BARRELHOUSE

datum :

16 maart 2013

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

theater Calypso

entree :

€ 15

Zaterdagavond 16 maart een bluesavond in Calypso.

BARRELHOUSE (21.00 uur)

en workshop “gitaar & blues” (20.00 uur)

E-tickets 15,-(met servicekosten) bestel je hier of koop je bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1 in Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-574522.

 

16 maart was het dan eindelijk zover. In een bijna uitverkocht Calypso speelde BARRELHOUSE. Vooraf deelden de Barrelhouse-broers Guus en Johnny LaPorte in een intieme workshop hun liefde met de blues. De vrienden van BluesinWijk zaten in gezellige zitjes rondom het podium. Daarna speelde de band twee prachtige sets, waar veel bezoekers van genoten. De band draait al bijna 40 jaar mee, maar het is en blijft een belevenis hen live aan het werk te zien. De avond werd een beetje overschaduwd doordat er niet voluit gespeeld mocht worden. Het was opvallend dat mensen tijdens het concert vooral achterin de zaal druk met elkaar aan het praten waren. Dit geklets tijdens een concert is een landelijk probleem. Tegenwoordig tonen de concert bezoekers weinig respect meer voor de muzikanten. Natuurlijk komt iedereen ook voor een gezellige avond naar Calypso, daar is niets op tegen, maar meer waardering voor de muzikanten mogen we toch verwachten van onze gasten. We  beraden ons hoe we dit in goed overleg met onze vrienden  op kunnen lossen. Muzikaal gezien een mooie avond met een randje. Hieronder een verslag van bluesmagazine.nl, filmpjes en foto’s. Klik, kijk en geniet.
foto’s Willem vd Kraats 

Barrelhouse, BluesinWijk Calypsotheater, Wijk bij Duurstede, 16 Maart 2013

Tekst en foto’s: Tom Moerenhout

Op zaterdagavond trad Barrelhouse op voor het publiek van het immer actieve BluesinWijk in het sfeervolle, bijna uitverkochte Calypsotheater in Wijk bij Duurstede. Toen de band aanving was er verbazing alom, er was niks over van een krachtige performance zoals we van de band gewend zijn, een amper uitversterkte band moest een strijd aangaan met een gezellig keuvelend publiek, een fenomeen dat je vooral in óns land aantreft, bij onze zuider- en oosterburen is er nog respect voor de band en haar muziek, als de band speelt houdt men de mond, jammer genoeg is dit bij ons in iedere zaal anders. Stond je achter in de zaal kon je nog net de stem van Tineke Schoemaker boven het gedruis uithoren, het is dat je de heren muzikanten zag bewegen over hun instrument maar ze waren amper te horen. Navraag leerde dat zaal-eigenaar van Ginkel van een omwonende zondermeer een proces aan zijn broek heeft gekregen vanwege geluidoverlast, terwijl hiervan nooit sprake van is geweest en de contacten eerst goed te noemen waren, vandaar dat het volume begrenst moest worden op 90 dB. De leden van Barrelhouse hadden ook de concessie gedaan om de eerste set in ieder geval semi-acousties te gaan spelen. Ook heeft men door extra isolatie geprobeerd de geluiden naar buiten te beperken, het geluid in de zaal te spreiden door aan weerszijden van de zaal kleine speaker op te hangen, het mocht allemaal niet baten want het publiek had het hoogste woord. Pas als je meer in front van het podium ging staan en dat doe je als cameraman toch al gauw, kon je genieten van het werk dat Barrelhouse inmiddels al 40 jaar brengt maar dat nimmer verveelt, het is nog steeds van grote klasse. Af en toe ving ik de vertwijfelde blik van toetsenman Han van Dam die bar weinig uit zijn monitor hoorde komen, de drums had geen ballen want met 2 overhead microfoons en moeten meppen met gebundelde sateh-stokjes schiet het niet echt op, de bas van Jan Willem Sligting had geen body want versterkerstand 2 en de gitaren van de heren Laporte hadden niet de bekende feedback zodat het wel leek dat ze met een soort playback-act bezig waren, gitaargezichten trekken terwijl je slechts een lichte gitaartoon hoort. In de pauze heb ik met iemand met een decibelmeter in zijn GSM, de wonderen zijn tegenwoordig de wereld niet uit, het volume van de kakelende menigte gemeten dat op 98 dB uitkwam. Probeer daar met met goed fatsoen bovenuit te komen. Respect voor de dame en heren van Barrelhouse, ik denk dat een andere elektrische Bluesband in een dergelijke situatie direct rechtsomkeer had gemaakt. Ik hoop Barrelhouse een volgende keer weer in hun eigen solide hoedanigheid te kunnen zien en te kunnen beluisteren, zo ook dat het Calypsotheater weer op haar normale manier cultuur in haar stad kan brengen en vraag aan het Nederlandse publiek eens respect te tonen voor de mensen die op een podium de moeite getroosten met hun hele ziel en zaligheid onverstoorbaar hun muziek ten gehore willen brengen.

