50 JAAR ROLLING STONES

datum :

15 september 2012

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

theater Calypso

entree :

zaterdag 15 september

theater Calypso
van 18.00 tot 19.00 uur
bluesnummers van de Stones
van 19.00 tot 20.30 uur Stonesfilm
van 21.00 tot ca. 23.30 uur liveoptreden
THE STOLLING RONES
vanaf ca. 23.30 uur afterparty.

  

De STONES-avond op 15 september 2012 werd er een om nooit meer te vergeten. Een stijf uitverkocht theater Calypso vol met wildenthousiaste Stonesfans. Na te zijn opgewarmd door DJ-Marcel, die goed gekozen bluesnmummer van de Stones uit hun beginperiode had verzameld en liet horen, liep het vanaf een uur of 7 al behoorlijk vol. De mensen hadden er echt naar uitgezien en wilden genieten van een lekkere avond uit. Dat was aan alles te zien, te horen en te merken. Het liveconcert van de Stones in Rio de Janeiro (2005) werd enorm gewaardeerd. Zeker 150 bezoekers gingen er eens lekker voor zitten en velen zongen al uit volle borst mee. Zo rond 9 uur was de zaal afgeladen vol, vrijwel iederen was binnen en startte de coverband The Stolling Rones met een werkelijk weergaloos optreden. In een ruk speelden ze 2 uur achter elkaar vrijwel alle bekende Stones-hits. De stemming zat er enorm is, er werd uit volle borst meegezonden en meegedanst, het werd echt een dolle boel. Na afloop bleven tientallen nog even nagenieten van een heerlijke afterparty door opnieuw DJ-Marcel. Pas tegen enen keerde de rust weer in het theater en konden we terug zien op een meer dan geslaagde avond. Op ons You-tubekanaal staan enkele films. De foto’s bij dit artikel zijn van  van Leen Wander .

   

Hieronder wat foto’s van Anton Rekke.

      

 

Zaterdag 15 september  een fantastische Rolling Stones avond in Calypso.

PROGRAMMA:

zaal open vanaf 18.00 uur, DJ-MARCEL draait bluesnummers van de Stones 

van 19.00 tot 20.30 uur: FILM op groot scherm,  een van de liveconcerten uit 2005

vanaf 21.00 uur LIVEMUZIEK met THE STOLLING RONES.  (hun optredens staan garant voor een heerlijke avond herkenbare Stonesmuziek)

na afloop: AFTERPARTY door DJ-Marcel met natuurlijk de nodige Stonesnummers

’t Groentje (Wijks Nieuws) 12 sept 2012

klik hier voor hun promoclip

klik hier voor de 10 beste nummers op video

50 JAAR STONES …… OOK IN WIJK!

12 juli 1962 …het allereerste optreden van de Rollin’Stones in de Londense Marquee Club. Inmiddels zijn we 50 jaar verder en is het toenmalige Engelse bandje uitgegroeid tot een fenomeen in de Rock&Roll wereld met meer dan 50 albums op naam en tientallen Europese en wereldtournees. Hun jubileum wordt dit jaar gevierd met een imposante fototentoonstelling in Londen en een prachtig boek.  De Wijkse bluesmannen Frans Hoving, Anton Winkel en Arie |Verheul, beter bekend als BLUESinWIJK, besloten het STONES-jubileum niet zomaar voorbij te laten gaan. Het lijkt  misschien vreemd voor een bluesclub om een rock&roll band te eren, maar dat gaat voor de Stones beslist niet op. Blues- en Stonesfan Frans Hoving vertelt: “Mick Jagger en Keith Richard begonnen ooit zelf met een bluesbandje. Zij hadden enorm veel respect  voor de toenmalige Amerikaanse bluesmuzikanten. De bandnaam Rolling Stones is zelfs vernoemd naar het nummer “Rollin’Stone” van hun bluesheld Muddy Waters. De eerste Stones-single was de coverversie “Come On” van Chuck Berry en later coverden ze ook nog nummers van Buddy Holly en Howlin’Wolf. In de 60-er jaren nam de belangstelling voor de blues onder de Amerikaanse jeugd steeds verder af en het is vooral aan toenmalige Britse bands als the Rolling Stones,  the Animals, Cream en Fleetwood Mac te danken  dat de zwarte Amerikaanse blues aan een tweede leven kon beginnen. Ze haalden hun Amerikaanse blueshelden naar Europa en zo stonden de zwarte bluesmannen hier opeens te spelen in zalen met allemaal blank publiek. Zonder deze Europese bluesrevivals zou de blues nu mogelijk een kwijnend bestaan lijden. De huidige bluesliefhebbers zijn dus Stones-mannen als Jagger en  Richards  veel dank verschuldigd. Vandaar dat we op 15 september in theater Calypso een Stones-avond organiseren met veel oude Stones-blues, een mooie Stones-film en een optreden van de beste stones-coverband die we konden vinden, the Stolling Rones. Het wordt zonder twijfel een prachtige avond.” 

