2019

VERSLAG BLUESKROEGENTOCHT 2019

Tekst: Anton Rekke. Foto’s: Wilem van der Kraats, Joop Kuyvenhoven en Wim Robben.

BLUESKROEGENTOCHT EEN REIS DOOR DE TIJD.

Als fervent bluesliefhebber is er op de blueskroegentocht van 30 november maar één ding aan te merken… die zaterdag zou 48 uur moeten duren, zodat je niets hoeft te missen. Want, als een kind dat niet kan kiezen in een snoepwinkel, je moet keuzes maken. Binnen het brede spectrum van de blues is er gelukkig voor ieders gading geprogrammeerd en dat verklaart ook meteen het succes van dit jaarlijks evenement.

Van oorspronkelijke blues door duo Gumbo & the Monk ’s middags al in het E&E Gasthuis, o.a. op van sigarenkistjes gemaakte instrumenten zoals vroeger werd gemusiceerd op de katoenplantages, tot door de generaties heen geëvolueerde virtuoze blues-rock op elektrische gitaar. Het komt allemaal aan bod in 13 locaties in de stad. Als je overal even zou binnen wippen, maak je in feite een reis door de tijd en speelstijlen.

De liefhebbers waren om vier uur al naar de binnenstad gekomen waar ze konden kiezen tussen de Muddy Waters Tribute Band in theater Calypso en Rude Mood Blues Band in café De Vaert. Daarna kiezen ze voor een genoeglijk restaurantje als Pepe’s Cucina met ingetogen bluesartiesten als Robbert Duijf op de achtergrond. Opvallend veel bezoekers van buiten Wijk hebben de Blueskroegentocht ontdekt. Om acht uur barst het grote spektakel los. Bij Calypso de Ralph de Jongh Band en in café de Engel de Dave Warmerdam Band. Beide, oh dilemma, grootheden uit de Nederlandse blues-scene. Het is kiezen of heen en weer lopen.

De Engel barst uit z’n voegen tijdens de eerste set van Dave Warmerdam. Gelukkig kan iedereen terecht in Calypso bij een onnavolgbare Ralph de Jongh die begint met pure underground nieuwe stijl, geschilderd door het specifieke gitaargeluid van gastgitarist Ruben Hoeke. Later in de set wordt het swingend rocken, waarin de beide gitaristen opgezweept door de rest van de band in uitgesponnen nummers tegen elkaar op bieden in virtuoos spel. Tijdens de tweede set van Dave Warmerdam zoekt een deel van het publiek al andere kroegen op waar tot 01.00 uur wordt doorgespeeld. De blijvers aangevuld met vers publiek genieten van prachtige nummers van hun binnenkort te verschijnen CD. Aanrader!

Hoodoo Monks bij Eethuys Dorestad is druk, ’t Hoff met Talkin’ Blues & Delta Ladies is vol, The Detonics luisteren het feestje op van de jarige waard Ruud Wijnstra bij café Die 2, bij Ome Ko heeft Sweet Mary Jane intussen het veld geruimd voor Stef Paglia Trio. Ome Ko is om 24.00 uur overvol, de mensen staan voor de deur, twee naar buiten, twee erin. Stef is ook al zo’n voortreffelijke gitarist, Bluesboneslid, die als ondersteuning niets meer nodig heeft dan drums en een bassist om een prachtig optreden te verzorgen met heerlijke klassiekers afgewisseld met eigen werk.

Maar de grote ontdekking deze editie is toch wel de 20-jarige Ray Stepien uit Eindhoven. Het trio speelt in de slotact het Pakhuis helemaal plat. Als je je ogen sloot waande je 45 jaar terug in de tijd, echt waar, zo klonk Voodoo Child van de Jimmy Hendrix Experience in die tijd. Dit trio brengt hun sound volmaakt terug, alsof je Electric Ladyland opzet. Maar ook Stevie Ray Vaughan en John Mayer zijn ongetwijfeld zijn grote voorbeelden. Hoe is het mogelijk, op deze leeftijd al zo’n uitmuntend niveau, wat een begaafde musici. De bassiste Joni Houtman steelt ieders hart en vormt met drummer Daan van der Vorst de strakke basis waarop Ray kan bouwen. Speelt onder andere moeiteloos een nummer gedeeltelijk in B.B. King, Vaughan en Hendrix-stijl. Geweldig dat een hele generatie jonge blues musici moeiteloos het stokje van de oude garde overnemen.
De blues leeft in Nederland als nooit tevoren.