BLUESKROEGENTOCHT

datum :

28 november 2015

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

cafe 't Hoff, cafe BijDie2, cafe de Malle Molen, cafe de Vaert, cafe het Pakhuis, cafe Ome Ko, cafe restaurant de Engel, E&E Gasthuis, eethuis Dorestad, theater Calypso, Veldpoort

entree :

Wijks Nieuws  – ’t Groentje 2 december 2015
Wijkse Courant 2 dec 2015

Ina Forsman Band in theater Calypso (foto Anton Rekke)

Phil Bee’s Freedom (winnaar Dutch Blues Challenge 2015) in theater Calypso (foto Anton Rekke)

Kijk voor meer filmpjes en foto’s van de blueskroegentocht op onderstaande links.

     

Zaterdag 28 november 2015 organiseren BluesinWijk en de Wijkse horeca voor de vijfde keer hun Blueskroegentocht. Twaalf uur gratis blues op loopafstand in de Wijkse binnenstad. Het aantal bezoekers wordt elk jaar groter. Vorig jaar waren enkele cafés zelfs zo vol, dat ze even de deuren moesten sluiten. Dit jaar hebben we geschoven met de speeltijden en zijn er meer cafés ’s avonds laat open. Extra capaciteit dus.

AD/UN 18 november 2015

Nieuw dit jaar is blues op het carillon. De Utrechtse beiaardier Dick van Dijk werkte graag mee aan dit bluesproject en verstak een aantal bluesnummers om tot carillonklanken. De Astense klokkengieterij Eijsbouts installeerde de nieuwe bluesliedjes op het Wijkse carilllon, zodat ze de hele dag te horen zullen zijn. Het was de eerste keer dat dit bedrijf zo’n opdracht kreeg. We kunnen dus wellicht spreken van een Wijkse “wereldprimeur”. Blues op het Wijkse carillon! Een mooie aanvulling op onze jaarlijkse blueskroegentocht. Met dank aan Dick van Dijk, Koninklijke Eijsbouts en de gemeente Wijk bij Duurstede.   

Interview OmroepBrabantTVUit 47 aanmeldingen riep een jury begin oktober de 8 mans-bluesformatie PHIL BEE’S FREEDOM uit tot winnaar van de Dutch Blues Challenge 2015. In januari 2016 vertegenwoordigen ze Nederland bij de International Blues Challenge in Memphis, in april bij de Europese Blues Challenge in Italië en op 28 november 2015 staan ze ’s avonds om 20.00 uur bij de blueskroegentocht in theater Calypso op de Markt. Een meer dan stevige rhythm & blues band, met een dijk van een ritmesectie, twee absolute topgitaristen, een toetsenist van formidabel niveau, twee geweldige backing-vocals en een frontman met een voortreffelijke stem. Kortom een formatie waar je niet omheen kunt en die je dan ook beslist moet gaan zien.

 

 AD/UN 241115

Vorig jaar was er voor het eerst een bluesoptreden in het E&E Gasthuis. Begin 2014 daagde de locatiemanager ons uit om blues bij de ouderen te brengen. Het Grand Café van het E&E werd omgetoverd tot een heus bluescafé, waar alle bewoners, hun familie en veel andere bluesliefhebbers genoten van een prachtige bluesbijeenkomst. Niet eerder startte een bluesfestival in Nederland in een verzorgingshuis! Een unieke gebeurtenis en dit jaar opnieuw op het programma. Bluesroutiniers Hans de Vries & Henk de Kat staan vanaf 14.30 uur garant voor een portie heerlijke blues op mondharmonica en accordeon, dat kun je met een gerust hart aan deze beide mannen overlaten. Je bent van harte welkom. Stadsdichter Andre van Zwieten declameert zijn allernieuwste gedicht ‘BLUES’, dat hij maakte nav een bluesavond (met Wijks vocaal en Ange Angel) op 7 november in de grote kerk.  

