Blues in Wijk

Blues in Wijk is opgericht in 2009, bestaat uit een stel enthousiaste bluesliefhebbers en organiseert jaarlijks ca. 10 bluesevents in theater Calypso, in de horeca, op de Lek, in de woonkamers en op buitenpodia. In je eigen stad genieten van mooie blues, dat is hun motto.

Contact en vriend worden

Stichting Blues in Wijk
Zocherstraat 3
3961 CK Wijk bij Duurstede
tel : 06-21132560
info@bluesinwijk.nl

web: www.bluesinwijk.nl

bank: NL92RABO0124453570

Status website

De website is na 10 jaar wat verouderd en wordt momenteel geheel vernieuwd. Op dit moment is uitsluitend de homepage actueel.

Een avond heerlijke luisterblues in theater Calypso.

NOG BEPERKT (30) AANTAL KAARTEN BESCHIKBAAR!!!

 Eindelijk in Wijk!

Eén van de meest toonaangevende blanke blueszangers/gitaristen in de wereld.

 100% blues.

De liefhebbers van de echte groove en voortreffelijk gespeelde akoestische blues komen op zaterdagavond 23 april voor 100% aan hun trekken. Niemand minder dan Hans Theessink staat op het podium van het Wijkse theater Calypso.

Wereldberoemd.

Deze zestiger is geboren in Enschede, maar woont sinds 1980 samen met zijn vrouw in Oostenrijk. Wereldberoemd, behalve in Nederland. Hij ontwikkelde zich steeds verder, eerst in kleine zalen en later op festivals. Hij heeft met de meest grote artiesten samen op het podium gestaan maar ook medewerking verleend aan vele plaatopnamen. Een aantal namen: John Hammond, Luther Allison, Rory Block, Taj Mahal, Ron Wood, The Dubliners, Clannad, Charles Brown, Terry Evans, Dana Gillespie en Mary Chapin; of dat nog niet genoeg is? Hij heeft ook eens op het podium gestaan met Ry Cooder en Johnny Cash.

Zitplaatsen.

Zijn klasse wordt overal zeer gewaardeerd. Wanneer je zijn oeuvre nog eens bekijkt, valt op dat hij inmiddels meer dan 30 albums heeft gemaakt. Dat moet voldoende zijn om solo de hele avond vol te kunnen spelen. Het is een zittend concert, stoelen in theater opstelling, dus wees er snel bij…………..

Theater Calypso.

Zaterdag 23 april 2016.

Theater Calypso, Markt 4 te Wijk bij Duurstede.

Zaal open 20.00 uur.

Show 20.30-23.00 uur.

Vrije zitplaatskeuze.

Entrée €15,-.  E-tickets (excl.servicekosten)

 of te  koop bij van Ginkel Muziek,

Achterstraat 1, Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-574522,

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Een greep uit de recensies.

 • Inmiddels schuift hijzelf ook op naar die leeftijdsfase waarop je faam iconisch kan worden. Zijn baritonstem en zijn weergaloos virtuoos gitaarspel kan je immers moeiteloos tussen de vele andere bluesgrootheden herkennen. In dit akoestische ‘Wishing Well’ album begeleidt hij zich opnieuw met een rijk assortiment van snaren, waardoor de melancholische bedding van zijn songs je telkens weer beroert. rootstime, Marcie (B) april 2013  
 • “Wishing Well” staat voor een nieuwe parel aan de kroon van “Wahlwiener” Hans Theessink. Volledig akoestisch. Veel ingetogener ook dan we dat van hem gewoon zijn geraakt. En misschien wel net daardoor ook zo heerlijk intens. Wat Theessink hier aflevert is in enkele woorden gewoon ronduit subliem te noemen! Warm aanbevolen!   Altcountry, Benny Metten (B) april 2013
 • ‘Wishing well’ is een oase van rust met de kenmerkende bariton-stem van Hans en diens voortreffelijke snarenspel  wat op enkele nummers lekker wordt ondersteund door de pedal steel. Gewoon Theessink op zijn best, hopelijk mogen er nog vele albums volgen. Bluesmagazine.nl. Jan van Eck (NL) april 2013
 • Hans blijft hij keer op keer albums van een zeer hoog niveau uitbrengen. Ook dit album is weer een plezier om naar te luisteren en het boeit van het begin tot het einde. Ook hier is de rust de grote kracht van Hans. De donkere bariton en het fenomenale gitaarspel hebben geen overkill nodig. barnowl blues, Eric Campfens (NL) mei 2013
 • Theessink behoort tot het selecte kransje blanke muzikanten die de bluestraditie in een verrijkte vorm tot ver buiten de States uitdragen. 'Wishing Well' is opnieuw een soloproject in de ware zin van het woord. De brommende bariton wordt van een uitgebreid arsenaal snaarinstrumenten ondersteund en op zijn 65ste graaft Theessink stokoude traditionals op die met eigen werk worden vermengd.In een bijzonder fraaie interpretatie van 'Snowin' On Raton' van oude vriend Townes Van Zandt, valt Theessink terug op zijn fraaie fingerpicking. 'Alberta Let Your Hair Hang Down Low' is een ontroerende ode aan de legendarische banjoman Derroll Adams. Maar ook een simpel liefdesliedje als 'Didn't We Try' wordt tot een te koesteren pareltje getransformeerd. Hans Theessink blijft ook buiten bluesland een boeiende figuur. Keys and chords, Cis Van Looy (B) april 2013
 • Met Wishing Well komt Theessink alweer met een ijzersterke soloplaat aanzetten. Zijn kracht ligt al jaren in het feit dat hij op heel subtiele wijze Amerikaanse folkblues aanlengt met elementen uit pop, folk, country en etnische klanken uit de hele wereld. Al die kruisbestuivingen van rootsmuziek worden op een uiterst relaxte manier gebracht. Revolver's Lust for life, Harry de Jong (NL) mei 2013
 • Hans Theessink - meester van de mellow blues!   Hans Theessink zit nu, na zijn zestigste, in de flow, want er verschijnt de ene na de andere magnifieke plaat van hem. Na Delta Time met Terry Evans verschijnt nu al weer een juweel van een soloalbum, met een aantal traditionals en klassiekers en veel eigen nummers, die overigens zeker niet voor die blues- en folk"evergreens" onderdoen. Allemaal in de onmiskenbare Hans Theessink-stijl, en dat betekent dat je hier een soort mellow blues krijgt, die uitermate relaxed en laid-back klinkt, maar die volledig doordrenkt is van de melancholie, terwijl de warme stem van de man en de bloedmooie arrangementen er tegelijkertijd voor zorgen dat je van deze muziek eigenlijk nooit triest of treurig kunt worden. Een beetje melancholiek, dat wel misschien.  Het titelnummer van dit magnifieke album, Wishing Well, werd geschreven in Kathmandu, bij de rivier. Moorsmagezine.nl (NL) mei 2013
 • A killer picker with a magical voice.....Midwest Record (USA)
 • 5 stars for "Wishing Well" - one of the true treasures released in 2013. Some of the most quiet, contemplative, and enjoyable music you have likely heard in a very long time. Blues Underground Network, John Vermilyea (CAN) 
 • A storyteller of the highest order..... Billtown Blues Association (USA) 
 • Wishing Well is a vibrant mix of originals and covers. Imagine a combination of Townes van Zandt and Eric von Schmidt at their most impassioned, and you’d be close to Theessink’s intrinsically fortifying sound. Sing Out!, GvonT (USA
 • Hans has a magic that takes us back to a time when blues music was simple. His soothing baritone vocal range and acoustic talents are simply the best. (Missisippibluesclub.com (USA) Hans is one of the premier finger picking Delta inspired solo bluesmen to be found anywhere. Emotionally deep, the songs are true communicators; clearly showing the mastery and respect Theessink has for this music. Long Island Blues Society, Dr. Blues CD reviews (USA)

