tussen Norcia en Whittington in de foyer van het museum tijdens het diner. Je zou verwachten dat beide mannen, die al tientallen jaren meedraaien in de bluesscene elkaar eens eerder hadden gezien, maar dat was niet het geval. BluesinWijk bracht ze met elkaar in contact en zo leerden ze elkaar wat beter kennen. Toen bleek dat ze heel veel gemeenschappelijke muzikale vrienden hadden. Kort voor Whittington  het podium betrad vroeg hij Norcia of hij zin had enkele nummers met hem mee te spelen. Norcia stond op het punt van vertrek, maar maakte graag gebruik van deze uitnodiging en zo ontstond een uniek muzikaal optreden van de beide mannen. Ze speelden met elkaar alsof ze al jaren niet anders deden. Prachtig om te zien.  Tussen de giganten door speelde de 2 jaar  geleden opgerichte bluesband Radio Rental. Een band om in de gaten te houden. Stevige eigen nummers en een mooie sound. Het bluesterras werd tijdens de pauzes voorzien van prettig in het gehoord liggende blues ballads van de Wijkse 2-mansformatie The Vintage Brothers. Wijk bij Duurstede kan terugzien op een fenomenale eerste bluesdag. De eerste zaterdag van juni 2010 is BluesinWijk van plan dit kunstje opnieuw uit te halen.

 

3 op een rij

 

19 16 15

 

FOTO’s JAZZbyDUURSTEDE van Henny Demoed

video Danny BRYANT 

video Sugar Ray NORCIA

video Sugar Ray NORCIA

video WHITTINGTON en NORCIA samen (uniek materiaal)

video Buddy WHITTINGTON 

video Buddy WHITTINGTON

video Buddy WHITTINGTON

verslag van DITisWIJK.NL

ook oplichters houden van muziek 

Buddy WHITTINGTON twee dagen eerder Zoetermeer

verslag BLUESMAGAZINE 

verslag WIJKONLINE

verslag WIJKS NIEUWS

Hangjongeren helpen Wijkse Bluesmannen

ad

 

vintage   vintage

 

The Vintage Brothers

 

Op het bluesterras speelt vanaf 13.00 uur en tijdens de pauzes van de grote bands ons eigen Wijks/IJsselsteinse bluesduo THE VINTAGE BROTHERS. Het unieke bluesduo bestaat sinds 2004. De opzet van de broers Jan (53) en Rinus (62) van Rijn, was om oude bluesnummers te bewerken naar een bezetting van slechts een gitaar en de mondharp en het maken van eigen nummers. Daarbij wordt druk gestoeid met andere slagritmes en toonsoorten, omdat beiden niet alleen wilden kopiëren, maar de nummers een eigen vertaling wilden geven. De solopartijen werden vanaf het begin geïmproviseerd, waarin je het jazzy karakter terugvindt van de Vintage Brothers. Mede daarom is ieder optreden weer anders en levend, van slepend, huilend, emotioneel, naar energiek en drijvend. Hun stijl moet je zoeken in de Chicago blues stijl, met een scheut rock en jazz. Muziek om naar te luisteren, te meimeren, om bij te eten en te drinken en zeker ook om op te dansen. Ga terug naar de tijd van de juke joints, de sfeer van het blueoorprogramma. 

logodanny

 

Om 15.30 uur openen DANNY BRYANT en zijn Redeyeband het bluespodium.In het begin speelde de band zo’n 200 avonden per jaar in pubs en dan vaak ook maar liefst 3 à 4 uur. Met dit soort optredens vergrootte en perfectioneerde de band zijn vaardigheden en wist daarbij ook nog eens een schare fans aan zich te binden. Na drie jaar was de band klaar voor het grote werk: grotere clubs, concertzalen en podia in Groot-Brittannië. En nog steeds groeide het aantal fans. De naam van de band groeide en al snel stond Danny Bryant’s RedEyeBand op belangrijke Britse Bluesfestivals. In 2006 trad de band o.a. op in Tegelen op het Blues/Rock Festival, in 2007 op Moulin Blues in Ospel en in 2008 op Bospop. In maart 2008 verscheen hun meeste recente CD “Black & White”. Deze zorgde naast stapels goede recensies in de bladen ook voor meer dan 100 optredens in 12 verschillende landen. Hij speelde zich suf tijdens meer dan 2000 (!) optredens. Met zijn forse spel (en voorkomen) belandde hij in het voorprogramma van Joe Cocker, Carlos Santana, Greg Allman, blues legende Walter Trout, Buddy Guy en Peter Green. Niet de minsten. Met zijn RedEyeBand produceerde hij zes albums en werd gecontracteerd onder het prestigieuze Rounder Records blueslabel. “color: #888888;”>Zijn RedEyeBand bestaat dit jaar 10 jaar en dat wordt gevierd met een heuse “10th anniversary tour”. De nadruk ligt bij de huidige tournee op een selectie van songs uit alle uitgebrachte albums van de “Redeyeband”. Hij is gewend zich op een podium in het zweet te werken en zijn bezoekers een aangenaam optreden te bezorgen. Met zijn gepasioneerde bluesrock weet hij diverse podia in vuur en vlam te zetten.  Danny Bryant wordt gerekend tot de betere bluesgitaristen van Europa. Een reputatie die hij te danken heeft aan het grote aantal spetterende liveshows gedurende hun tienjarig bestaan. Danny word zoals altijd bijgestaan door zijn vader Ken Bryant op basgitaar en Trevor Bar op drums. Danny Bryant speelt en heeft de blues en is een absolute kei in zijn vak. Hij heeft de blues in de vingers en elke noot die hij speelt is raak. In haar tienjarig bestaan heeft de band een veelzijdig en breed repertoire opgebouwd variërend van ballads tot krachtige bluesrock songs. Muzikaal zit het allemaal perfekt in elkaar. De interactie tussen Danny en het publiek is vaak spontaan en dat creëert een geweldige sfeer.Danny Bryant mag je eenvoudig niet missen!

