BLUESKROEGENTOCHT

datum :

30 november 2019

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

cafe 't Hoff, cafe BijDie2, cafe de Vaert, cafe het Pakhuis, cafe Ome Ko, cafe restaurant de Engel, E&E Gasthuis, eethuis Dorestad, Pepe's Cucina, taverne Mazi Mas, theater Calypso, Veldpoort

entree :

€ 0

Hoppen van kroeg naar kroeg.

Zaterdag 30 november 2019 staan de café’s in de Wijkse binnenstad weer bol van de blues. Voor de 9e keer organiseren Stichting Blues in Wijk en horeca samen de inmiddels traditionele Wijkse Blueskroegentocht. Al vanaf de eerste editie in 2010  is dit bluesevenement een groot succes met inmiddels rond de 1200 bezoekers uit Wijk en de verre omtrek. Bluesfans ervaren de variatie in bluessoorten, ontspannen sfeer en de korte loopafstanden als bijzonder aantrekkelijk. Het festival opent om half drie in het E&E Gasthuis, om vier uur nemen café de Vaert en theater Calypso het stokje over en vanaf zes uur kan er in vijf restaurants lekker worden gegeten met een bluesje erbij. Na het eten gaat het om 20.00 uur weer verder in theater Calypso en de Engel en vanaf 21.00 uur beginnen ook de cafés op stoom te komen met bluesbands tot diep in de nacht. Overdag ook blues op het stadscarillon. Genoeg te doen dus. Meer info op www.bluesinwijk.nl. In alle deelnemende horeca liggen flyers met speeltijden en plattegrond. Toegang is gratis.

Blues in de middag. De blueskroegentocht steekt om 14.30 uur van wal met een optreden van Gumbo & the Monk In het grand café van het E&E Gasthuis. Al jaren een vrolijke, succesvolle en leuke middag, waar door de ouderen van Wijk bij Duurstede wordt meegezongen, geklapt en zelfs gedanst. Aansluitend speelt vanaf 16.00 uur in theater Calypso de Muddy Waters Tribute Band.


E&E Gasthuis 2018

Blues tijdens het eten. Tussen 18.00 en 21.00 uur is het tijd voor de inwendige mens. Op vijf plekken kun je eten en blues met elkaar combineren. Bij Café Ome Ko speelt Sweet Mary Jane, bij Mazi Mas opnieuw Gumbo & the Monk, bij Pepe’s Cucina staat Robbert Duijf, vanaf 20.00 uur spelen Dave en Janne van de Dave Warmerdam Band een uurtje in de Engel en in de Veldpoort een extra lang optreden (tot 22.00 uur) van The Bluetails.


Blues bij Mazi Mas 2018

Blues in de avond.
Vanaf 20.00 uur Ralph de Jongh XL ft Ruben Hoeke in theater Calypso en dan gaat vanaf 21.00 uur ook in de café’s het avondprogramma van start. Binnen een straal van nog geen 500 meter kun je terecht in zes cafés. Rond 21.00 wordt het duo van de Dave Warmerdam Band in de Engel uitgebreid tot een volle band en in café ’t Hoff gaan Talking Blues & the Delta Ladiesnight los. Na tienen zetten the Rumble Rousers met rock ‘n’ roll, swing, rockabilly en blues café de Vaert op z’n kop, spelen de Detonics in café BijDie2, de Hoodoo Monks in Eethuys Dorestad en café Ome Ko het Stef Paglia Trio (B).

Blues in de nacht. 
Na middernacht gaat de blues nog door tot ca. één uur in café’s de Vaert, BijDie2 en Ome Ko. In het Pakhuis gaat vanaf twaalf uur het dak eraf met het Ray Stepien trio. Ze sluiten de kroegentocht af met stevige en dampende blues.

Sluitingstijden cafés.
Voor alle horeca geldt dat je tot 01.30 uur naar binnen kunt, daarna gaat de deur dicht. Binnen is binnen, je kunt eruit wanneer je wilt, maar hoppen van kroeg naar kroeg is dan voorbij.