 

Gangster of the Blues weer terug in Wijk. Klik hier voor filmpje.

TICKETS €12,50

Theater Calypso, Markt 4, Wijk bij Duurstede.

Zaal open 20.00 uur. Show 20.30-23.00 uur. Staanplaatsen.E-tickets via ticketscript (extra servicekosten) of koop/reserveer je bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1, Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-574522, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vrienden & sponsors gratis toegang via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De blueswereld mag zich klaarmaken voor één van de meest gewilde comebacks van deze eeuw: Magic Frankie is terug.

MAGIC FRANKIE & THE BLUES DISEASE

Met een indrukwekkend cv weet Magic Frankie ( bijgenaamd de Gangster of the Blues ) als geen ander hoe het leven als bluesmuzikant in elkaar steekt. Al op jonge leeftijd voelde Frank zich aangetrokken tot de donkere klanken van de blues. In de jaren ’80 verraste de twintiger zijn vaderland met Magic Frankie and The Blues Disease. Deze formatie veroorzaakte een ware bluesgolf in Nederland, maar werd ook internationaal opgemerkt. B.B. King himself gaf Frank het grootste compliment ooit toen hij het album ‘It’s Magic’ signeerde met de woorden “You really play my kind of blues.”

De jaren die daarop volgden stonden in het teken van succes. Muzikale juweeltjes als ‘Hearts In Sorrow’ – in samenwerking met de legendarische Kaz Lux - en ‘Lucky’ – met gastoptredens van onder andere Lois Lane en Thijs van Leer- deden de blueswereld op haar grondvesten schudden. Naast vele optredens ( oa met het Metropole Orkest ) voor de nationale televisie, het Duitse WDR en kinderprogramma’s zoals het Klokhuis, was de bajestour één van de hoogtepunten uit deze periode. Twee weken lang trad Magic Frankie op in gevangenissen door het hele land in het teken van Kerst.

Het nieuwe millennium bracht Frankie gezondheidsproblemen. Zijn lifestyle veroorzaakte issues die de Gangster of the Blues tam maakten. Op persoonlijk vlak kwam Magic Frankie veel tegenslag tegen, waardoor hij rond 2004 besloot zijn gitaar een tijdje op te bergen. De blues spirit was kwijt, de magie gebroken. 

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als hij als gast wordt gevraagd bij een sessie, komt Magic Frankie weer tot leven. Bij het spelen van de eerste noten realiseert Frankie zich dat hij niet alleen blues maakt: hij ademt blues. Hij besloot op dat moment zijn opgedane levenservaring te gebruiken om zijn blues nog intenser uit te dragen.

Na een tijdje ontstond bij Magic Frankie de behoefte om ook zijn Blues Disease nieuw leven in te blazen.  The Gangster of the Blues is back in business.

BEZETTING:

Magic Frankie – zang, gitaar en bluesharp

Frans Damen – drums

Armando Jansen – gitaar, zang

Pim Spetter – piano en Wurlitzer

Mark Harmsma - bas

BIG BO, winnaar Dutch Blues Challenge

B.B.KING film 'The Life of Riley', de meest complete film over de KING of the Blues

De show die om 20.00 uur begint is uitverkocht. 

EXTRA VOORSTELLING!!
Vanaf 23.00 uur ben je van harte welkom in theater Calypso.
Toegang €7,50 p/p.
Betalen aan de kassa.
Geen reserveringen mogelijk.
Vrije zitplaatskeuze.
ca. 23.15 - 24.00 uur BIG BO Brocken.
ca. 00.15 - 02.00 uur BB-KING Film 'The Life of Riley'

 

