BIG BO & BBKING-FILM ‘THE LIFE OF RILEY’

datum :

9 januari 2016

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

theater Calypso

entree :

€ 7,50

uitverkocht

BIG BO, winnaar Dutch Blues Challenge

B.B.KING film ‘The Life of Riley’, de meest complete film over de KING of the Blues

De show die om 20.00 uur begint is uitverkocht. 

EXTRA VOORSTELLING!!
Vanaf 23.00 uur ben je van harte welkom in theater Calypso.
Toegang €7,50 p/p.
Betalen aan de kassa.
Geen reserveringen mogelijk.
Vrije zitplaatskeuze.
ca. 23.15 – 24.00 uur BIG BO Brocken.
ca. 00.15 – 02.00 uur BB-KING Film ‘The Life of Riley’

Wijk bij Duurstede, 11 januari 2016. Afgelopen zaterdagavond stond het Calypsotheater in het teken van de blues. De mannen van Blues in Wijk hadden een avond georganiseerd met zowel muziek en een film, in samenwerking met Filmhuis Calypso. Gelijk met de blues-aftrap in dit nieuwe jaar heeft Blues in Wijk het wederom voor elkaar gekregen om een absolute topper naar het Calypsotheater te halen. Deze keer niemand minder als de Dutch Blues Challengewinnaar, Big Bo. Deze bluesartiest pur sang gaat helemaal terug naar de roots van de blues en begeleid zichzelf met gitaar en percussie. Het niveau van Big Bo is zo hoog dat de volle zaal in het Calypso ademloos zit te luisteren en na zijn optreden van een klein uur werd getrakteerd op een enorm applaus. Big Bo heeft eind 2015 de Dutch Blues Challenge gewonnen en mocht op deze avond uit handen van Arie Verheul de Award in ontvangst nemen. Nu gaat Bo nog een groter avontuur tegemoet door in Memphis (USA) mee te gaan dingen naar de International Blues Challenge Award. Na het optreden van Big Bo was er een korte pauze en kon het scherm geplaatst worden voor de film van deze avond. De film, “Life of Riley” is een must voor iedere bluesliefhebber en gaat over het leven en de carriere van Riley B. King, bij de meesten onder ons beter bekend als blueslegende BB King. Het verhaal start bij het leven in armoede op de katoenplantages en doorloopt zijn prive- en muzikale leven met alle hoogte- en dieptepunten. Er was zoveel belangstelling voor deze avond van Blues in Wijk dat hetzelfde programma om zowel 20:00 uur als om 23:00 gedaan werd om iedere muziekliefhebber de kans te geven om te genieten van Big Bo en de film Life of Riley.
Dit is Wijk.
Verslag en foto Ed Magielse.

 

Kijk op YouTube voor film en op Pinterest voor foto’s.

…………………………………………………………………………………………………………………..

Filmhuis Calypso en BluesinWijk slaan zaterdagavond 9 januari de handen ineen met  film & blues. Een mooie start van het nieuwe film- en bluesjaar 2016 in theater Calypso, Markt 4, Wijk bij Duurstede. Vrije zitplaatskeuze. 

Zaterdagavond 9 januari, aanvang 20.00 uur, gaat een bijzondere Blues- en filmavond worden met ‘Going to Memphis’, een optreden van Big Bo, en een film over B.B. KING: ‘The Life of Riley’. Deze film is nog niet eerder in de Nederlandse bioscopen gedraaid, een primeur!

Big Bo is de winnaar van de Dutch Blues Challenge en mag Nederland vertegenwoordigen bij de Internationale Blues Challenge januari 2016 in Memphis (USA). Ruim 250 bluesbands uit de hele wereld strijden daar jaarlijks om de eer in een vierdaagse Challenge. BluesinWijk geeft Big Bo de kans om in het theater Calypso zijn Memphis Blues-act te laten zien. Ook zullen we dit optreden beoordelen met een ‘officiële’ jury. Op deze wijze kunnen we nog tips mee geven. Het is voor hem een mooie generale repetitie, voordat hij in het vliegtuig stapt naar Memphis.

