2020

GEEN WIJKSE BLUES EVENTS IN NAJAAR 2020

Na een meer dan geweldige start van het 11e bluesjaar met de Belgische en Nederlandse Challenge-winnaars maakte Blues in Wijk zich op voor de Wijkse Bluesweek in april. Een nieuw experiment met een hele week Blues op basisscholen, een blues wandeling, een prachtige filmavond en bands in theater Calypso en de cafés.  Echter Corona diende zich aan en zette in maart de net zo lekker op stoom komende bluestrein, piepend en krakend helemaal stil. Ook het concert in mei van Bernard Allison, waar erg naar werd uitkeken, moest eraan geloven. Géén blues in Wijk dus t/m de zomervakanties. 

1,5 meter afstand. Inmiddels zijn de Corona-maatregelen wat versoepeld en vanaf juni krijgt mogelijk ook de horeca weer wat lucht. De basisgezondheidsmaatregelen, zoals de 1,5 m afstand, blijven echter onverkort van kracht. Over een concrete termijn durft niemand zich momenteel hardop uit te spreken, maar tussen alle regels door lees en beluister je dat dit wel eens heel erg lang kan gaan duren. Vóór alles wil de regering een nieuwe uitbraak en herhaalde overbelasting van de zorg voorkomen. Ook een nieuw vaccin lijkt op korte termijn niet voor de hand te liggen.

Hoe verder? Reden genoeg dus voor de Wijkse bluesmannen zich te beraden op de geplande blues evenementen in het najaar, zoals het Bluespodium in september, Blues bij de Buren in oktober en de Blueskroegentocht in november. Evenementen met ruim 30 bluesbands en zo’n 2000 bezoekers in volle woningen, theater en cafe’s. Hen stond niet helder voor ogen hoe dat in veilige en goede banen te leiden bij een 1,5 m beperking. Ook de geraadpleegde woningeigenaren, horeca, collega-organisatoren in de cultuurbranche, vrijwilligers en veiligheidsdeskundigen konden daarvoor geen sluitende en alternatieve oplossingen aanreiken. Hoe meer erover werd gesproken, hoe duidelijker het werd dat het onverantwoord zou zijn om deze evenementen door te laten gaan. Een overmachtsituatie, die hen voor een zeer moeilijke keus stelde. Maandag 18 mei hakten ze de knoop door en kozen er met pijn in het hart voor om alles in het najaar te cancelen.

Géén blues in 2020. Voorlopig dus tot eind van 2020 géén blues in Wijk. Heel jammer, maar gezondheid van muzikanten, bezoekers, vrijwilligers en organisatie staan voorop. Hopelijk heeft het voorjaar van 2021 betere berichten in petto en kunnen er dan weer mooie bluesbands naar Wijk gehaald worden.

Help theater Calypso!

Financieel gezien wordt 2020 een bluesjaar met geringe kosten, die Blues in Wijk zonder al te veel kleerscheuren denkt te kunnen overleven. Van het incasseren van de jaarlijkse vrienden- en sponsorbijdragen zien zij dan ook af. Calypso, hun ‘thuisbasis’, heeft het echter wél erg moeilijk om deze zomer te overleven. Je moet er toch niet aan denken als dit schitterende Theater aan de Corona-crisis ten onder zou gaan. Dat zou een ongelooflijk groot gat slaan in het culturele hart van onze mooie stad. Het bestuur van Stichting Blues in Wijk heeft haar vrienden en sponsors de suggestie gedaan de bluesbijdragen die dit jaar niet geïnd gaan worden op vrijwillige basis over te maken naar de bankrekening van Theater Calypso. (NL41 RABO 0120 5524 69). Tom en Catharina van Ginkel kunnen elke Euro knetterhard gebruiken. Steun ze!