Wijk bij Duurstede, 11 januari 2016. Afgelopen zaterdagavond stond het Calypsotheater in het teken van de blues. De mannen van Blues in Wijk hadden een avond georganiseerd met zowel muziek en een film, in samenwerking met Filmhuis Calypso. Gelijk met de blues-aftrap in dit nieuwe jaar heeft Blues in Wijk het wederom voor elkaar gekregen om een absolute topper naar het Calypsotheater te halen. Deze keer niemand minder als de Dutch Blues Challengewinnaar, Big Bo. Deze bluesartiest pur sang gaat helemaal terug naar de roots van de blues en begeleid zichzelf met gitaar en percussie. Het niveau van Big Bo is zo hoog dat de volle zaal in het Calypso ademloos zit te luisteren en na zijn optreden van een klein uur werd getrakteerd op een enorm applaus. Big Bo heeft eind 2015 de Dutch Blues Challenge gewonnen en mocht op deze avond uit handen van Arie Verheul de Award in ontvangst nemen. Nu gaat Bo nog een groter avontuur tegemoet door in Memphis (USA) mee te gaan dingen naar de International Blues Challenge Award. Na het optreden van Big Bo was er een korte pauze en kon het scherm geplaatst worden voor de film van deze avond. De film, "Life of Riley" is een must voor iedere bluesliefhebber en gaat over het leven en de carriere van Riley B. King, bij de meesten onder ons beter bekend als blueslegende BB King. Het verhaal start bij het leven in armoede op de katoenplantages en doorloopt zijn prive- en muzikale leven met alle hoogte- en dieptepunten. Er was zoveel belangstelling voor deze avond van Blues in Wijk dat hetzelfde programma om zowel 20:00 uur als om 23:00 gedaan werd om iedere muziekliefhebber de kans te geven om te genieten van Big Bo en de film Life of Riley.
     
Dit is Wijk.
Verslag en foto Ed Magielse.
 
 

 

Kijk op YouTube voor film en op Pinterest voor foto's.

...................................................................................................................................

Filmhuis Calypso en BluesinWijk slaan zaterdagavond 9 januari de handen ineen met  film & blues. Een mooie start van het nieuwe film- en bluesjaar 2016 in theater Calypso, Markt 4, Wijk bij Duurstede. Vrije zitplaatskeuze. 

Zaterdagavond 9 januari, aanvang 20.00 uur, gaat een bijzondere Blues- en filmavond worden met ‘Going to Memphis’, een optreden van Big Bo, en een film over B.B. KING: ‘The Life of Riley’. Deze film is nog niet eerder in de Nederlandse bioscopen gedraaid, een primeur!

Big Bo is de winnaar van de Dutch Blues Challenge en mag Nederland vertegenwoordigen bij de Internationale Blues Challenge januari 2016 in Memphis (USA). Ruim 250 bluesbands uit de hele wereld strijden daar jaarlijks om de eer in een vierdaagse Challenge. BluesinWijk geeft Big Bo de kans om in het theater Calypso zijn Memphis Blues-act te laten zien. Ook zullen we dit optreden beoordelen met een ‘officiële’ jury. Op deze wijze kunnen we nog tips mee geven. Het is voor hem een mooie generale repetitie, voordat hij in het vliegtuig stapt naar Memphis.

Na dit optreden draaien we de film B.B. King: ‘The life of Riley’. Dit alles in samenwerking met het filmhuis Calypso en BluesinWijk. We wilden niets liever dan de film van B.B. KING op het witte doek. Dat bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan, vertelt Adriaan van Aelst van het Filmhuis. Deze film is dit jaar één keer op de Nederlandse en Belgische tv vertoond, maar verder nooit vrijgegeven voor de Nederlandse filmmarkt. Geen enkele bioscoop of filmhuis in Nederland heeft deze film ooit gedraaid. Na een lange zoektocht kwam Adriaan uit bij een Engels bedrijf. Na intensief overleg kregen we een licentie om de film te draaien. Een Nederlandse ondertiteling was daar echter niet aanwezig. Daar had gelukkig de Nederlandse NTR een oplossing voor. Als we de vertoningsvergunning konden overleggen, mochten we van hen de  Nederlandse versie gebruiken. En zo  halen we dus B.B. KING eenmalig naar Wijk. Uniek en zeer bijzonder. Verder gaan we proosten op het nieuwe Blues-jaar.

B.B. KING

'THE LIFE OF RILEY' 

"De meest complete documentaire over de King of The Blues." (Bert Lek)

Een tijdsbeeld weergegeven.

Uniek beeld materiaal.

Must seen voor iedere bluesliefhebber.

BB King “The Life Of Riley” is the much-lauded feature documentary film on the extraordinary life of Blues legend B.B. King. King worked closely with Director Jon Brewer for 2 years to create this powerful film. The heartfelt contributions from a plethora of music’s superstars were a vast indication that this was the time for his story to be told. At 88 years old, King, his family, friends and contemporaries unveil the true-life drama that was the springboard for the future ‘King of the Blues’. Battling unrelenting racism and the humiliation of segregation whilst working in the cotton fields as an orphaned child, King lived to overcome the toughest critics in the entertainment industry and ultimately be hailed as one of the kingpins of an entire genre of music. This candid biopic of the life story of one of our living legends is highlighted by rare archive footage and beautifully shot scenes of the deep American south. Informative and visually stunning, The Life of Riley is the definitive document of a true American treasure. “We all have idols,” said King. “Play like anyone you care about, but try to be yourself while you’re doing so.” The Life of Riley includes appearances and contributions from: Aaron Neville, Bill Cosby, Bill Szymczyk, Bill Wyman, Bono, Bonnie Raitt, Bruce Willis, Buddy Guy, Carlos Santana, Carver Randle, Derek Trucks, Dr. John, Eric Clapton, George Benson, Joe Bonamassa, Joe Walsh, John Mayer, John Mayall, Johnny Winter, Jonny Lang, Kenny Wayne Shepherd, Mick Taylor, Morgan Freeman, Paul Rodgers, Rev. David Matthews, Ringo Starr, Ronnie Wood, Slash, Susan Tedeschi, Tina France, Walter Trout, and Wayne Cartledge.