Zelfs onze eigen WAIKSE columnist Janus kan een Stones-oavond wel waarderen.

Op 9 september schreef hij erover in zijn wekelijkse colum ONGEZOUTEN.

De Stones avond van Bluesinwijk in Calypso is stijf uitverkocht. Er kan zaterdag geen bezwete zestiger meer bij. Als dat maar goed gaat. De temperatuur en de vaak toch al te hoge bloeddruk van de gemiddelde aanwezige kunnen nog wel eens tot gevaarlijke hoogten stijgen door de opzwepende klanken van de Stolling Rones. Deze tributeband (de naam is in een melige bui verzonnen door de schoonmoeder van de bassist) geeft een natuurgetrouwe imitatie weg van de Stones. Onder leiding van zanger “Mack Jigger” zullen vele klassiekers de revue passeren. De echte Mick Jagger heeft naar verluidt met zo’n 4000 vrouwen het bed gedeeld. De zanger van de Stolling Rones moet zich een jaar lang dagelijks 4000 keer opdrukken om zijn beginnende buikje weg te werken en de tanige gestalte van zijn held ook maar enigszins te benaderen. Jerry Hall zou hem nog geen blik waardig gunnen. Maar dat is dan ook het enige verschil met het echte werk, want verder is aan alle details gedacht. Inclusief een zwaar aangezette “Keith” met zweetband en uitgewoond hoofd die naar zijn gitaar kijkt alsof iemand hem die net in zijn handen heeft gedrukt. en die wezenloos ronddraait met zijn hoofd alsof het lijntje coke dat hij van de borsten van een groupie opsnoof er nu pas echt inhakt. Maar muzikaal gezien staat het als een huis. Als je heel, heel erg met je ogen knijpt is het net de gerenommeerde Zweedse tributeband Stønes die daar op de planken staat. Verdomd als het niet waar is.

Het wordt vast gezellig, want ik moet altijd erg lachen om de gemiddelde Stonesfan. Door de week rayonmanager bij het UWV en in het weekend in een leren pak op de motor klimmen om de midlifecrisis die zich nu al zo’n dertig jaar voortsleept te bezweren. Laat het woord “Stones” vallen en ze beginnen woest met hun vuist te zwaaien en met een verbeten kop het loopje van “Satisfaction” te harken op hun luchtgitaar. Hun favoriete Stone is zonder uitzondering Keith Richards, of “Kief” zoals ze hem liefkozend noemen, want deze brave huisvaders van gevorderde leeftijd herkennen zich stuk voor stuk in de gitarist. Dat rebelse, dat hebben ze zelf ook. De Beatles? Stelletje homo’s. Wijvenmuziek. En ondertussen staan deze stoere kerels met vochtige ogen en een dikke keel mee te wiegen op “Angie”. Vroeger ja, toen kon het er wild aan toe gaan en werd er nog wel eens een concertzaal afgebroken. Maar komend weekend moeten we de risico’s toch meer in de medische hoek zoeken.