Vanaf 16.00 uur kun je terecht bij een geweldige nieuwe band in het Calypso Theater. We boekten de Ina Forsman Band, een Belgische/Nederlandse formatie met een Finse zangeres. Ina viel bij de European Blues Challenge 2014 in Riga op vanwege haar jonge leeftijd, performance, uitstraling en prachtige stem. Dat viel ook de Belgische bluesman Guy Verlinde (v/h Lightnin’Guy) op. Ze raakten in gesprek en opeens was er een compleet nieuwe band van Belgische bluesroutiniers, aangevuld met de Amerongse bluesgitartist Richard van Bergen en Ina als frontlady. We bezochten dit voorjaar hun try-out en waren direct om. Blues van zeer hoge kwaliteit, gaan zien dus!

Als Ina Forsman tegen 18.00 uur stopt in het Calypso kunnen bezoekers terecht in een van de vele restaurants op en rond de Markt. Wie echter wat wil snacken met lekkere blues erbij kan ook meedoen aan een leuke bluesquiz in café ’t Hoff of genieten van het duo the Men Unplugged in café Ome Ko.

Terwijl Phil Bee’s Freedom in het Calypso (van 20.00 tot 22.00 uur) nog volop staat te spelen, gaat in de café’s het avondprogramma van start. Het hoppen van kroegje naar kroegje kan dan beginnen. Binnen een straal van nog geen 500 meter kun je terecht in negen horecagelegenheden. We beginnen rond 21.00 uur in ’t Hoff met de John Frick Band, in café Bijdie2 met de Kid Lazy Band en in de Malle Molen met the Hoodoo Monks & the Black Mambo Boogie. Vanaf ca. 21.30 uur kun je ook terecht in de Engel, waar Blues Treat speelt en Dorestad, waar Guy Verlinde opnieuw staat met een Hound Dog Taylor tribute. In de Vaert spelen vanaf ca. 22.00 uur KC Credit and the Cashiers, met veel muziek van Johny Cash, en bij Ome Ko starten  dan de Engelse bluesrockers Blacktop de Luxe. Vanaf 22.30 uur staan  Fat Harry & the Fuzzy Licks met Chicago-blues op het podium in de Veldpoort.

Rond 01.00 uur loopt de blues in de café’s op zijn eind, maar er is nog een uitsmijter in café het Pakhuis. Daar spelen vanaf middernacht the Juke Joints. Een stel doorgewinterde Zeeuwse bluesmuzikanten, die altijd een feest maken van hun optreden. Ze sluiten de kroegentocht af met een spetterende en stevig optreden tot de klok van 2 uur.

Sluitingstijden. Voor alle horeca geldt dat je tot 01.30 uur naar binnen kunt, daarna gaat de deur dicht. Binnen is binnen, je kunt eruit wanneer je wilt, maar hoppen van kroegje naar kroegje is dan voorbij.

Parkeren. Rond het centrum van de Wijkse binnenstad zijn parkeerterreinen aan het Walplantsoen en in de Haven. Tot 18.00 uur met de parkeerschijf en na die tijd vrij.

Restaurants. In de Wijkse binnenstad zijn meer dan voldoende restaurants om tussen de blues door even rustig wat te eten. In de cafe’s Ome Ko en ’t Hoff kun je tussen 18.00 en 20.00 uur zelfs terecht voor wat lekkers onder het genot van bluesmuziek en een bluesquiz.

Programma. In alle deelnemende horeca liggen flyers met het volledige programma, speeltijden en plattegrond van de Wijkse binnenstad. Alles is beloopbaar.

