MEMPHIS-SHOW met de WINNAARS DUTCH BLUES CHALLENGE 2013

datum :

11 januari 2014

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

20:00 uur

locatie :

theater Calypso

entree :

€ 12,50

 

Zaterdagavond 11 januari in theater Calypso de start van het nieuwe jaar. Een heel bijzondere deze keer met niemand minder dan de winnaars  van de Dutch Blues Challenge 2013. De John F. Klaver Band en Herbie and the Guitarguy. Ze  staan garant voor een geweldige bluesavond. 

SPETTERENDE OPENING VAN HET NIEUWE BLUESJAAR

Met de winnaars van de Dutch Blues Challenge haalde BluesinWijk 11 januari een geweldige show naar theater Calypso. Het Drentse duo Herbie and te Guitarguy en de 4-koppige Amsterdamse John F. Klaverband lieten zien wat de top van de Nederlandse blues in huis heeft. Met enorm veel speelplezier, geweldige gitaarsolo’s, stevige bluesrock, heerlijke slowblues, opzwepende hammond en mondharmonicaspel werd het een avond om niet snel te vergeten.

Patty van Rooijen was een van de ruim 100 bezoekers. “De Klaver-band zag ik onlangs in café Ome Ko en die wilde ik beslist weer terugzien. Het duo kende ik niet, maar als BluesinWijk in Calypso staat is het altijd van topniveau. Het werd inderdaad een spetterende bluesavond met gave, vette en heel sfeervolle blues. Ik heb met volle teugen genoten. Momenteel zijn de bands namens Nederland in Memphis om mee te doen aan de “wereldkampioenschappen” blues. Ik hoop dat ze zaterdag in de finale staan. Ze verdienen het.”

Zeer bijzonder was de Memphis-show, waarbij bands en bezoekers zich denkbeeldig verplaatsten naar de International Blues Challenge in Memphis. Er was een Wijkse jury, een timekeepster, een wervelende diashow en een razend enthousiast publiek. In 20 minuten tijd lieten de muzikanten zien wat ze in huis hadden. Conclusie van de zaal: Nederland beschikt over uitstekende bluesmuzikanten! De loftuitingen waren na afloop tijdens de afterparty dan ook niet van de lucht. Een mooie aftrap van het 5e bluesjaar, daar was iedereen het wel over eens.

 

Zaterdag 11 januari opent BLUESinWIJK het nieuwe bluesjaar 2014 op een heel bijzondere manier. De John F. Klaverband en het duo Herbie and the Guitarguy, winnaars van de Dutch Blues Challenge spelen samen in theater Calypso.  De band en het duo namen het vorig najaar op tegen ruim veertig andere Nederlandse bluesacts en werden door een jury gekozen tot winnaars. Eind van de maand vertrekken ze naar Memphis, bakermat van de blues, om Nederland te vertegenwoordigen bij het grootste bluesspektakel ter wereld, de International Blues Challenge. Zo´n 250 bands uit de hele wereld doen daar aan mee. Een week lang zijn dan alle bluesclubs in Bealestreet, DE blueshoofdstraat van Memphis, van ´s ochtends vroeg tot diep in de nacht gevuld met duizenden bluesliefhebbers. In sets van maximaal 20 minuten krijgen alle deelnemers de kans hun kwaliteiten te laten zien en horen aan de jury. Via enkele voorrondes volgt uiteindelijk de finale op 25 januari in het prachtige Orpheus Theatre. Vanaf 2011 doen, via de Dutch Blues Foundation, ook Nederlandse bluesbands mee. De John F. Klaverband deed ook al in 2012 mee en in 2013 slaagde het Nederlandse bluesduo Robbert Fossen & Peter Struijk er in door te dringen tot de finale. Een goed signaal dat de Nederlandse blues mee kan op wereldniveau.

 

BLUESinWIJK is er als enige bluesclub in Nederland in geslaagd om beide Nederlandse winnaars van 2013 voor hun vertrek naar de USA te contracteren. Voor de pauze spelen Klaver en Herbie ieder een eigen set en na de pauze toveren we het podium om tot een Amerikaanse bluesclub. Net zoals in Memphis spelen de muzikanten dan ieder een set van maximaal 20 minuten om daarna de avond samen af te sluiten met een lekkere jam. Kortom, een avond waar we proberen je even mee te nemen naar de overkant van de plas en te laten zien waartoe de Nederlandse blues in staat is.

 

De trip naar Memphis moet door de bands zelf worden betaald en om ze daarbij financieel te helpen stellen theater Calypso en BLUESinWIJK 10 euro van elk verkochte ticket beschikbaar aan de muzikanten. Een volle zaal zou dus geweldig zijn voor Klaver en Herbie cs. Tickets (12,50) bestel je via www.bluesinwijk.nl of koop bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1 in Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-574522.

