BLUESinhetREVIUS

datum :

19 november 2013

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

ReviusWijk

entree :

Eindelijk gaan we ook de BLUESinSCHOOL brengen.
Dinsdagmiddag 19 november halen we het zeer ervaren Belgische BluesintheSchool-project van
Lightnin’Guy and the Mighty Gators  naar Wijk.
Ruim 200 derdeklassers van het REVIUS lyceum krijgen dan een bluesles aangeboden als start van hun bluesmuziekblok.
Een mooie samenwerking tussen het Revius,
de gemeentelijke cultuurcoach en BLUESinWIJK.
Toegang uitsluitend voor Reviusleerlingen.
Revius dinsdagmiddag 19 november:
Rond 12.00 uur ontving Thomas, voorzitter van de leerlingenraad, muzikanten en gasten in het Revius. 

Na een door de leerlingenraad aangeboden lunch snel aan de slag om het podium op te bouwen en in te richten.
Het werd een geweldige middag.
DitisWijk en Bluesmagazine schreven er mooie verslagen over.
Ze staan hieronder.

 DITISWIJK.NL

verslag en foto’s Joop Kuyvenhoven

Live blues in het Revius Vanuit een samenwerking van BluesinWijk, Revius Wijk en de cultuurcoach Wijk bij Duurstede Simone Gijben, is het gelukt een blues artiest met zijn band (Lightnin’Guy) naar het Revius te halen voor een echt bluescollege. Dit college werd vanmiddag aan meerdere derde jaars groepen met muziek in hun pakket aangeboden.Het ‘Blues In Schools’ project Is een educatief muzikaal programma waar Lightnin’ Guy jongeren een overzicht geeft van de belangrijkste stromingen, de meest invloedrijke muzikanten, de belangrijkste instrumenten de sociaal-culturele achtergrond met verhalen en anekdotes. Dit illustreerde hij telkens met live gespeelde muzikale voorbeelden. Als bluesmuzikant is Lightnin’Guy al in de prijzen gevallen, als bluesleraar kun je geen betere wensen. Onderhoudend, ter zake kundig en bovenal, een perfecte sound. Onderhoudend, ter zake kundig en bovenal, een perfecte sound. In de twee sessies werden de derdejaars leerlingen binnen een uur wegwijs gemaakt in de bluesmuziek. Guy stak in het Vlaams van wal met een donkere pagina uit de Amerikaanse geschiedenis van negentiende eeuw; hele stammen werden in een boot gedumpt, vastgeketend en verkocht als slaven. “Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen zoals jullie. Werken was het enige wat van hen verlangd werd, geen school (applaus uit de zaal), zeven dagen per week op de katoenplantage.” Om aan dit harde leven te ontsnappen werd muziek belangrijk. Guy: “Vergelijk het met je iPod waar je je eigen muziek luistert om weg te zijn van je schoolwereld. De field working song was geboren om de tijd sneller te laten verlopen. Zij lieten zich inspireren door hun Afrikaanse roots alsook door Europese gospelmuziek. Het woord blue werd gelinkt met melancholie en zo ging men in de negentiende eeuw deze muziekstroming ‘the blues’ noemen.” Meer foto’s staan in het fotoarchief van ditiswijk.nl.

  BLUESMAGAZINE.NL

Tekst: Gerrit Dijk/ Foto’s: Willem van de Kraats

Blues in Schools:
Lightnin’ Guy and the Mighty Gators
Revius Lyceum, Wijk bij Duurstede
19 november 2013

Konden we enige weken geleden genieten van de blues lessen van Lightnin’ Guy en the Juke Joints in theater Calypso, dinsdag 19 november was meester Guy te gast op het Revius Lyceum te Wijk bij Duurstede. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van Blues in Wijk in vervulling: breng de blues naar scholen en laat leerlingen kennismaken met de geschiedenis van de blues. Dit heel bijzondere project is tot stand gekomen door samenwerking tussen het Revius, de cultuurcoach van de gemeente Wijk bij Duurstede, Simone Gijben, en de mannen van Blues in Wijk. In België toert Lightnin’ Guy, winnaar van de Belgische Blues Challenge 2011, al geruime tijd langs scholen met zijn project, maar Revius Wijk heeft vandaag de primeur voor Nederland. Samen met the Mighty Gators, Karl Zosel op bas en Thierry Stiévenart op drums, maken leerlingen van de derde en vierde klas in twee lesuren kennis met de blues. Als een volleerd docent neemt Guy de leerlingen direct mee naar de oorsprong, de slaven, de plantages en de vele soorten liederen die dan ontstaan, alles op een leuke wijze uitgelegd met Vlaamse tongval zoals onze zuiderburen het zo mooi kunnen zeggen. Geholpen door leerlingen in de aula, wordt er al snel geklapt, gezongen en geschreeuwd, een echt interactief lesprogramma. Vanuit de oorsprong van de blues gaat de muzikale reis verder langs boogie, shuffle en rock ‘n’ roll om te eindigen bij de r&b van hedendaagse idolen als Beyoncé en Rihanna en de disco van Chic (le Freak). Heel herkenbaar en aansprekend, waarmee de cirkel weer rond is. Aan het einde van de les vertelt Guy dat hij vandaag het virus van de blues heeft verspreid en hij spreekt de hoop uit dat velen uiteindelijk door de blues zullen worden geïnfecteerd. Deze middag wordt ook bijgewoond door vertegenwoordigers van de Dutch Blues Foundation. Zoals het op hun website staat: ‘In deze tijd van maatschappelijke en muzikale verarming wil de Dutch Blues Foundation liefhebbers en geïnteresseerden van deze nog steeds zo populaire muziekstroming samenbrengen, schoolprojecten starten en zodoende jonge mensen kennis laten maken met deze oeroude vorm van expressie.’ In Wijk bij Duurstede is vandaag in ieder geval een prima start gemaakt met Blues in Schools. Meer foto’s in het artikel op bluesmagazine. 

      

Blues is generally regarded as the cradle of modern pop and rock music. Born from the Working Songs of the African-American slaves in the cotton fields of Mississippi, and considered as the “Devil’s” party music of the Chicago blues clubs; this musical style formed the basis of the soul, funk, disco and rock & roll music. The Blues was the inspiration of many pop and rock musicians from the past like Jerry Lee Lewis, Elvis Presley, James Brown, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, … but also contemporary stars like Lady Gaga, Amy Winehouse, Adele, Eric Clapton, The White Stripes, Foo Fighters, Lenny Kravitz, … The “Blues in Schools” project is an educational musical program where Lightnin ‘Guy gives young people an overview of the different styles (Delta Blues, Chicago Blues, …), the most influential musicians (Muddy Waters, BB King, …), the most important instruments (guitar, harmonica, …) and highlights the socio-cultural background with stories and anecdotes. Each story is illustrated by live played musical examples.