PROGRAMMA:

14.30-16.00 E&E Gasthuis               Gumbo and the Monk

16.00-18.00 de Vaert                         Rude Mood Blues Band

16.00-18.00 theater Calypso            Muddy Waters Tribute

18.00-21.00 Pepe’s                          Robbert Duijf

18.00-21.30 Ome Ko                        Sweet Mary Jane

18.00-22.00 Veldpoort                     The Bluetails

19.00-22.00 Mazi Mas                     Gumbo and the Monk

20.00-22.00 theater Calypso           Ralph de Jongh XXL ft Ruben Hoeke

20.00-23.00 De Engel                      Dave Warmerdam Band

21.00-01.00 ’t Hoff                          Talking Blues & Delta Ladies

22.00-01.00 de Vaert                       The Rumble Rousers

22.00-01.00 BijDie2                         The Detonics

22.00-24.00 Dorestad                      Hoodoo Monks

22.30-01.00 Ome Ko                        Stef Paglia trio

24.00-02.00 Pakhuis                        Ray Stepien trio

Gumbo and the Monk.  E&E Gasthuis, Gansfortstraat 4. 14.30-16.00 uur en Grieks Restaurant Mazi Mas, Klooster Leuterstraat 20.  19.00-22.00 uur

Gumbo and the Monk verrichten de aftrap van de blueskroegentocht in het Ewout en Elisabeth Gasthuis. Het is een duo bestaande uit Fabian Schrama en Servaas Bollen. Spelen beiden gitaar en vocals. In 2018 stonden ze in de finale van de Dutch Blues Challenge met een rauwe sound van de Mississippi Delta Blues. Dit doen ze o.a. op handgemaakte instrumenten zoals de Cigar Box en slagen erin om het publiek te boeien en aan zich te binden.

Muddy Waters Tribute Band. Theater Calypso Markt 4. 16.00-18.00 uur.

De band werd opgericht in 2016 door de in de blueswereld welbekende Robert Fossen. Hij won in 2012 en 2016 de Dutch Blues Challenge en in 2014 ontving hij een Dutch Blues Award.  Dit jaar doen zij in het kader van het 60-jarig bestaan van het nummer “Hoochie Coochie Man” van Muddy Waters de Hoochie Coochie Tour. Deze 6-koppige band is dan wel een tribute band, maar met een eigen geluid en sound en hun doel is primair om de muziek van Muddy Waters levend en in ere te houden. Bandleden: Robbert Fossen zang en gitaar, Lothar Wijnvoord gitaar, Ivan Schilder piano, harmonica, Lars Hoogland drums, Dirk Wagensveld bas en  Thomas Toussaint harmonica (Dutch Blues Award in 2016).

The Rude Mood Blues Band. Café de Vaert, Maleborduurstraat 11.  16.00-18.00 uur. 

Een all-round blues band met Martine op zang, Wim op gitaar, Michiel op de bas en Marco op de  drums. Inmiddels al zo’n 30 jaar ‘on the road’ met optredens in zo’n  beetje elk bluescafé tussen  Goes en Delfzijl, op diverse  festivals, voor motorclubs en  in een gevangenis. Exact tien jaar geleden overleed hun eerste gitarist en goede vriend Gerrit-Jan Evers en met dit optreden willen zij hem een eerbetoon brengen en herdenken.

Robbert Duijf.  Pepe’s Cucina, Peperstraat 38A. 18.00-21.00 uur.

Robbert lijkt zo op het eerste gezicht op een troubadour met zijn baard en onafscheidelijke pet, maar dat is hij allerminst. Tijdens de Dutch Blues Challenge eerder dit jaar spatte de emotie ervan af. Hij werd dan ook winnaar in de categorie “solo-artiesten” en gaat in januari naar de International Blues Challenge in Memphis, Amerika. Robbert heeft een krachtige, volle stem en zijn gitaarspel liegt er niet om. In maart van dit jaar heeft hij zijn eerste soloalbum uitgebracht. Beslist de moeite waard om hem op te zoeken in Restaurant Pépé’s.

Sweet Mary Jane. Café Ome Ko, Maleborduurstraat 9. 18.00-21.30 uur.