B.B.KING BIO (bron Wikipedia)

King werd geboren op een plantage en een groot deel van zijn jeugd werkte hij, samen met zijn moeder en grootmoeder, als een sharecropper. Voor hij van zijn andere talenten weet had, zou hij per 45 kg katoen 35 dollarcent betaald hebben gekregen. Hij werd na de scheiding van zijn ouders en de vroege dood van zijn moeder door zijn grootmoeder opgevoed. King ging naar de Elkhorn Baptist Church in Kilmichael. Reeds vroeg raakte King in de ban van zwarte muzikanten als T-Bone Walker en Lonnie Johnson, en jazzartiesten zoals Charlie Christian en Django Reinhardt. Snel ontwikkelde King zijn eigen muzikale vaardigheden in de kerk bij het zingen 

van gospel. In 1943 verhuisde B.B. King naar Indianola, Mississippi. Drie jaar later verhuisde hij weer naar Memphis, Tennessee, waar hij zijn gitaartechnieken verfijnde, met de hulp van zijn neef, country bluesgitarist Bukka White. Uiteindelijk begon King zijn muziek live op het radiostation van Memphis WDIA te brengen, een station dat juist een draai had gemaakt door enkel zwarte muziek uit te zenden - wat destijds zeer opmerkelijk was. On air begon King de naam The Pepticon Boy te gebruiken, wat later Beale Street Blues Boy werd. Die naam werd afgekort tot gewoonweg Blues Boy, wat uiteindelijk B.B. werd. In 1949 verschenen de eerste twee singles van King via Bullet Records uit Nashville (Tennessee). Zijn debuut was Miss Martha King. In datzelfde jaar begon King songs op te nemen onder contract met RPM Records. Veel van zijn vroege opnamen werden geproduceerd door Sam Phillips, die later het legendarische Sun Records zou stichten. In de jaren 1950 werd B.B. een van de belangrijkste namen in rhythm-and-bluesmuziek, met een imposante lijst van hits zoals "You Know I Love You", "Woke Up This Morning", "Please Love Me", "When My Heart Beats Like a Hammer", "Whole Lotta' Love", "You Upset Me Baby", "Every Day I Have The Blues", "Sneakin' Around", "Ten Long Years", "Bad Luck", "Sweet Little Angel", "On My Word of Honor" en "Please Accept My Love". In 1962 begon King bij ABC-Paramount Records. In november 1964 nam B.B. King het legendarische album Live at the Regal op in het Regal Theater te Chicago. King vond zijn eerste succes buiten de bluesmarkt in 1969 met zijn remake van Roy Hawkins' melodie, "The thrill is gone", dat een hit werd in zowel de pop- als de R&B-hitlijsten, een zeldzame gebeurtenis, zeker in die tijden. Kings succes bleef duren in de jaren zeventig met liedjes als "To Know You Is to Love You" en "I Like to Live the Love". Van 1951 tot 1985 verscheen King maar liefst 74 keer in de Billboards-R&B-charts. De jaren tachtig, negentig en de periode na 2000 leverden niet zoveel platen op, maar King bleef wel zeer actief in televisieshows, films, en trad zo'n 300 keer per jaar op. In 1988 bereikte hij een nieuwe generatie fans via de single "When Love Comes To Town", opgenomen samen met de Ierse band U2. In 2000 nam King samen met gitarist Eric Clapton het album Riding With The King op. In 1988 had hij een gastoptreden tijdens een concert van Gary Moore. De uitvoering van "The thrill is gone" is legendarisch. In 2004 werd aan King een eredoctoraat uitgereikt door de Universiteit van Mississippi. Zijn uitgebreide bluescollectie schonk hij aan het 'Ole Miss Center for Southern Studies'. King heeft een zeer vol en actief leven geleid. Hij bezat een vliegbrevet was bekend als gokker, vegetariër, niet-drinker en niet-roker. Als diabeticus sinds meer dan tien jaar, was King een van de spreekbuizen van de strijd tegen diabetes. In 2011 trad hij voor het laatst op in Nederland tijdens het North Sea Jazz. In 2014 trad hij nog steeds op, maar door een val tijdens een concert in de House of Blues in Chicago kwam daar toch op 89-jarige leeftijd een eind aan. Begin april 2015 werd hij opgenomen in het ziekenhuis van zijn woonplaats Las Vegas wegens ernstige uitdroging als gevolg van zijn diabetes. Eind april werd hij thuis verzorgd, waar hij in mei overleed tijdens zijn slaap. Hij werd herdacht in een kapel in Las Vegas en begraven in zijn eigen B.B. King Museum in Indianola.

BIG BO

Drie solo/duo-acts streden op zondag 4 oktober om de hoogste eer tijdens de Dutch Blues Challenge 2015. Drie voortreffelijke optredens met old school blues. De jury koos BIG BO uit tot winnaar. We waren erbij en boekten hem direct. Eind januari verdedigt hij Nederland bij de Internationale Blues Challenge in Memphis (USA), zaterdag 9 januari laat hij in theater Calypso zien en horen hoe hij van plan is dat aan te gaan pakken.  

BIG BO BROCKEN: Bo Brocken (artiestennaam: Big Bo) speelt zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, hi-hatt en bassdrum. In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50 waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert. Big Bo heeft zich verschillende stijlen binnen de Blues eigen gemaakt, van de noordelijke Chicago Blues tot diep in de Delta, van de Slave Hollers tot Gospel en Spiritual en van opwekkende Georgia Ragtime en Piedmont style tot swingende New Orleans Hokum. In oktober 2015 werd Big Bo uitgeroepen als winnaar van de Dutch Blues Challenge en mag hij Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de International Blues Challenge in Memphis TN, in januari 2016. Een aanrader! www.bobrocken.nl

foto Leo Gabriels     

 

Test je blueskennis + liveblues the Caverns akoestisch

Woensdagavond 10 februari  organiseren we voor de 2x keer samen met café 't Hoff een Blueskwis. In teams van 4 personen proberen de deelnemers de vragen te beanwoorden die 'kwismaster' Pascal heeft voorbereid. Vorig jaar enorm leuk, ontspannend maar toch ook wel weer (in)spannend. Was het antwoord goed? Waarom weet ik dat niet? Interactief en leuk. Een mooie gelegenheid om samen met collega's, vrienden, buren, je band, je krantenredactie, je horecacollega's, bluesclus, sportteams, bedrijven of wie dan ook je blueskennis te testen. Deelname is 2,50 euro p/p. Maximaal 40 personen. Inschrijven via info@bluesinwijk.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Quizmaster Pascal