Het zal dus vooral druk zijn bij de toiletten, waar de door prostaatklachten geplaagde fans over de pisbakken heen kunnen uitweiden over Kralingen en over wat een lekker wijf Mariska Veres was en dat het na de dood van Brian Jones eigenlijk nooit meer hetzelfde is geweest. En bij de EHBO-post zal men de handen vol hebben aan babyboomers die na jaren ijsthee drinken opeens bier met joints gaan mixen. Je ziet het voor je. Gelige wietdampen drijven over de markt, zo dik dat je er plakken spacecake van kunt snijden. En Tom van Ginkel grijpt halverwege de avond de microfoon om te waarschuwen dat er slechte “stuff” in omloop is, “dus uitkijken weetjewel.” Ik hoop dat de bezoekers de laatste paar weken op tijd naar bed zijn gegaan, zodat ze zaterdag zonder problemen volledig uit hun stekker kunnen gaan. De Nijmeegse Vierdaagse moet je ook niet ongetraind lopen. Maar dat er heupen gaan breken lijkt me onvermijdelijk, de vraag is alleen hoeveel en of het daarbij blijft. De gemeente werkt achter de schermen koortsachtig aan een noodverordening. Hierdoor zullen, onder het motto “Start me up”, alle AED kasten uit de Kromme Rijnstreek in en om het theater aanwezig zijn. Een geruststellende gedachte.

Janus

TENTOONSTELLING 50 JAAR STONES.

Museum RockArt in Hoek van Holland besteedt dit jaar (nog t/m 2 dec) met een speciale expositie aandacht aan het feit dat de geschiedenis van The Rolling Stones vijftig jaar geleden is begonnen. In het voorjaar van 1962 ontmoetten Mick Jagger en Keith Richards elkaar op weg naar school. Dat feit markeert het begin van The Rolling Stones, de rockband die vanaf het allereerste moment geruchtmakend is geweest. Tijdens de expositie wordt de carrière van The Rolling Stones uitgebreid belicht. Naast unieke memorabilia zijn er ook bijzondere posters, foto’s, LP’s en singles te zien. Het geheel wordt ondersteund door unieke beeld- en geluidsfragmenten. Natuurlijk wordt er ook ruimschoots aandacht besteed aan het roemruchte optreden op 8 augustus 1964 in het Kurhaus te Scheveningen. Eén van de topstukken van de expositie is het Premier drumstel dat Charlie Watts tijdens dat concert bespeelde. De expositie “50 jaar Rolling Stones – It’s Only Rock ’n Roll” is te zien tot en met 2 december 2012. Museum RockArt is gevestigd aan de Zekkenstraat 42 te Hoek van Holland en is geopend op donderdag/vrijdag/zaterdag en iedere eerste zondag van de maand van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 5 euro per persoon.www.rockart.nl. De Nederlandse Stonesfanclub besteedt ook veel aandacht aan 50 jaar Stones. Kijk op hun website.

TROUW 6 juli 2012

Een tweede muzikantenleven, dankzij The Rolling Stones

The Rolling Stones vieren volgende week dat ze vijftig jaar geleden voor het eerst optraden. De muzikanten, mannen op leeftijd inmiddels, presenteren onder meer een boekwerk. Met hun doorbraak bezorgden ze destijds oudere artiesten een tweede loopbaan.