Frontman Fred van Willigen neemt zijn mede-muzikanten, Ton Boekelman op bas & vocals en Lars van der Weiden op drums & vocals, op sleeptouw en het moet raar lopen wil het publiek zich daar niet bij aansluiten. De voetjes gaan van de vloer!  Deze gelouterde muzikanten zijn al jaren graag geziene gasten op podia in heel Nederland.  De mannen kijken niet op van een genretje meer of minder.  Enkele namen van de artiesten die langskomen zijn o.a. de Ierse helden Rory Gallagher, Thin Lizzy en Gary Moore, maar ook Stevie Ray Vaughan, Buddy Guy, Bobby “Blue” Band, Jimi Hendrix, Bob Dylan en Eric Clapton zitten in het repertoire. Hun insteek is simpel: ‘all you can eat’! Heerlijke blues in de ware zin des woords zoals hij in de Mississippidelta zou hebben kunnen klinken.

The Bluetails. Veldpoort eten en drinken, Veldpoortstraat 21. 18.00-22.00 uur.

Een Rotterdams bluestrio, dat vorig jaar op het laatste moment verstek moest laten gaan in de Veldpoort, maar ze zijn weer terug.  Zij spelen Chicago Delta Blues. Met rustige nummers, zoals ‘Going to California’, weten zij een ongedwongen sfeer te creëren in cafés en restaurants. The Bluetails bestaan uit: Dave Wessels op drums, Henk Wessels op bas en Alex Jr. gitaar en zang.

Ralph de Jongh XL ft Ruben Hoeke. Theater Calypso, Markt 4. 20.00-22.00 uur.

Ralph de Jongh is al jaren een sensatie in de Nederlandse bluesscene. Niet alleen om te horen, maar ook om te zien. Hij speelt met een niet aflatende en verbazingwekkende energie die uit alle poriën van zijn lijf komt. Elk optreden ontaardt steevast in een geweldig bluesfeest. Daarnaast produceert hij een onnavolgbare hoeveelheid CD’s met de meest intense muziek.  Ralph komt naar Wijk met de 8-mans XL-formatie met Arie Verhaar op drums, Rogier Hemmes op bas, inclusief blazers (Joost Verbraak en Arend Bouwmeester), Ylvalie Dik en Moon Anderson backing vocals en als special guest niemand minder dan gitaarvirtuoos Ruben Hoeke. Een vol podium dus, maar niemand zit elkaar in de weg, het is altijd goed en nooit hetzelfde.

Dave Warmerdam band. Restaurant de Engel, Markt 26.  20.00-23.00 uur.

Wil je genieten van eigentijdse uitvoeringen van oude blues classics, gespeeld vanuit een vernieuwende Bluesvisie met een toefje jazz en funk?  Ben je in voor nieuwe stijlen en sferen gevat in eigen nummers met een enorm hoge kwaliteit?  Dan ben je bij Dave en z’n band in de Engel op de juiste plek. Ze beginnen akoestisch in kleine bezetting: Janne Timmer zingt eigen nummers met een stem als van Janis Joplin en hetzelfde groot inlevingsvermogen en bezieling. Fenomenaal. Begeleid door Dave (winnaar Dutch Blues Challenge 2016) op de elektrische piano en hammondorgel een prachtig muzikaal feest voor het gehoor. Als de band, aangevuld met drummer Rick van der Voort, Lars Hoogland op bas, samen verantwoordelijk voor de heerlijke groove van de band en virtuoos gitarist Sonny Ray in de tweede set losgaat,  denken wij dat De Engel te klein is om alle liefhebbers te bergen. De band won vorige maand de Dutch Blues Challenge 2019. Op 10 januari zijn ze weer terug in Wijk, dan in theater Calypso.

Talkin’  Blues & Delta Ladies. Café ’t Hoff, Markt 15A. 21.00-01.00 uur.

De band werd opgericht in 2015, nadat zij een éénmalig optreden gaven tijdens het festival “Jazz in de Gracht” in Den Haag. Dit optreden viel zo goed in de smaak dat zij ook voor andere festivals werden gevraagd en inmiddels trekken zij overal volle zalen met hun opzwepende blues en bluesrock. Zij willen vooral de herinnering aan B.B. King levend houden maar spelen daarnaast een breed scala aan bluesnummers. Vanaf dit jaar worden zij op de grotere podia vocaal ondersteund door de Delta Ladies Jane Goulding, Jennifer Trel en Diana ten Berge.  Bandleden: Peter Langerak gitaar en zang, Tjaart Venema toetsen en zang, Paul Robert bas en zang, Sammy de Fretes drums en de Wijkse Tom Moerenhout als gast op de sax.

The Rumble Rousers.  Café de Vaert, Maleborduurstraat 11. 22.00-01.00 uur.