De Utrechts/Wijkse bluesband

the Caverns akoestisch

vooraf, in de pauzes en afterparty 

Blueskwis in 't Hoff groot succes  Ed Magielse 

Wijk bij Duurstede, 12 februari 2016.  Zo'n 45 bluesfanaten en liefhebbers bevolkten woensdagavond café 't Hoff voor de 2e editie van de Blueskwis. Deze kwis is in het leven geroepen door Blues in Wijk en blijkt een succes te zijn. In de vorige editie deden vier teams mee en dit jaar was dat gegroeid naar zes teams. De kwis werd gehouden over vier ronden en het was zeker niet makkelijk. Het vuur werd de deelnemers aan de schenen gelegd. Iedere ronde bestond uit 10 vragen en bestreek een gebied van de oude tot de moderne blues. Het bleef vooral tussen de teams 'Roots' en 'Tommy's Gang' spannend tot aan de laatste vragen. Uiteindelijk trokken de 'Roots' aan het langste eind en wonnen de kwis met 2 punten verschil. Na iedere ronde was er een korte pauze en muzikaal intermezzo van the Caverns. Om het intieme sfeertje van deze kwisavond te waarborgen speelden zij al hun bluesnummers unplugged. Het was tevens voor hen een drukke avond omdat zij ook deelnamen aan de kwis.  Tegen kwart voor 11 was de uitslag bekend en werden de prijzen uitgereikt. De winnaars mochten kiezen tussen het boek over 5 jaar Blues in Wijk of een cd. Voor hetslechtst presterende team 'the Chairman' was er voor de 2e keer de poedelprijs. 

Meer foto's vindt je ons Pinterest-fotoarchief. 

Een middag Clapton-blues!

Ook deze zomer weer een middag heerlijke herkenbare blues op het kasteel. We hebben de 'Claptunes' uitgenodigd, een uitstekende tribute band die zich heeft gespecialiseerd in de muziek van Eric Clapton. Daar wil je gewoon bij zijn, toch?

Eric Clapton Tribute Band

Clapton's Classics & Blues

Vier ervaren rasmuzikanten, met de energie van jonge honden. In 2014 begonnen in een oefenhok met het doel om samen een bluesband te beginnen. Vanaf de eerste noten was het raak en het idee om er iets speciaals van te maken ontstond al snel: het songbook van Eric Clapton! Claptunes neemt je mee langs de songs van Cream, Blind Faith, Derek and the Dominos en het solowerk van mister Slowhand. Vrije, maar zeker herkenbare versies van Clapton 'classics' als: Cocaïne, Wonderfull Tonight, Sunshine of your love en Crossroads komen uiteraard voorbij, terwijl ook de echte bluesliefhebbers helemaal op hun wenken worden bediend.Een optreden van Claptunes is een muziekreis door de tijd, die iedere fan van classic rock, blues en sfeervolle live muziek zal aanspreken. De dampende blues spat om je oren, met regelmatig een klein verhaaltje achter de songs. Een te gekke muziekbeleving!

 

Yardbirds, John Mayall's Bluesbreakers,

The Cream, Blind Faith,

Derek and the Dominos & solowerk! 

EAbsolute topband uit Oostenrijk

Om logistieke redenen is het concert van Meena op zaterdag 11 juni verplaatst naar een andere locatie in Wijk bij Duurstede.  Muziektheater van Ginkel, Rijnstraat 6, slechts 100 meter lopen vanaf theater Calypso. Gratis parkeren op het Walplantsoen, bijna voor de deur. 

 

Tickets €15,- 

Theater Calypso, Markt 4, Wijk bij Duurstede. 

Zaal open 20.00 uur. Show 20.30-23.00 uur. 

E-tickets via ticketscript  (extra servicekosten) of koop/reserveer je bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1, Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-574522, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Video klik hier!  ................  Interview klik hier.

Meena Cryle & The Chris Fillmore Band hoort bij de nieuwe generatie jonge Europese blues artiesten die een frisse wind laten waaien door de traditionele blues. Meena Cryle wordt  in 1977 als Martina Kreil geboren in Oostenrijk. Als 16-jarige trekt ze de aandacht van Chris Fillmore, die haar leadzangeres van zijn band maakt. Daarna reist ze een tijd met haar gitaar over de wereld om vervolgens terug te keren naar Oostenrijk. De samenwerking met Fillmore wordt hersteld en haar carriere krijgt een voorspoedige wending.  Ondertussen heeft ze een aantal albums op haar naam. Met haar fabuleuse talent slaagt Meena erin uit de blues, blues rock, ballads, soul, rock een eigen stevige soul-blues te creëren. Meena mag zich als zangeres meten met de besten uit het genre. Haar pakkende stem met een prima bereik en maakt van elke song een juweeltje.   Chris Fillmore, evenals de zangeres afkomstig uit Wenen, is een fantastische gitarist. Ook de overige bandleden komen uit de Oostenrijkse hoofdstad.

Es gibt einen Unterschied zwischen denen, die nur singen, und denen, die in sich und mit ihrer Stimme eine Euphorie erzeugen. Meena ist nicht nur eine Stimme, deren Wirkung Hoffnung gibt, weil sie ohne Firlefanz serviert wird, sondern auch eine Kraft, die von ganz tief drinnen kommt, intensiv und emotional“ read more: Review Manfred Horak Kulturwoche

„Hinter der rauen Anmutung ihres zwischen Soul und Blues wandelnden Sounds,verbergen sich Sehnsucht und Hingabe, Trauer und Extase.“ -die Presse-

„Mit Künstlerinnen wie Meena muss sich niemand um die Zukunft des Blues Gedanken machen.“ -Bluesnews-

„Eine wahre Pracht wie diese Band interagierte um das Blues und Rhythm´n Blues Bett für die starke Stimme Meenas zu bereiten.“ -Neue Osnabrücker Zeitung-

„Auf der Bühne gleicht Meena einem Kraftwerk, das Emotion aufsaugt und Energie abgibt. Ihre Stimme dringt aus einer Tiefe, die nicht alleine mit der Anatomie der Stimmbänder zu tun haben kann. Himmel und Hölle tun sich auf…..“ -Salzburger Nachrichten-

         

Maak kennis met de mondharmonica.

OOK IN 2016 WEER EEN WORKSHOP MONDHARMONICA.

De workshops in 2011, 2012 en 2013 waren een enorm succes en nog steeds is er veel vraag naar. Dus op vrijdagavond 20 mei 2016 nog een keer een workshop MONDHARMONICA met muzikaal talent Hans "Homesick" de Vries als vertrouwd docent. Hans is de frontman van zydecoband Louisiana Men en zelf een zeer ervaren bluesharpspeler. 