Stones-gitarist Keith Richards heeft eens verteld hoe zijn band tijdens de eerste tournee in de Verenigde Staten op bezoek ging in het hoofdkwartier van Chess Records in Chicago. Platenbonzen en technici van het blueslabel ontvingen de jonge Britten. Er was ook een man in een overall het plafond van de studio aan het schilderen. Hij werd nogal terloops voorgesteld. In de trant van: ‘overigens dit is Muddy Waters.’ The Stones waren ontsteld. Stond hun held hier echt met een kwast in de hand? Dit was de man die ze vereerden als een god. Hun band was genoemd naar zijn nummer ‘Rollin’ stone’ (‘He’s gonna be a rollin’ stone’). Zo en niet anders stonden ze ook aangekondigd voor hun eerste optreden in de Marquee Club op 12 juli 1962: The Rollin’ Stones. Aan Muddy Waters en met hem aan veel andere bluesartiesten zou snel recht worden gedaan. The Stones met in hun voetspoor een reeks andere muzikale acts uit het Verenigd Koninkrijk zouden de Amerikanen de blues laten herontdekken en het genre mateloos populair maken in Europa. Muzikanten konden opeens kiezen uit de aanbiedingen voor optredens en zagen plots allemaal blanke gezichten voor hun podia opduiken. Lang was blues de muziek geweest van paupers. Van plantagearbeiders in het nog grotendeels gesegregeerde zuiden van de VS. Van zwarten die hun heil waren gaan zoeken in noordelijker streken en nu waren neergestreken in de mindere wijken van de steden daar. Blues gold als muzikaal weinig interessant met steeds weer dat stramien met die twaalf maten. Blues zou tekstueel ook al weinig te bieden hebben, lijden onder een zeer eenzijdige thematiek. Al met al meer muziek voor de onderbuik dan voor het verstand. Puriteins Amerika hield de jeugd er liever ver van weg. Blues waaide wel over naar Europa. Een aantal artiesten ging daar zelfs touren. Iemand als Big Bill Broonzy gaf al midden jaren vijftig concerten aan de overkant van de Atlantische Oceaan. De grote blues revival zou hij niet meemaken. Hij overleed in 1958 aan de gevolgen van keelkanker. Veel anderen begonnen dankzij The Rolling Stones, the Animals, Cream, Fleetwood Mac en andere door de blues geïnspireerde formaties wel aan een tweede leven. Ze konden weer gaan optreden, verkochten platen en verdienden aan de rechten van hun opnieuw uitgevoerde liedjes, als ze eerder verstandig genoeg waren geweest om die in eigen beheer te houden. Zo werd ‘Little Red Rooster’ van Willie Dixon, eerder uitgevoerd door Howlin’ Wolf, midden jaren zestig in veel landen een grote hit in de uitvoering van The Rolling Stones. Veel artiesten die elders hun brood verdienden, konden weer terugkeren naar hun oude liefde. Sam Chatman, een bluesman uit Mississippi (bouwjaar 1897), was maar een voorbeeld. Als multi-instrumentalist had hij tot het begin van de jaren veertig rondgetourd. Daarna was de koek op en moest hij op de plantage gaan werken. Als 65-plusser keerde het tij in gunstige zin en werd hij herontdekt. Muddy Waters, pionier op het gebied van de elektrisch versterkte Chicago Blues, werd nog veel meer op het schild geheven. Zelfs voor de muzikanten die hem ooit hadden begeleid zoals Otis Spann, James Cotton en Little Walter bleken nu succesvolle solocarrières weggelegd. Waters speelde verscheidene malen samen met de Stones en was Mick Jagger en de zijnen dankbaar : “Toen ik begon, noemden ze mijn muziek nigger music. Mensen hielden de blues buiten hun huis. The Beatles begonnen, maar The Rolling Stones maakten mijn muziek echt acceptabel. Ik heb respect voor de wijze waarop zij de deuren hebben geopend voor de zwarte muziek. The Stones hebben het allemaal mogelijk gemaakt.”

 

50 JAAR STONES

The Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang), Keith Richards (gitaar), Charlie Watts (drums) en Ron Wood ((bas)gitaar). De bekendste ex-leden zijn Brian Jones, Mick Taylor, Bill Wyman, en hoewel nooit officieel, toetsenist Ian Stewart.

 

12 juni 2012