 

bluesmagazine

 

dannybryant

 

video optreden Danny BRYANT BLUESinWIJK 060609 

 

vader en zoon bryant 21 17

 

DANNY1DANNY2DANNY3

 

radiorental

 

Om 18.00 uur betreedt RADIO RENTAL het podium. Radio Rental is een bluesrockband, die onlangs hun eerste CD opnamen. In de band spelen 3 Wijkenaren, de broers Jeroen en Peter Doppen en Appie Folgerts. Radio Rental is “the next generation blues-rock sensation.” De band schrijft haar eigen werk en heeft onlangs haar debuutalbum “RaRe” uitgebracht.  Bestaande uit vijf muzikanten, schrijft en speelt Radio Rental songs vanuit de bluesrock traditie van de jaren 60/70. Hoorbaar zijn de invloeden van bands als Led Zeppelin, The Who, The Jimi Hendrix Experience, The Doors, Cream, The Black Crowes en vele anderen. Op de site www.radiorental.nl zijn vier songs te beluisteren van het debuutalbum.  Radio Rental bestaat uit Ray Allen Lesly -vocals, Aram Raken – bluesharp, Jeroen Doppen -gitaar, Peter Doppen -drums en Appie Folgerts op bas. De band behoeft geen nadere introductie. De muziek spreekt voor zich. Het is simpelweg een must see voor degene die van echte muziek houdt. 

 

fotorental

 

RADIO1RADIO2RADIO3

 

Radio Rental

 

 mondharmonica norcia

 

Om 20.15 uur zien we SUGAR RAY NORCIA. Hij is een van de beste Amerikaanse zangers/mondharmonicaspelers, die al drie decennia meedraait in de bluesscene. De eigenzinnige Sugar Ray ondersteunde aanvankelijk grote namen en vormde later Sugar Ray and the Bluetones met gitarist Ronnie Earl. Zijn stijl is behoorlijk traditioneel, maar toch sweet & swinging. Hij produceerde enkele albums als Don’t Stand in My Way uit 1991, waaruit zijn muzikale daadkracht spreekt. Daarna tourde hij met band Roomful of Blues over de hele wereld. Hun album Turn It On! Turn It Up! werd in 1996 genomineerd voor een Grammy Award. Zijn volgende samenwerking ‘Super Harps’ leverde hem wederom een Grammy nominatie op.  In 2001 vond de langverwachte reünie met zijn oude band The Bluetones plaats en produceerde hij het album Rockin’ Sugar Daddy. Zijn harmonica en karakteristieke stem smelten samen tot een onmiskenbare eigen sound.Met de Nederlandse back-up band The Nervous Fellas reist hij nu door Europa en zet hij een vette set neer tijdens Jazz by Duurstede. The Nervous Fellas zijn vier muzikaal-neurotische veertigers, voorheen bekend als de Groovetones. Geïnspireerd door oude én hedendaagse Amerikaanse Rhythm & Blues, coveren ze grote namen en supporten ze meerdere bands. Maar ze produceren ook eigen werk. Waaronder albums met klinkende namen als ‘Drunk’ en “Nervous Breakdown.” Ze spelen overal waar ze maar kunnen en doen zelfs trouwerijen!   The Nervous Felllas zijn: Vocalist en saxofonist Johan de Roos, basgitarist André Prins, gitarist Arie Verhoef en drummer René Klein.Sugra Ray  is een van de beste  Amerikaanse  zangers/mondharmonicaspelers.  

 

bluesmagazine

 

artikel norcia

 

Een artikel over Sugar Ray Norcia in Blues Revue Magazine- Feb/March 2006

 

sugar 5

 

Sugar Ray Norcia

 

  nervousfellas

 

NORCIA2NORCIA3NORCIA

 

The Nervouw Fellas

 

video’s optreden  Sugar Ray NORCIA BLUESinWIJK 060609

 

video Sugar Ray NORCIA

 

video optreden WHITTINGTON en NORCIA samen (uniek materiaal) op BL:UESinWIJK 060609

 

buddy en ray

 

buddy

 

Om 22.30 uur sluiten BUDDY WHITTINGTON en zijn band af. Whittington werd door zijn leermeester John Mayall ‘waarschijnlijk de beste van allemaal genoemd’. Als blijkt dat onder ‘allemaal’ namen horen als Eric Clapton, Peter Green, Mick Taylor, Walter Trout en Coco Montaya dan is dit niet zomaar een compliment. Van 1993 tot 2008 speelde Buddy bij John Mayall’s Bluesbreakers maar nu is de tijd voor hem aangebroken om solo te toeren met zijn net uitgekomen cd Buddy Whittington. In zijn jaren bij de Bluesbreakers verzamelde hij echter al een enorme fanschare en stond de Texaan bekend als ‘de koning van de toon’.  Zijn jaren bij de Bluesbreakers bleven niet onopgemerkt. Tijdens zijn laatste optreden met John Mayall en de Bluesbreakers in Nederland in Carré vorig jaar bespeelde hij het publiek en werd al snel duidelijk dat zijn eigen tijd nu aangebroken was. Een reden voor Jazz by Duurste de om deze artiest te boeken, nu met zijn eigen band en Buddy als stralend middelpunt.

 

Een mooi interview met Buddy op onderstaande website 

rockinterviews

 

Buddy Whittington”>bluesmagazine

 

 

BUDDY2BUDDY3BUDDY5

 

video’s optreden Buddy WHITTINGTON BLUESinWIJK 060609

video Buddy WHITTINGTON

video Buddy WHITTINGTON