Voor absolute beginners. 

Deelnemers hoeven geen noten te kunnen lezen en zelfs nooit eerder iets met muziek gedaan te hebben om mee te kunnen doen. De harmonica heeft een razend slim en eenvoudig systeem om liedjes te leren en te onthouden. Deze workshop 'for absolute beginners' neemt je mee door de wonderlijke wereld van dit kleine instrument en haar talloze bespelers! Alle deelnemers krijgen een nieuwe, goede kwaliteit bluesharmonica, waarmee meteen muziek gemaakt gaat worden! Na een kwartier al speelt iedereen zijn eerste blueslick !!! Het is het enige instrument ter wereld dat je bespeelt door afwisselend te blazen én te zuigen. Je kunt zo'n kleine harmonica overal mee naar toe nemen en als je de smaak eenmaal te pakken hebt, gaat er echt een wereld aan speelplezier voor je open. 

Leuk en leerzaam. 

De eerdere workshops werden bezocht door meer dan 200 deelnemers. Op alle avonden probeerden de enthousiaste mondharmonica- en bluesliefhebbers uit Wijk en omgeving llemaal tegelijk een deuntje te spelen. Wat aanvankelijk een kakofonie van geluid was veranderde al na enige oefeningen in bijna synchroon klinkende bluesmuziek. De "massaband" onder leiding van Hans de Vries hadden de grootste lol en genoten letterlijk en figuurlijk met volle teugen van de workshop. Op de website van BluesinWijk staat een leuk filmpje van de workshop 2012 www.youtube.com/watch?v=mPvMxGY-qCg&feature=player_profilepage 

Wijkse mondharmonicagroep. 

Onder leiding van Hans de Vries gingen na een workshop een groot aantal enthousiast geraakte mensen verder,  namen samen les en spelen inmiddels niet onverdienstelijk bluesharp. Mooi voorbeeld is Richard Quartel uit Wijk, die inmiddels bij bluesband the Caverns is gaan spelen. Een paar van hen zijn ook bij de workshop en samen met Hans laten ze een paar nummer horen en natuurlijk mag je zelf ook meedoen. 

E&E Gasthuis. 

De workshop is op vrijdag 20 mei 2016, begint om 19.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur) in het grand café van het E&E Gasthuis, Gansfortstraat 4, 3961 CR Wijk bij Duurstede, duurt anderhalf uur en kost €15,-. De bluesharp (twv €10,-) krijg je er gratis bij en neem je na afloop mee naar huis! In de pauze en na afloop is er de mogelijkheid om nog even te oefenen en van alles te vragen.  Er is ook een kraampje met lesboeken en bijzondere harmonica’s. Alle deelnemers krijgen een lesblaadje mee en voor wie dat wil is er  gratis vervolgles via internet. Opgeven per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bij de receptie van het E&E Gasthuis en op 20 mei  in het Grand Café zelf. Na afloop is er vanaf ca. 21.00 uur nog een concert van de (Bluesin) Wijkse mondharmonicagroep.

“Geweldig, dat je met niets begint en na twee uur lol naar buiten komt met je “eigen” harmonica waar je ook echt al wat op kunt spelen!” … aldus enkele deelnemers na afloop van de workshop. 

 

BLUES bij de BUREN werd een uniek en meer dan geslaagd project.

Op zondagmiddag 23 oktober vond in Wijk en Cothen het huiskamerbluesfestival plaats. In 23 huiskamers traden evenveel bluesbands/solisten op. Veel belangstellenden vonden hun weg naar de optredens en genoten er zichtbaar van. Het was gezellig en de kwaliteit van de bluesacts was uitstekend. De reacties van bezoekers, huiseigenaren en artiesten waren hartverwarmend. Het was zoals we het hadden gehoopt: blues in de huiskamer....kleinschalig en pakkend. Het werd een fantastisch evenement. Dit kon alleen maar slagen door de inzet, enthousiasme, het beschikbaar stellen van de huiskamer en belangeloos willen optreden van de artiesten/muzikanten. De gastvrijheid werd door iedereen voortreffelijk ingevuld, overal waren hapjes en drankjes. De bluesmuzikanten traden belangeloos en of er nu 7 bezoekers waren of 50, hun enthousiasme was overal en altijd even groot. Grote klasse! Blues in Wijk is er ongelooflijk trots op dat de huiskamereigenaren het aangedurfd hebben om hun eigen bluesfeest te organiseren. Het resultaat was er naar: bij  het eerste optreden waren er zo'n 470 belangstellenden, dit liep gedurende de middag op tot 675 bezoekers bij het 3de optreden. Bij de workshop gitaar bouwen waren 8 deelnemers, ruimschoots voldoende om het tot een succes te maken. Dit zijn getallen, daar gaat het ons niet zozeer om, kleinschaligheid en vooral kwaliteit vinden wij belangrijk. Wij kijken terug op een geslaagd festival. Klik voor foto's en fimpjes op de logo's rechtsbovenaan deze pagina.  

  

Zondagmiddag 23 oktober veranderen 23 huiskamers in Cothen en Wijk bij Duurstede  in echte Juke-Joints.  65 blues muzikanten treden daar dan 3 keer een half uur op. Een voor Nederland uniek blues evenement!

Gluren bij de Buren. Al enkele jaren is ‘Gluren bij de Buren’ zeer succesvol in oa. de Utrechtse en Houtense woonkamers. Dichters, cabaretiers, dansgroepen, koren, acteurs en muzikanten laten dan in tientallen huiskamers zien en horen wat ze in huis hebben. Frans Hoving van Blues in Wijk was daar enkele keren te gast en vertaalde het naar een Wijkse blues versie.