 

Programma:

19.00 uur zaal open
tot 20.00 uur prachtige videobeeldenbeelden van Amerikaanse blueshelden
20.00 uur Herbie and the Guitarguy
21.00 uur de John F. Klaverband
22.00 uur de Memphisshow en jam
Na afloop bluesparty met onze eigen DJ Marcel.

 

De Amsterdamse John F. Klaver Band heeft tijdens de Dutch Blues Challenge in Nieuw-Vennep op 6 oktober jl. voor de tweede keer gewonnen. John F. Klaver is gitarist, zanger, componist en muziekdocent. Zijn gitaarstudie begon op elfjarige leeftijd, waarbij Gary Moore, Robben Ford en Jimi Hendrix zijn grote voorbeelden waren. Hij studeerde aan het conservatorium van Amsterdam, waar hij les kreeg van Jesse van Ruller, Martijn van Iterson en Eef Albers. In 2007 richtte hij vervolgens het John F. Klaver Trio op, dat later de John F. Klaver Band zou worden. Zoals Matt Schofield zei: “John is one of the most interesting guitarist from Holland”. De band won eerder in 2011 en zal opnieuw naar Memphis gaan om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de International Blues Challenge, die van 21 tot en met 25 januari 2014 zal plaatsvinden. Daarnaast neemt de winnende band deel aan de European Blues Challenge, die op jaarlijks wisselende locaties wordt gehouden. De plaats voor de editie van 11 en 12 april 2014 is Riga, Letland. De band zal bovendien begin mei optreden tijdens Moulin Blues in Ospel, één van de grootste bluesfestivals in Nederland. Bij het in ontvangst nemen van zijn prijs als winnaar van de Dutch Blues Challenge was Klaver dermate geëmotioneerd dat hij geen woord meer kon uitbrengen. Bassiste Iris Sigtermans bedankte de Dutch Blues Foundation, de jury en het publiek. Klaver en zijn band lieten zeven bands achter hen. De John F. Klaverband bestaat uit John F. Klaver (gitaar en zang), Iris Sigtermans (bas), Eric Dillisse (drums) en Rob Mostert (hammond). Een band met een heerlijke groove. Klik hier voor de filmopname van de band tijdens de Dutch Blues Challenge 2013.

 

In de categorie solisten/duo’s deden twee duo’s mee. Herbie And The Guitarguy verzekerden zich van een ticket naar Memphis. Harmonicaman Harbert Grezel en zanger/gitarist Henk de Ruiter spelen sinds halverwege 2011 samen. Tijdens optredens ondersteunt de guitarguy zijn maatje Herbie door met een voetpedaal een basedrum en snaredrum te bespelen, wat een swingend geheel oplevert. Gecombineerd met prima mondharmonicaspel van Herbie, wordt een originele uitvoering gegeven aan frisse songs. Herbie maakt hierbij af en toe gebruik van fluitjes en de wat minder gebruikelijke megafoon (wel handig om achteraf iedereen mee te bedanken). Ter gelegenheid van hun Amerikaanse avontuur hebben zij hun debuut album, Rollercoaster, op de website gepubliceerd. De cd is via hun website gratis te downloaden. Ragtime en deltablues in een swingend jasje. Klik hier voor de filmopname van het duo tijdens de Dutch Blues Challenge 2013.

Beide bands vertegenwoordigen Nederland eind januari 2014 bij de International Blues Challenge in Memphis. Een geweldig jaarlijks terugkerend bluesfeest met meer dan 250 bluesbands uit de hele wereld. Ontzettend uitdagend om daar mee te doen, maar ook een dure trip voor de bands. We steunen ze graag en van elk ticket gaat 10,- naar de bands om deze trip te kunnen bekostigen. Het verhaal van de Challenge begint voor Nederland in oktober 2009, wanneer een aantal zeer enthousiaste blues liefhebbers de Dutch Blues Foundation (DBF) opricht ter promotie van de bluesmuziek en bluesmusici in Nederland. Karen Neumann van de DBF vertelt eerder dit jaar: ‘Al jaren zag ik dat bij de International Blues Challenge in Memphis geen Nederlanders waren. Dat moest eens veranderen. Door middel van de Challenge (Dutch, European en International) wordt een podium geboden aan musici om zichzelf in de schijnwerpers te zetten en een breed netwerk op te bouwen. De Challenge brengt de mensen uit de blues-muziekindustrie bij elkaar en biedt de mogelijkheid om in zeer korte tijd verschillende bands te kunnen zien, die reeds hun sporen verdiend hebben maar zich nu nog eens kunnen profileren. Nederland zet hiermee haar talenten fors op de (internationale) kaart. Voor de deelnemers van vorig jaar en eerste in hun categorie, Robbert Fossen & Peter Struijk en Sugarboy and The Sinners, heeft dit inmiddels al diverse optredens op grote nationale en internationale podia opgeleverd.