BAND OF FRIENDS

datum :

16 mei 2015

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

theater Calypso

entree :

€ 15

   

 Band Of Friends BluesinWijk 16 mei 2015

Zaterdagavond 16 mei organiseerde BluesinWijk in het Wijkse Calypso-theater een bluesavond die geheel in het teken stond van de in 1995 op  47 jarige leeftijd overleden Ierse bluesrockgitarist, songwriter en bandleider Rory Gallagher. Naast een film was een ruim anderhalf uur durend live-optreden van  Band of Friends het hoogtepunt van de avond. Paul Scholman van Bluesmagazine.nl schreef een verslag en Willem van de Kraats maakte de foto’s. Klik hier voor meer foto’s en films.

Band of Friends. Band of Friends bestaat uit de Ierse Gerry McAvoy op de bas. Hij toerde meer dan 20 jaar met Rory Gallagher en speelde op alle albums. Gerry speelde ook nog met Deep Joy, Champion, Jack Dupree en Nine Below Zero. Ted McKenna uit Schotland bespeelt de drums en speelde met Rory Gallagher van 1978-81. Albums uit die tijd zijn ‘Photo Finish’, ‘Top Priority’ and ‘Stage Struck’. Tevens speelde Ted en nam ook platen op met Greg Lake of ELP, Gary Moore, Michael Schenker and Ian Gillan of Deep Purple. Het derde bandlid is de Nederlandse Marcel Scherpenzeel op gitaar en zang. Hij groeide op met Rory’s music and Gerry’s belofte met de uitspraak: “This is the closest guitarist to Rory you will ever hear”. Meer dan 20 jaar droeg Marcel mede de toorts de wereld over om de blues uit te dragen. Marcel speelde in de Marcel Scherpenzeel Band and Wolfpin, waarmee hij vaak Gallagher sessies speelde. In 2013 won de band een European Blues Award.

Minder Wijkers. Arie Verheul noemt de avond op voorhand al een succes, enkele minuten voor het optreden. Er zijn minder ‘Wijkers’ aanwezig dan gebruikelijk, maar wat opvalt is dat er veel mensen uit alle windstreken van de lage landen te vinden zijn in Calypso, meestal de uitvalbasis voor Bluesin Wijk. Ruim 200 mensen wisten de gang naar ‘Bluesin Wijk’ te maken, een aantal wat de laatste tijd minder vaak voorkwam dan in de beginjaren van het nu ruim 5 jarig bestaan, aldus Arie.

Rory voor en Rory na. Tussen deze mensen, lopen fans van het eerste uur van Rory Gallagher en er bestaat, zo lijkt het, geen andere muziek dan die van Rory. Kom niet aan hun held, want dan krijg je het een en ander te horen. Beetje kortzichtig naar mijn bescheiden mening, want er is natuurlijk veel meer dan alleen maar de muziek van Gallagher.

Heel Europa. Deze band heeft met Marcel natuurlijk een deel van haar roots hier liggen, omdat Marcel nou eenmaal een volbloed Nederlander is. Het heeft echter wel wat moeite gekost om Band Of Friends naar Wijk te krijgen en dat is natuurlijk niet zo gek als je ziet waar ze allemaal optreden, echt heel Europa, maar het is gelukt. Vooraf wordt er een film vertoond van Gallagher als voorprogramma voor de diehards, of voor de mensen die de in juni 1995 overleden Ier nog niet zo goed kennen. Spreekstalmeester van dienst is Frans Hoving. Hij vraagt voordat het filmdoek wordt opgetrokken een minuutje stilte voor de deze week overleden BB King. Aansluitend roept Frans de heren van Band of Friends om het podium te betreden. Er wordt een set nummers voorgedragen met eigen werk, maar natuurlijk ook het werk van Rory Gallagher. Er wordt met veel gedrevenheid en lol gespeeld en bandleider Gerry McAvoy heeft er duidelijk zin in. Hij staat werkelijk vrijwel geen tel stil en zweept met regelmaat het publiek op, maar de crowd is van zichzelf al behoorlijk enthousiast en heeft niet veel aanzet nodig. Gerry vraagt af en toe om stilte, wat niet altijd even goed lukt en voegt het publiek toe dat als hij praat, dat hij het dan graag fucking still heeft… Bij de derde of vierde poging is het eindelijk voldoende still en kan hij wat vertellen en Marcel Scherpenzeel een rustig stukje tokkelwerk ten gehore brengen.