23 woonkamers in Cothen en Wijk. Patty van Rooijen is één van de huiskamereigenaren die meedoet. Patty: “Ard en ik zijn groot muziekliefhebbers. We steunen Wijkse muziekprojecten met ons makelaarskantoor waar we kunnen. Blues in Wijk is ook zo’n club die we al supporten vanaf de oprichting in 2009. Een paar oudere Wijkse bluesmannen die blues in Wijk zeer succesvol op de kaart hebben gezet met steeds weer nieuwe activiteiten. Toen ze begin dit jaar op de proppen kwamen met het huiskamer bluesproject waren we direct verkocht. Blues in je eigen huiskamer, een enorm origineel en cool idee. Dat zich in totaal 23 huiskamereigenaren in Cothen en Wijk bij Duurstede hebben aangemeld geeft aan dat de blues hier leeft en was ook voor de bluesmannen een aangename verrassing. Hoe ze het geflikt hebben weet ik niet, maar binnen de kortste keren hadden ze er ook 23 bluesacts bij. Dat geeft toch wel aan wat een enorm netwerk ze hebben in blues-Nederland. Wij ontvangen het John Frick trio in ons huis met de Wijkse Tom Moerenhout op sax. Ontzettend leuk. Ze treden op 23 oktober 3 keer een half uur op. Ik hoop op 3 keer een volle huiskamer. Ard en ik maken lekkere hapjes voor iedereen en natuurlijk schenken we tegen een kleine vergoeding (de opbrengst is voor de muzikanten) een wijntje en een biertje. Dat hoort gewoon bij blues. We gaan de hele buurt langs om te flyeren en mensen uit te nodigen. We kijken er erg naar uit.”

23 bluesacts. De 23 blues acts komen niet alleen uit Wijk en de Utrechtse regio, maar uit heel Nederland. Ook meldde zich een band uit België aan. Ze spelen allemaal (semi) akoestisch, dat is een harde eis. Op geluidsoverlast in woonwijken zit niemand te wachten. Alle bands treden gratis op. Het is in bluesland niet gebruikelijk om gratis te spelen, maar de muzikanten vinden spelen in een huiskamer enorm origineel  en ook wel een beetje uitdagend en spannend. Het is weer eens wat anders dan in een café of op een podium. De acts die meedoen zijn: Kees Dusink (Peter Green tribute) solo, the Vaults, Bluesband Route61, the Blues Vision, Mylk, The First Lady, Lemmen & Co, Joel Eweg en Band, Five Point Six, Ramblin'Dog, John Frick Trio, Big Daddy's Breakfast Voodoo, Tuff Enuff Acoustic, Vintage Brothers, Beechcraft Bonanza, Theo Sieben, Carolina and the BluesMen, trio Meyer Jacobs  & Maybelline, Richard van Bergen & Gait Klein Kromhof, Maatvol, Ad Vlaar, Five Point Six rock & blues band, Onderbloes, B-lose Session en Cigar-box Henri.

Bijzondere optredens. Alle 23 optredens zijn op zich al bijzonder, maar twee springen er een beetje uit. Een premiere en een prijswinnaar. De premiere is voor gitarist Kees Dusink. Kees is een enorm fan en bewonderaar van de werelberoemde Peter Green (Fleedwood Mac). Hij heeft zich het werk van Green eigen gemaakt en spelt vandaag voor het eerst zijn nieuwe one-manshow. De prijswinnaar is de akoestische band Ramblin’Dog. Zij wonnen op 9 oktober de publieksprijs bij de Dutch Blues Challenge en dat wordt je niet zomaar.

Bluesbus’ van de Wijkse Dienst. Voor mensen die slecht ter been zijn en toch graag willen komen (maar ook voor blueslovers die het gewoon leuk vinden!) is de Wijkse Dienst beschikbaar. Normaliter vervoert de Wijkse Dienst met elektrovoertuigen personen tussen het industrieterrein en busstation, maar dan rijden ze ook als bluesbus. Per keer kunnen er 8 mensen mee. De kosten zijn €1 per rit. Wil je vaker mee rijden tijdens Blues bij de Buren dan kan dat, je betaalt nooit meer dan €2 totaal. Voor onze bluesliefhebbers is dit een speciaal en goed tarief. De Wijkse Dienst fungeert als een soort taxi/belbus. Je moet vooraf  wel even bellen naar ze op 06 23083043.

Workshop eigen gitaar bouwen. Henri Groothuis uit Dalfsen (Cigarbox Henri) is niet alleen bluesmuzikant, maar bouwt ook gitaren van sigarenkisten. Op  23 oktober 2016 kun je samen met Henri in de schuur achter de woning van Jan van der Horst, Middelweg Oost 24, zelf een akoestische slide Cigar-box gitaar bouwen.  De Cigar-box gitaar  is van oorsprong een echt oer blues instrument. In de beginjaren van de vorige eeuw had de arme bevolking op de katoenplantages geen geld om instrumenten te kopen en gingen ze zelf aan de slag met bezemstelen en lege sigarendozen om daar 1 tot 3 snarige instrumenten van te bouwen.  Een Cigar-box gitaar is gemakkelijk te leren bespelen, zeker de 1-snarige versies, die Diddley Bows heten. Als je de gitaar klaar hebt leert Henri je er ook op te spelen en na afloop neem je het instrument, de authentieke bottleneck en cursus materiaal mee naar huis. Dit is de enige activiteit die niet gratis is. Deelname is geschikt voor mannen en vrouwen en kost €60,- Maximaal 8 deelnemers. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Radio-special. Zondag van 12 tot 1 uur zijn we met bestuursleden Roelof Hummel en Willem van de Kraats, huiskamereigenaren Frank Aarts en GertJan Schrijne en muzikaal trio Wim Schriekenberg  & friends te gast bij radiopresentator Jos du Floo  in het bluesprogramma ‘Highstreet Jazz & Blues’ in de studio van Radio90FM. We praten dan samen met Jos een uur lang over BLUES bij de BUREN, laten muziek horen van enkele bluesbands die daar optreden en Wim en zijn trio spelen ook live. Een soort huiskamer in de studio dus. Meeluisteren kan via FM 107.0 of www.radio90fm.nl

