Bernard Allison Group (USA)

datum :

14 januari 2022

verkoop :

calypsotheater.nl

online verkoop :

tijdstip :

avondvoorstelling

locatie :

theater Calypso

entree :

€ 15,-

Uitgesteld. Nieuwe datum volgt zsm.

update 15 december 2021: ivm de verlengde Corona-maatregelen is de januari’22 EU-toer van de band gecanceld. In oktober 2022 en/of januari 2023 wordt er een nieuwe toer gepland.

Na twee keer cancelen ivm Corona proberen we het in januari 2022 opnieuw met deze geweldige Amerikaanse bluesact.

De grote Chicago bluesman Luther Allison leefde volgens een eenvoudige filosofie die hij graag deelde (“Leave your ego, play the music, love the people). Nu drieëntwintig jaar na zijn overlijden zou de grote man zeker opgetogen zijn om Bernard Allison’s Songs From The Road te horen, en trots om te zien dat zijn woest getalenteerde zoon gezworen heeft om dezelfde missie te volbrengen, soul-gedrenkt, all-guns-blazing blues brengen aan een publiek dat het meer dan ooit nodig heeft.

Songs From The Road, uitgebracht in januari 2020 als een CD/DVD set op Ruf Records, is een live momentopname zo rauw en echt dat het aanvoelt alsof je aan de veiligheidsbarrière van Dortmund’s Musiktheater Piano club hing toen Bernard en zijn crack-squad band afgelopen 23 oktober de stad aandeden. Met een A-list crew aan de hand – en een dynamische mix van industrie legende Jim Gaines – deze meeslepende opname vangt elke laatste flits van virtuositeit, zweetdruppel en druppel van de sfeer. “Ik geef eigenlijk de voorkeur aan live-optredens,” zegt Bernard, “omdat je kunt communiceren en interageren met het publiek. Ik leef eigenlijk van die energie, gecombineerd met het talent en de persoonlijkheden van mijn groep.”

Sinds hij begon aan zijn veelgeprezen solo-carrière met 1990’s The Next Generation, is Bernard’s studio catalogus zwaar met hoogtepunten, en die nacht in Duitsland, kreeg elke fan in het huis iets van hun verlanglijstje. Deze vruchtbare songwriter herinnerde ons eraan dat zijn recente productie zijn sterkste is tot nu toe, met nummers van het vorig jaar geprezen Let It Go album waaronder Night Train, Cruisin For A Bluesin, Same Ole Feeling, Backdoor Man en de wound-licking slow-blues van You’re Gonna Need Me. “We hebben met dat album meer volwassen songwriting laten horen,” knikt hij.

Maar Bernard omarmt ook graag zijn vergane glorie, op een setlist die zijn studio catalogus opdiept voor diamanten. Van het album Times Are Changing uit 1998 zijn dat The Way Love Was Meant To Be en het funky I Can’t Get You Out Of My Head. Van 2000’s Across The Water, is er Meet Me Half Way en de krachtige, vingervlugge blues-rock van feels Kinda Funny.
Bernard Allison

Na een stop voor het groovende titelnummer van 2002’s Storms Of Life, haalt Bernard Stay With Me Tonight tevoorschijn van 2005’s Higher Power, en mijnt hij 2015’s In The Mix uit voor fan-favorieten Call Me Momma en Something’s Wrong. De oudste van allemaal – en een traktatie voor fans die al lang fan zijn – is Let’s Try It Again. Geleend van zijn vaders klassieke album uit 1984, Life Is A Bitch, is het een moment dat Allison Jr’s verhaal de cirkel rond maakt en ons herinnert aan zijn eigen vormende jaren, toen hij als kind jamde met Luther, doorbrak in de band van Koko Taylor en op het podium regelmatig hoofden sneed met goede vriend Stevie Ray Vaughan.

Je kent misschien de liedjes – maar je kent deze interpretaties niet. Met Bernard aan het hoofd van de line-up op zang en verschroeiende lead gitaar, ondersteund door Dylan Salfer (gitaar), George Moye (bas), Mario Dawson (drums) en José James (sax/percussie), is dit een live band waarvan de chemie hen in staat stelt deze klassieke nummers uit te rekken en op te schudden. “Fans die onze keuze van songs kennen zullen de verandering in arrangementen opmerken die mijn huidige bandleden benadrukken,” zegt Bernard. “In tegenstelling tot het horen van de studio-versies, die normaal gesproken mijn zang en gitaar bevatten. Wij zijn de Bernard Allison Group en we tonen onze eenheid avond na avond over de hele wereld. Het is ’the Allison way’…”

Op Songs From The Road is het resultaat een glorieuze uitwisseling van energie tussen band en publiek – en het bewijs dat Luthers oude filosofie feller brandt dan ooit. “Onze shows zijn niet zoals naar de film gaan en naar het grote scherm staren,” overweegt Bernard. “We zijn er voor de mensen om een avond lang van elkaars verhalen te genieten.”

https://www.bernardallison.com