‘Preaching the Blues’ Big Bo Brocken

datum :

5 maart 2021

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

2 avondvoorstellingen

locatie :

theater Calypso

entree :

€ 20

afgelast

Als Corona het mogelijk maakt organiseren we vrijdagavond 5 maart 2 voorstellingen in theater Calypso.  Nadere info volgt eind februari. 

“Preaching The Blues” is een voorstelling in muziek, beeld en verhaal over het ontstaan van de Blues in de Mississippi Delta.

Als geen ander beheerst Bo Brocken (artiestennaam: Big Bo) de vooroorlogse bluesstijlen uit de Mississippi Delta en aangrenzende gebieden. Ruim 30 jaar speelt en vertelt hij al het verhaal over het ontstaan van de Blues, nu gegoten in een prachtig theatraal stuk. Na de succesvolle theatertournee “Trouble Soon Be Over” met Marc Stakenburg en Frédérique Spigt, zet Big Bo zijn muzikale reis voort. In een intieme eenpersoons setting vertelt Bo over het ontstaan van de Blues, gelardeerd met de muziek zoals die te horen was in de jaren van de vroege slavernij tot de trek naar de grote steden in de jaren ’50 in de Verenigde Staten.

In een indrukwekkend decor met originele beelden wordt de bezoeker meegenomen naar de tijd van de katoenpluk door zwarte slaven in het zuiden van de USA en beleeft men de muziek. Met de passie en hartstocht die de Blues zo kenmerkt maar vooral wat het betekende om in een tijd van onderdrukking en ontbering te leven en hoe deze stijl zich ontwikkelde. Hoe het was om langs de Mississippi rivier te reizen, te werken en te overleven. Tijdens de brute slavernij voor de Civil War van 1863 en na de revolutie als vrijgemaakte slaaf, of gedurende de vreselijke Jim Crow laws in de zuidelijke staten. Centraal staat welke rol de muziek hierin heeft gespeeld; Blues werd de nieuwe stroming die begin vorige eeuw ontstond in de Delta. Samen met haar aanverwante stromingen als Gospel, Piedmont en Ragtime maar ook Jazz en uiteindelijk Rock’n’Roll, legde het de basis voor de Popmuziek van vandaag.

Big Bo is een gedreven verteller en muzikant als het gaat om de Blues. Al meer dan 30 jaar speelt en zingt hij deze muziek op wereldwijde podia. Dit verhaal moet worden verteld, de muziek moet blijven leven. Want ook nu nog is de Blues een anker, een verademing als bron van zelfreflectie maar ook een confronterende spiegel in een tijd waarin samenleving en politiek steeds meer polariseren.