Na dit optreden draaien we de film B.B. King: ‘The life of Riley’. Dit alles in samenwerking met het filmhuis Calypso en BluesinWijk. We wilden niets liever dan de film van B.B. KING op het witte doek. Dat bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan, vertelt Adriaan van Aelst van het Filmhuis. Deze film is dit jaar één keer op de Nederlandse en Belgische tv vertoond, maar verder nooit vrijgegeven voor de Nederlandse filmmarkt. Geen enkele bioscoop of filmhuis in Nederland heeft deze film ooit gedraaid. Na een lange zoektocht kwam Adriaan uit bij een Engels bedrijf. Na intensief overleg kregen we een licentie om de film te draaien. Een Nederlandse ondertiteling was daar echter niet aanwezig. Daar had gelukkig de Nederlandse NTR een oplossing voor. Als we de vertoningsvergunning konden overleggen, mochten we van hen de  Nederlandse versie gebruiken. En zo  halen we dus B.B. KING eenmalig naar Wijk. Uniek en zeer bijzonder. Verder gaan we proosten op het nieuwe Blues-jaar.

B.B. KING

‘THE LIFE OF RILEY’

“De meest complete documentaire over de King of The Blues.” (Bert Lek)

Een tijdsbeeld weergegeven.

Uniek beeld materiaal.

Must seen voor iedere bluesliefhebber.

BB King “The Life Of Riley” is the much-lauded feature documentary film on the extraordinary life of Blues legend B.B. King. King worked closely with Director Jon Brewer for 2 years to create this powerful film. The heartfelt contributions from a plethora of music’s superstars were a vast indication that this was the time for his story to be told. At 88 years old, King, his family, friends and contemporaries unveil the true-life drama that was the springboard for the future ‘King of the Blues’. Battling unrelenting racism and the humiliation of segregation whilst working in the cotton fields as an orphaned child, King lived to overcome the toughest critics in the entertainment industry and ultimately be hailed as one of the kingpins of an entire genre of music. This candid biopic of the life story of one of our living legends is highlighted by rare archive footage and beautifully shot scenes of the deep American south. Informative and visually stunning, The Life of Riley is the definitive document of a true American treasure. “We all have idols,” said King. “Play like anyone you care about, but try to be yourself while you’re doing so.” The Life of Riley includes appearances and contributions from: Aaron Neville, Bill Cosby, Bill Szymczyk, Bill Wyman, Bono, Bonnie Raitt, Bruce Willis, Buddy Guy, Carlos Santana, Carver Randle, Derek Trucks, Dr. John, Eric Clapton, George Benson, Joe Bonamassa, Joe Walsh, John Mayer, John Mayall, Johnny Winter, Jonny Lang, Kenny Wayne Shepherd, Mick Taylor, Morgan Freeman, Paul Rodgers, Rev. David Matthews, Ringo Starr, Ronnie Wood, Slash, Susan Tedeschi, Tina France, Walter Trout, and Wayne Cartledge.

B.B.KING BIO (bron Wikipedia)

King werd geboren op een plantage en een groot deel van zijn jeugd werkte hij, samen met zijn moeder en grootmoeder, als een sharecropper. Voor hij van zijn andere talenten weet had, zou hij per 45 kg katoen 35 dollarcent betaald hebben gekregen. Hij werd na de scheiding van zijn ouders en de vroege dood van zijn moeder door zijn grootmoeder opgevoed. King ging naar de Elkhorn Baptist Church in Kilmichael. Reeds vroeg raakte King in de ban van zwarte muzikanten als T-Bone Walker en Lonnie Johnson, en jazzartiesten zoals Charlie Christian en Django Reinhardt. Snel ontwikkelde King zijn eigen muzikale vaardigheden in de kerk bij het zingen 