Zaterdagavond 16 maart belooft weer een fantastisch mooie bluesavond te worden. BLUESinWIJK contracteerde de legendarische en werkelijk fantastische Nederlandse bluesband BARRELHOUSE. Samen met Cuby and the Blizzards en Flavium stond ook deze band al jarenlang op het wensenlijstje van de Wijkse bluesmannen en eindelijk komt het er dan van. Barrelhouse bestaat al sinds 1974. In dat jaar was hun eerste optreden en kwam hun eerste elpee uit. Dat was een bluesy album. Blues bestond toen al meer dan 75 jaar en is sinds het ontstaan natuurlijk veranderd, maar de essentie van blues is hetzelfde gebleven. Ook Barrelhouse is zich in haar bijna veertigjarig bestaan blijven ontwikkelen. Veel verschillende invloeden zijn er in het bandgeluid te horen. Maar het wezen van Barrelhouse is hetzelfde gebleven: bluesy en soulful, hypnotiserend en ontroerend in de ballads, dan weer uitbundig swingend in de up tempo nummers. De bezetting is onveranderd gebleven met de broers Guus en Johnny Laporte op gitaar, Han van Dam op piano, Jan Willem Sligting op bas, Bob Dros op drums en natuurlijk frontvrouw Tineke Schoemaker met wellicht de mooiste en meest intrigerende blues-stem van Nederland. In 2012 ontving ze de Dutch Blues Award voor beste bluesvocaliste en ook dit jaar is ze daar weer voor genomineerd. In 2012 werd de band toegelaten tot de Dutch Blues Hall of Fame, een eer die eerder te beurt viel aan bluesgrootheden als Cuby, Oscar Benton en Rob Hoeke. Een band met status dus, die na al die jaren zowel live als op de plaat nog steeds een band van topklasse is.  In 1998 speelde de band ook al in Wijk bij JazzbyDuurstede en dan nu na 15 jaar zijn ze er weer,in Calypso vanaf 21.00 uur. Klik op hun foto hierboven voor een mooie liveopname van ze uit 2012. Wil je de biografie lezen van de band klik dan hier.

 

Gratis workshop “gitaar en blues”.

Vooraf aan het optreden van Barrelhouse is er een zeer bijzondere en unieke workshop. De beide gitaristen van Barrelhouse, broers Guus en Johnny Laporte, laten zien en horen wat de rol is van de gitaar in de blues. In een rustige en intieme sfeer leggen ze uit wat de verschillen zijn tussen de Engelse en Amerikaanse bluesstijlen, hoe je een bluessolo opbouwt en hoe muzikanten samenwerken op het podium. Een uitermate interessant inkijkje in het reilen en zeilen binnen een band en leerzaam voor elke bluesliefhebber. De workshop is gratis voor alle Barrelhouse-bezoekers en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Blues-DJ Marcel draait dan alvast lekkere blues.

BARRELHOUSE 1998 JazzbyDuurstede.