BBKING. Met Off The Handle wordt BB King geëerd, maar daar ligt natuurlijk een vette jus Gallagher overheen. Ik vroeg mij af of ze al op dezelfde wolk zitten te spelen…

Uitstekende imitatie. Wat kan die Scherpenzeel overigens toch heerlijk die nummers van Gallagher vertolken op zijn gitaar, maar vooral ook als zanger. Zijn uitstekende intonatie doet je Gallagher bijna vergeten. Voor mij geen nieuws, want dat heb ik hem met zijn oude band Wolfpin ook met regelmaat zien doen: effe drie kwartier Gallagher! Nu mag hij de hele avond… De heren hebben er zichtbaar lol in. McAvoy loopt nog een keer een rondje door de zaal zonder zijn basgitaar om het publiek een keer extra op te zwepen. Dat leidde hem naar de uitspraak dat we om de buren moesten denken. Ik denk dat de gastheren Frans Hoving en Arie Verheul, de door ziekte getroffen Anton Winkel moest helaas nog even verstek laten gaan, tevreden terug zullen kijken op een, wederom, zeer geslaagde avond. Het was een feest van het begin tot het eind met heerlijke solo’s van Marcel Scherpenzeel en de opzwepende Gerry McAvoy. Ted McKenna mogen we natuurlijk niet vergeten, want ook hij heeft de hele avond met een grijns op zijn gezicht gezeten. Een reete strakke Band of Friends.

Setlist. Cradle Rock, Wayward child, Last Of The Independends, Do You Read Me, Off The Handle (for BB King), Bought And Sold, Philby, Laundromat, Tattoo’d Lady, Bad Penny, Shadow Play, Succubus, Bullfrog blues

Wijks Nieuws/Groentje 5 mei 2015

Wijks Nieuws 5 mei 2015

Muziek van Rory Gallagher door de Band of Friends
Een viering van het leven en muziek van Rory Gallagher

In 1995 overleed de Ierse bluesrockgitarist, songwriter en bandleider Rory Gallagher, op 47 jarige leeftijd. Het is dit jaar precies 20 jaar geleden en voor BluesinWijk een reden om aandacht te besteden aan deze legendarische blues- muzikant. Vanaf 20.00 uur draaien we eerst een film over een optreden van Rory, daarna om 21.30 uur een optreden van Band of Friends en rond 23.00 uur een DJ After-party, allemaal in theater Calypso te Wijk bij Duurstede.

  

Rory toerde met zijn band de wereld over en was overal ongekend succesvol. Begin jaren 60 begon hij z’n carrière in verschillende bandjes. In 1966 formeerde Rory het power trio Taste. In 1967 nam dit trio wat demo’s op die in de jaren 70 op Lp verschenen onder de titel Taste in The Beginning. Rory nam met Taste twee studioalbums op: Taste en On The Boards. Het was een succesvolle formatie. Toch werd Taste in 1970 ontbonden na onenigheid over de financiële huishouding en de rol van het management hierin. Rory Gallagher werd door het muziekblad Melody Maker in 1972 en 1974 uitgeroepen tot ’s werelds beste gitarist. Hij genoot onder andere in het Oostblok een grote populariteit. De band zou een naam opbouwen met marathonoptredens tijdens veelvuldige tournees. Zo speelden zij op 15 december 1973 tijdens een nachtconcert voorafgaand aan een autoloze zondag in de Doelen in Rotterdam net zo lang door tot de bezoekers de eerste trein naar huis konden nemen.

Gallagher had veel succes met zijn live-optreden en heeft mooie muziek gemaakt. Hij schuwde met zijn houthakkershemden en zijn afgeragde Fender Stratocaster alle vormen van glamour en deed ook nooit een poging een hit te maken. De ’61-stratocaster had dit afgeragde uiterlijk overigens vooral gekregen door het zweten van Gallagher en niet zozeer door ruw gebruik: door een zeldzame bloedgroep zweette de gitarist dermate zuur dat het als eensoort verfafbijt fungeerde. Zijn muziekstijl vertoonde de blues in al zijn facetten, maar met name ook de county blues.

Tijdens een concert in januari 1995 in Nightown in Rotterdam bleek Gallagher zo ernstig ziek, dat het voortijdig moest worden afgebroken. De zanger werd opgenomen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en later overgebracht naar een ziekenhuis in Londen. Daar onderging hij in april 1995 een succesvolle levertransplantatie. Hij overleed echter twee maanden later aan een longontsteking. Hij ligt begraven aan de Saint Oliver’s Cemetery in Cork.

De oud Rory Gallagher bandleden Gerry McAvoy (basgitaar) en Ted McKenna (drums) toeren als Band of Friends door heel Europa. Geen eerbetoon aan Rory Gallagher, maar een viering van het leven en de muziek van Rory, door muzikanten die erg dicht bij hem stonden. Vanaf 9 juni 2011 doen ze dat samen met de Nederlandse gitarist Marcel Scherpenzeel, die met zijn onnavolgbare gitaarspel bijzonder dicht bij het origineel weet te komen. Marcel Scherpenzeel groeide op met de muziek van Rory en dat is zeker te horen. Gerry McAvoy belooft dan ook: “This is the closest guitarist to Rory you will ever hear”. 

een must voor fans van Rory Gallagher  

enorme aanrader voor liefhebbers van blues en bluesrock.

Theater Calypso

Markt 4 Wijk bij Duurstede