                                 

Wijkse Courant 18 november 2015

  

14.30-16.00 uur E&E Gasthuis …. Hans de Vries & Henk de Kat

Ook deze keer worden de oudere Wijkenaren niet vergeten. De aftrap van de Blueskroegentocht vindt plaats in het Ewoud en Elisabeth Gasthuis. Oordopjes kunt u om die reden achterwege laten. Zanger, gitarist en mondharmonicaspeler Hans de Vries wordt ook wel ‘Homesick’ genoemd, Hij is een sleutelfiguur binnen de rootsmuziek in Utrecht. Hij heeft een speciale voorkeur voor wat men elementaire muziek pleegt te noemen. Minder is meer, luidt zijn devies. Waarom zou je duizend noten spelen, als je het met eentje allemaal kunt zeggen?  We kennen Hans onder andere van de workshops mondharmonica die hij organiseert. De in Delft geboren en getogen muzikant Henk de Kat begon in 1980 als eerste in Nederland met het spelen van cajun en zydeco: ‘de vrolijke tak van de blues’. Zijn voorbeeld is nog altijd de in 1987 overleden Clifton Chenier, de ‘BB King op accordeon’. De Kat werd gegrepen door de intensiteit en de losheid van Chenier. Maar vanaf het begin zocht hij zijn eigen weg: wel de inspiratie, geen klakkeloze imitatie. Drie keer stond hij op het North Sea Jazzfestival, twee keer werd hij uitgeroepen tot ‘Beste zydeco-accordeonist van Europa’, en zijn laatste cd French Accordion Blue (met louter eigen composities) is door recensenten de hemel in geprezen.

21.00 – 01.00 uur de Malle Molen THE HOODOO MONKS & THE BLACK MAMBO BOOGIE

De Hoodoo Monks gaan als een sneltrein! Zaten de mannen enkele jaren geleden tijdens de Bluesroute Helmond nog in een Hobo treinwagonnetje van de Delta naar de Windy Chicago city, zo stomen ze nu na het verrassende inval optreden op Moulin Blues 2013 vol energie de Blues predikend door. Ze stonden onder andere al op Cajun Moon, Culemborg Blues, Misty Fields, de Maxwell street market van de Dutch Blues foundation enz.  Sinds kort is het duo een trio geworden en spelen ze moddervette-rockende blues. Het zijn bluesharpist Boogaloo T (Erik van Tilburg), gitarist Benito Burnette (Benito Berndsen) en drummer Pit Maypole. Ze spelen voornamelijk songs uit de late vijftiger jaren Chicago blues hoek en het is vooral de passie en beleving die de reputatie doet groeien. Muddy Waters, Howlin’Wolf, Junior Wells en Juke Boy Bonner komen in een super eerlijke en pure Bluesversie voorbij.

16.00-18.00 uur Calypso theater …… INA FORSMAN BAND

Het is BluesInWijk gelukt om deze topact naar Wijk bij Duurstede te lokken. Met name de ravenzwarte, jonge Finse frontvrouw van deze band wordt een grote toekomst voorspeld. Ze vertegenwoordigde verleden jaar Finland op de Europese Blues Challenge in Riga. Ina Forsman kwam in contact met Guy Verlinde, we kennen hem als Lightning Guy, en die twee besloten om samen te gaan werken. Dankzij de vele relaties die Guy heeft was er al vlug een band samengesteld die bij machte is deze jonge zangeres te begeleiden. Op gitaar zijn er Guy Verlinde en Richard van Bergen, Steven Troch (Fried Bourbon) op de mondharmonica, Rene Stock op de basgitaar en Erik Heirmans op de drums. Voor de slagroom zorgt zangeres Ina Forsman. Menige zaal in Europa is al omver geblazen door deze geweldige muzikanten. Zal het Calypso het geweld aankunnen?

quizmaster Pascal

18.00-20.00 BLUESQUIZ

Tussen 18.00 en 20.00 uur kun je onder het genot van een lekkere snack je blueskennis testen in café ’t Hoff. Quizmaster Pascal stelt de vragen en jij vult de vragenlijst in. Wie weet win je ook nog een leuk prijsje. Deelname is gratis. Elk half uur is er een nieuwe quiz.