Een echte rockabillyformatie in de traditie van de jaren 50 met maar 1 doel voor ogen: lekker vette Rock ‘n Roll spelen met een repertoire dat bol staat van de geweldige hits van weleer.  Met een breed repertoire aan Rock ‘n Roll, Rockabilly en Surf covers brengen zij een verrassend gevarieerde avondvullend optreden.  Een feest van herkenning voor iedere oudere liefhebber! Voor jongeren een heerlijke kennismaking met de muziek waar hun ouders op los gingen. The Rumble Rousers zijn: Arjan, gitaar en zang, Harry, contrabas en achtergrondzang en Wilfred op drums.  Bepaald geen onbekenden binnen het Nederlandse rock ‘n roll en rockabilly circuit.  Zoals ze zelf zeggen: “We don’t write biographies, we play Rock ’n Roll”! Daardoor zijn The Rumble Rousers een band voor vele gelegenheden: Wil je swingen? Zoek ze dan op in Café De Vaert tijdens de blueskroegentocht en ga uit je dak!

The Detonics. Café Bij Die 2, Veldpoortstraat 16.  22.00-01.00 uur.

Een fantastische bluesband. In 2016 wonnen ze de Dutch Blues Challenge en zijn in 2017 in Memphis tot de halve finale doorgedrongen. Dan moet je van goeden huize komen als je zover komt. Ze spelen blues geïnspireerd op de vroege Westcoast blues, het is vooral Swing en Boogie met uitstapjes naar Rumba of slow blues. Met hun “detonic“blues verzorgen zij keer op keer dampende optredens. Kars van Nus, vocals en bluesharp, Raymond Nijenhuis, guitar, Raimond de Nijs, piano/ hammond, Mathijs Roks, drums, René Leijtens, bass en backing vocals. Detonics are ready to rock!

Hoodoo Monks. Eethuys Dorestad, Markt 11B.  22.00-24.00 uur.

We hadden ze al vaker in Wijk, gewoon omdat het zo’n prima energieke act is. Aanvankelijk een duo en sinds 2015 met z’n drieën. Gitarist Benito Berndsen (BB Burnette), drummer Peter van der Zanden (Pit Maypole) en frontman Erik van Tilburg (Papa T) die de zang en de mondharmonica voor zijn rekening neemt. Vorig jaar moesten ze ivm persoonlijke omstandigheden van Erik verstek laten gaan bij de Kroegentocht, maar ze zijn weer terug en hoe! Het trio houdt er bij optredens de vaart flink in. Van Tilburg blaast zijn harp bijna aan flarden, Maypole ranselt zijn drums en Benito volgt alles met zijn strakke gitaarwerk. Feest dus om deze energieke mannen aan het werk te zien.

Stef Paglia Trio. Café Ome Ko, Maleborduurstraat 9.  22.30-01.00 uur.

Stef is de zanger en gitarist van deze band met zijn naam. Stef ook bekend als de talentvolle gitarist bij de Belgische Bluesbones. Nu ook met zijn eigen band en met veel succes. Samen met Geert Schuurmans op de bass en Sven Bloemen op drums, spelen zij bluesrock die zij weerga niet kent. Dit trio brengt the blues onder het motto: that will bring a smile on your face. En het is nog waar ook.

Ray Stepien Trio. Eetcafé het Pakhuis, Maleborduurstraat 7. 24.00-02.00 uur.

We zagen ze in oktober bij de finale van de Dutch Blues Challenge: wat een energie! Een gitarist, vrouwelijke bassist en een drummer, meer heb je niet nodig voor onvervalste bluesrock! Ray Stepien is gezien zijn leeftijd nu al een begenadigd gitarist en invloeden van o.a. Joe Bonamassa en Johnny Winter zijn duidelijk hoorbaar. Naast eigen nummers spelen ze ook covers van Jimmy Hendrix, Stevie Ray Vaughan, John Mayer etc., etc. Moet je gezien hebben, dus vanaf middernacht allemaal naar het Pakhuis. Bandleden: Ray Stepien gitaar en zang, Joni Houtman bas en Daan van der Vors drums.

Voor een uitgebreid verslag (Anton Rekké) met foto’s (Willem van de Kraats, Joop Kuyvenhoven en Wim Robben) van de hele dag klik hier.