van gospel. In 1943 verhuisde B.B. King naar Indianola, Mississippi. Drie jaar later verhuisde hij weer naar Memphis, Tennessee, waar hij zijn gitaartechnieken verfijnde, met de hulp van zijn neef, country bluesgitarist Bukka White. Uiteindelijk begon King zijn muziek live op het radiostation van Memphis WDIA te brengen, een station dat juist een draai had gemaakt door enkel zwarte muziek uit te zenden – wat destijds zeer opmerkelijk was. On air begon King de naam The Pepticon Boy te gebruiken, wat later Beale Street Blues Boy werd. Die naam werd afgekort tot gewoonweg Blues Boy, wat uiteindelijk B.B. werd. In 1949 verschenen de eerste twee singles van King via Bullet Records uit Nashville (Tennessee). Zijn debuut was Miss Martha King. In datzelfde jaar begon King songs op te nemen onder contract met RPM Records. Veel van zijn vroege opnamen werden geproduceerd door Sam Phillips, die later het legendarische Sun Records zou stichten. In de jaren 1950 werd B.B. een van de belangrijkste namen in rhythm-and-bluesmuziek, met een imposante lijst van hits zoals “You Know I Love You”, “Woke Up This Morning”, “Please Love Me”, “When My Heart Beats Like a Hammer”, “Whole Lotta’ Love”, “You Upset Me Baby”, “Every Day I Have The Blues”, “Sneakin’ Around”, “Ten Long Years”, “Bad Luck”, “Sweet Little Angel”, “On My Word of Honor” en “Please Accept My Love”. In 1962 begon King bij ABC-Paramount Records. In november 1964 nam B.B. King het legendarische album Live at the Regal op in het Regal Theater te Chicago. King vond zijn eerste succes buiten de bluesmarkt in 1969 met zijn remake van Roy Hawkins’ melodie, “The thrill is gone”, dat een hit werd in zowel de pop- als de R&B-hitlijsten, een zeldzame gebeurtenis, zeker in die tijden. Kings succes bleef duren in de jaren zeventig met liedjes als “To Know You Is to Love You” en “I Like to Live the Love”. Van 1951 tot 1985 verscheen King maar liefst 74 keer in de Billboards-R&B-charts. De jaren tachtig, negentig en de periode na 2000 leverden niet zoveel platen op, maar King bleef wel zeer actief in televisieshows, films, en trad zo’n 300 keer per jaar op. In 1988 bereikte hij een nieuwe generatie fans via de single “When Love Comes To Town”, opgenomen samen met de Ierse band U2. In 2000 nam King samen met gitarist Eric Clapton het album Riding With The King op. In 1988 had hij een gastoptreden tijdens een concert van Gary Moore. De uitvoering van “The thrill is gone” is legendarisch. In 2004 werd aan King een eredoctoraat uitgereikt door de Universiteit van Mississippi. Zijn uitgebreide bluescollectie schonk hij aan het ‘Ole Miss Center for Southern Studies’. King heeft een zeer vol en actief leven geleid. Hij bezat een vliegbrevet was bekend als gokker, vegetariër, niet-drinker en niet-roker. Als diabeticus sinds meer dan tien jaar, was King een van de spreekbuizen van de strijd tegen diabetes. In 2011 trad hij voor het laatst op in Nederland tijdens het North Sea Jazz. In 2014 trad hij nog steeds op, maar door een val tijdens een concert in de House of Blues in Chicago kwam daar toch op 89-jarige leeftijd een eind aan. Begin april 2015 werd hij opgenomen in het ziekenhuis van zijn woonplaats Las Vegas wegens ernstige uitdroging als gevolg van zijn diabetes. Eind april werd hij thuis verzorgd, waar hij in mei overleed tijdens zijn slaap. Hij werd herdacht in een kapel in Las Vegas en begraven in zijn eigen B.B. King Museum in Indianola.

BIG BO

Drie solo/duo-acts streden op zondag 4 oktober om de hoogste eer tijdens de Dutch Blues Challenge 2015. Drie voortreffelijke optredens met old school blues. De jury koos BIG BO uit tot winnaar. We waren erbij en boekten hem direct. Eind januari verdedigt hij Nederland bij de Internationale Blues Challenge in Memphis (USA), zaterdag 9 januari laat hij in theater Calypso zien en horen hoe hij van plan is dat aan te gaan pakken.  

BIG BO BROCKEN: Bo Brocken (artiestennaam: Big Bo) speelt zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, hi-hatt en bassdrum. In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50 waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert. Big Bo heeft zich verschillende stijlen binnen de Blues eigen gemaakt, van de noordelijke Chicago Blues tot diep in de Delta, van de Slave Hollers tot Gospel en Spiritual en van opwekkende Georgia Ragtime en Piedmont style tot swingende New Orleans Hokum. In oktober 2015 werd Big Bo uitgeroepen als winnaar van de Dutch Blues Challenge en mag hij Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de International Blues Challenge in Memphis TN, in januari 2016. Een aanrader! www.bobrocken.nl

foto Leo Gabriels