22.30-01.00 uur de Veldpoort …… FAT HARRY & THE FUZZY LICKS 

Contemporary blues is waarschijnlijk de beste omschrijving van de muziek van deze geroutineerde band uit Rotterdam. Deze laat zich namelijk niet rangschikken onder een bepaalde categorie. Zo staat het begin 2013 verschenen album “Hard Lovin” Man” (Continental Records) bol van de diversiteit en en zelfgeschreven songs. Op het album zijn gastbijdragen van “The King Of Beale Street” Preston Shannon en Henry Oden op bas. Soms klinkt er funk of harde soul om uiteindelijk weer terug te keren bij de old school blues. De binnen- en buitenlandse pers schreef met superlatieven. Ook is de band niet onopgemerkt gebleven aan de andere kant van de oceaan.In 2007 verscheen het nummer “Drivin” Machine” op de sampler cd van het toonaangevende magazine “Big City Blues” en imponeerde Fat Harry’s spel in befaamde Chicago bluesclubs als Buddy Guy’s Legends en de Kingston Mines. Maar inmiddels is de band ook niet meer weg te denken uit de top van de vaderlandse blueswereld en een graag geziene gast op festivals en clubs. Zo won in 2015 Jan de Ligt de Dutch Blues Award voor saxofonist en werd Fat Harry genomineerd in de categorie gitarist. Ook wordt de band vaak gevraagd door gerenommeerde Amerikaanse artiesten om hen te begeleiden tijdens Europese toernees. Alleen al in 2015 werd er samengewerkt met Joe Louis Walker, Preston Shannon, Lurrie Bell, Rip Lee Pryor en Super Chikan. Andere namen waar mee werd samengewerkt zijn; Craig Horton, Sax Gordon, Tail Dragger, John Primer, Henry Oden en Chick Rodgers. Genoeg bereikt om terug te kijken op een mooie muzikale loopbaan zou je zeggen. Niets is echter minder waar. Fat Harry & The Fuzzy Licks blijft het vizier richten op de toekomst en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen!

21.00-01.00 uur ’t Hoff ….. JOHN FRICK BAND

De muzikanten van de Haagse John Frick Band laten de energie en de passie van Blues-grootheden als Elmore James, Muddy Waters, Freddy King en Peter Green doorklinken in hun eigen nummers. Hun bij Blueshine Records uitgebrachte tweede CD “Urban Crossroads en de direct daarop volgende “K.-02 Sessions” met hierop zelfgeschreven songs zijn gedegen en gevarieerde CD’s op het gebied van Rhythm & Blues, Rock’n Swing en Vodoo-Roots music en krijgen in de Bluespers goede recensies. De bezetting van de band bestaat uit John Frick zang en gitaar, Tom Moerenhout saxofoon en percussie, Leo Birza toetsen en zang, Michel de Man slagwerk en Nico Hart bas en zang. De John Frick Band treedt niet alleen met regelmaat op in de nodige music-joints en Bluesfestivals in Nederland en België, maar speelde ook op The Table Mountain Blues Summit in Kaapstad, de geboorteplaats van John Frick. Tussen de optredens door wordt weer nieuw materiaal voor een nieuwe CD geschreven en staat er weer een tour door South Africa in de planning. www.johnfrickband.com

22.00-01.00 uur café Ome Ko ….. BLACKTOP DE LUXE 

Formed in March 2013, this Brit’ Blues Rock Trio have made a name for themselves with powerful performances of their original and atmospheric, Blues/Rock material. The Band’s debut Album ‘Turn Up, Be Nice, Play Hard’ was released May 14th 2014 to wide acclaim reaching No4 in the ‘Independent Blues Broadcasters Association’ Charts. Their music has been described as ‘Signature Brand’, ‘Guitar driven, Rockin’ Blues’ and has already allowed them to share stages with Walter Trout, Larry Miller, Robin Trower, Martin Barre, Wishbone Ash & Focus amongst many others. “Take some earlyZZTop (before they became commercial), add someSizzlin‘ Slide Guitar, mix in some Dire Straits (but with a modern edge to it) & you’ll start to get an idea of their unique &irresistiblesound”

24.00-02.00 uur Pakhuis ….. THE JUKE JOINTS

Inmiddels wordt het al traditie dat Het Pakhuis de Blueskroegentocht afsluit. Dit keer met niet maar een band, maar de JUKE JOINTS, winnaars van de Dutch Blues Award als beste band in 2012. Een juke joint, ook wel barrelhouse genoemd, was een informele gelegenheid, waar de drank rechtstreeks vanuit barrels (vaten) in de glazen werd getapt. Deze tenten waren vooral in de periode eind 19e eeuw, begin 20e eeuw drukbezochte vermaakscentra. In een juke joint werden muziek, dans, eten en drank aangeboden, en vaak was er een gelegenheid om te gokken.De afsluiters van de Blueskroegentocht 2015 zijn Zeeuwse bluesrockers die onder de naam The Juke Joints  als een succesvolle Nederlandse bluesband bekend staat. Een eigen mix van swing, bluesrock, rock ‘n’ roll, rockabilly, Chicagoblues en Zydeco zal uit de barrels stromen. De band bestaat uit: John van der Broek op bluesharp,  Michel Staat gitaar,  Derk Korpershoek bass en Peter Kempe op de  drums.

20.00-22.00 uur Calypso theater ….. PHIL BEE’S FREEDOM

Wie kon er vermoeden dat Phil Bee’s Freedom op 4 oktober jongstleden winnaar zou worden van de Dutch Blues Challenge 2015? Heeft BluesIn Wijk daar een speciale neus voor? Deze zes mans formatie mag zich laten horen in de ruines van het Calypso Theater (kijken wat de Ina Forsman Band er van overeind laat).  Ze spelen originele blues nummers en covers met een eigen (soul) saus. Phil is na te zijn gestopt met de band King Mo een nieuwe uitdaging aangegaan met een internationaal gezelschap. De band heeft duidelijke ambities en toert momenteel door Nederland, België, Duitsland en Engeland. In juni 2014 kwam het debuut album “Caught live” uit op Continental Records, opgenomen in de Noot in Hoogland. De bezetting bestaat uit: Phil Bee zang,  Berland Rours en John F. Klaver op  gitaar, Pascal Lanslots op de toetsen,  Carlo van Belleghem (B) bass, Marcus Weymaere (B) op de drums en backing vocals Esther van Cleef en Marlou Wijnen.    www.pbfreedom.com/ 

21.00-01.00 uur café Bijdie2 ….. THE KID LAZY BAND

Deze band bestaat uit zes muzikanten. Ze laten je de blues voelen in hart en nieren. De no nonsense ritmesectie ondersteunt samen met doeltreffende toetspartijen de elkaar aanvullende gitaren die even zo vaak hard als gevoelig kunnen zijn. De teksten worden met een ruige emotie vertolkt. De Kid Lazy Band laat zich vooral inspireren door Gary Moore, Stevie Ray Vaughan, Kenny Wayne Sheppard en ZZ Top met uitstapjes naar de rock. Pim Leidelmeijer zang, Adrie van Weenen en Andre Zorg gitaar, Martin Tiele bass,  Philip Kemp toetsen & bluesharp en Gerrit Roor op drums. 

21.30-01.00 uur de Engel ….. BLUES TREAT

Blues Treat is afkomstig uit midden-Nederland en heeft de afgelopen jaren een gedegen live-repertoire opgebouwd. Naast optredens in cafés en zalen is de band ook een gewilde act voor blues- en jazzfestivals. Dit succes dankt de band aan haar veelzijdig en swingend repertoire en de ruime aandacht voor het showelement. Zoals ze zelf zeggen: “It’s party time”! Swing, blues, bop, boogie, swamp-rock, alles wat onder de bluesparaplu past wordt door deze geroutineerde muzikanten al vele jaren met grote vakkundigheid en een oneindige enthousiasme ten gehore gebracht. Spil van de band is zangeres Mo(nica) met haar warme, karakteristieke stemgeluid en innemende persoonlijkheid. Mo wordt begeleidt door een stevig swingend ritme-tandem bestaande uit Folkert Hildama (drums) en Roel Reinders (bass) en deelt als frontlady verder het podium met neef Carlo Boelen (Hammond, piano), Gijs de Nachtegaal (leadzanger) en Paul van Alphen (mondharmonica, zang en gitaar). Het repertoire bestaat, naast eigen werk, uit werk van oa. Susan Tedeschi, Shemekia Copeland, Etta James, The Fabulous Thunderbords, Road Piazza en The Red devils. 

21.30-01.00 uur Dorestad ….. GUY VERLINDE PLAYS HOUND DOG TAYLOR

De Belgische Guy Verlinde is een bluesman in hart en nieren. In Nederland kennen we beter als Lightnin’ Guy.  Samen met zijn oude muziekvrienden Richard van Bergen en Erik Heirman treedt Guy ook deze keer weer op in Wijk bij Duurstede. Bij Guy kwam tijdens studies van de oude bluesmeesters de oude Amerikaanse bluesman Hound Dog Taylor in beeld. De muziek van Hound Dog inspireerde Guy om ook traditionele ‘slide’ uit het midden van de vorige eeuw te gaan spelen. (Hound Dog)Taylor werd geboren in Natchez, Mississippi in 1915 (hoewel sommige bronnen zeggen 1917). He originally played piano, and began playing guitar when he was 20. He moved to Chicago in 1942. Hij speelde aanvankelijk piano en begon gitaar te spelen toen hij 20 jaar oud was. Hij verhuisde naar Chicago in 1942. He became a full-time musician around 1957 but remained unknown outside of the Chicago area where he played small clubs in the black neighborhoods and also at the open-air Market.Hij stond bekend om zijn geëlektrificeerde slide gitaar en zijn rauwe boogie beats. He was also famed among guitar players for having six fingers on his left hand. In 1967 Taylor toured Europe with the, performing with and. Hij was ook bekend onder de gitaristen voor het feit dat hij zes vingers had aan zijn linkerhand. Taylor died of lung cancer in 1975, and was buried in Restvale Cemetery in.Taylor stierf aan longkanker in 1975. 

22.00-00.30 café de Vaert ….. KC CREDIT AND THE CASHIERS

Wie denkt dat Johnny Cash dood is vergist zich. Sinds zijn lichaam in 2003 deze aardse wereld heeft verlaten leeft hij voort in de muziek van zijn liefhebbers. K.C. Credit and the Cashiers is een kwartet liefhebbers. Zij spelen de muziek van Cash met passie en brengen zo zijn pure en rauwe muziek weer tot leven. De kracht van zijn ogenschijnlijke eenvoudige nummers weet de band goed neer te zetten. Wat je kunt verwachten? De band noemt het zelf americana, country en rockabilly, ook wel te vertalen als een gezellig feestje met goede muziek. Rhythmgitaar en zang Kees Stigter,  sologitaar Arend van der Heijden, drums Rutger Berends en op de contrabass Ed Stigter.

18.00-21.00 uur café Ome Ko …………THE MEN-UNPLUGGED

The Men-Unplugged zijn Gerrit van der Spaan op gitaar en zang en George Reinders op de harmonica. Nadat ze meerdere malen samen hadden gespeeld kwam het idee om een duo op te richten. In  mei 2013 zag hun eerste CD het levenslicht met daarop eigen werk maar ook vertolkingen van oa Rory Gallagher’s Western Plane, de traditionals House of the Rising Sun en Going up the Country. The Men-Unplugged staan garant voor (h)eerlijke semi-akoestische blues! http://themenunplugged.weebly.com.