Gratis toegang. Alle huiskamers zijn  vanaf 13.00 uur open. De huiskamers zijn herkenbaar aan posters en ballonnen. Om 13.30, 15.00 en 16.30 uur spelen de muzikanten 30 minuten in dezelfde huiskamer. Steeds zit er een uur tussen een optreden. Daarin kunnen bezoekers nog even napraten en verkassen naar een andere huiskamer. Zorg wel dat je op tijd bent bij de optredens die je graag wilt bijwonen. De huiskamers kunnen steeds maar een beperkt aantal mensen bergen en Vol=Vol. Kom zoveel mogelijk te voet of per fiets. De toegang is overal gratis, wel gaat overal de hoed rond. De opbrengst is voor de muzikanten. Overal liggen flyers met een plattegrond en een korte beschrijving van de bands. Hieronder  de huiskamers  gerangschikt op wijk:

Cothen: Willem Alexanderweg 47, Kerkweg 16 en van Groningenstraat 15

De Geer: Claudius 9

Noorderwaard: Appelgaard 38, Zandweg 102

De Heul: Noormannenstraat 26, Londiniumdreef 47 en Karolingersweg 170

Centrum: Kerkstraatje 5-09, Peperstraat 6, Wilhelminastraat 24, Lekdijk 5 en Rijndijk 2a

De Horden: IJsselsteen 28, Friese Steen 30, Schepenen 30, Amstel 116, Kotter 27, Boeg 29, Schoener 36, Middelweg Oost 24 en 8

 

AD/UN 22 oktober 2016

Wijkse Courant 19 oktober 2016

Wijks Nieuws 12 oktober 2016

AD/UN 15 september 2016

Wijkse Courant 27 spril 2016

                                                     NIEUW BLUESPROJECT. 

Blues bij de Buren start in 2016 voor de eerste keer in Wijk bij Duurstede  om bewoners te stimuleren de deur voor elkaar open te zetten en gezamenlijk, zonder financiële drempels, met Blues muziek bezig te zijn. Het festival wil de leefbaarheid binnen de verschillende wijken bevorderen en laten zien hoe gastvrij een stad/woonwijk en haar bewoners zijn.

Ontmoet je buren.Tijdens Blues bij de Buren ontmoet je niet alleen de inwoners van de stad/wijk, maar maak je in de intieme sfeer van de huiskamer kennis met al het moois wat Blues te bieden heeft. Blues muziek verbindt mensen en is bij uitstek een cultuurvorm die langs alle rangen en standen, leeftijden, kleuren en smaken gaat. We vragen geen entree. Wel wordt na afloop van elk optreden gevraagd om een vrijwillige bijdrage voor de muzikant.

Meld je huiskamer aan. Iedereen mag zich aanmelden met een huiskamer hoe meer zielen hoe meer vreugd. Er vinden drie optredens plaats van een artiest per huiskamer. Ken je een muzikant die in jouw woonkamer wil komen spelen, geen probleem. Meld deze muzikant dan wel apart aan. We verwachten van de muzikant dat die driemaal het zelfde optreden speelt. De optredens zullen semi akoestisch zijn en de muzikant zal zich hierbij aan moeten aanpassen. Een semi akoestisch optreden past helemaal in de intieme sfeer van de woonkamer.

Wijk één grote huiskamer. Blues bij de Buren  wordt georganiseerd door BluesinWijk. Samen met vele vrijwilligers  maken zij van Wijk bij Duurstede op zondag 23 oktober één grote huiskamer. Dus, laat je tijdens Blues bij de Buren verrassen door Blues muzikanten en geniet van de Wijkse gastvrijheid.

Blues-muzikanten gezocht. BluesinWijk is  op zoek naar huiskamers en  Blues muzikanten. Speel jij graag 3 x een optreden van 30 minuten? Alles kan, alles mag op Blues gebied.  Uiteraard hebben de muzikanten ook een podium nodig om hun muziek te laten horen!

 


AANMELDEN HUISKAMER

Je huiskamer aanmelden doe je hier.


AANMELDEN MUZIKANT

Je als muzikant aanmelden doe je hier.


HUISKAMER FESTIVAL 'BLUES BIJ DE BUREN' 

Perspresentatie 23 april 2016 theater Calypso

Wijkse Courant 26 april 2016

Blues  bij de Buren is een Huiskamer Bluesfestival wat  zondag 23 oktober zal  plaatsvinden in alle kernen van de gemeente Wijk bij Duurstede. Op deze zondagmiddag veranderen huiskamers door heel Wijk bij Duurstede in intieme podia en kan iedereen luisteren naar bijzondere optredens van Blues talenten. Je ontmoet niet alleen de muzikanten, maar maakt ook kennis met de woonwijken en met haar gastvrije bewoners. De optredens zijn allemaal gratis te bezoeken.

WAAROM BLUES BIJ DE BUREN? Blues bij de Buren start in 2016 om bewoners te stimuleren de deur voor elkaar open te zetten en gezamenlijk, zonder financiële drempels, met Blues muziek bezig te zijn. Het festival wil de leefbaarheid binnen de verschillende wijken bevorderen en laat zien hoe gastvrij een stad en haar bewoners zijn. Tijdens Blues bij de Buren ontmoet je niet alleen de inwoners van de stad, maar maak je in de intieme sfeer van de huiskamer kennis met al het moois wat de stad op muzikaal vlak te bieden heeft. Blues muziek verbindt mensen en is bij uitstek een cultuurvorm die langs alle rangen en standen, leeftijden, kleuren en smaken gaat.

 

WIE ORGANISEERT HET? Blues bij de Buren  wordt georganiseerd door BluesinWijk. Samen met vele vrijwilligers  maken zij van Wijk bij Duurstede één grote huiskamer. Dus! Laat je tijdens Blues bij de Buren verrassen door Blues muzikanten en geniet van de Wijkse gastvrijheid

 

WANNEER VINDT  BLUES BIJ DE BUREN PLAATS? Blues  bij de Buren vindt plaats op zondag 23  oktober 2016. Tussen 13:00 en 17:00 programmeren we een drietal optredens van een  Blues artiest in elke woonkamer. Elk optreden duurt maximaal 30 minuten.

HOEVEEL WOONKAMERS DOEN ER DIT JAAR MEE?In totaal kan er in minimaal ?  woonkamers naar blues gekeken worden.

IS Blues  BIJ DE BUREN GRATIS? Alle optredens van Blues bij de Buren zijn gratis te bezoeken! Wel wordt er na elk optreden een vrijwillige bijdrage gevraagd.

WAT GEBEURT ER MET DE VRIJWILLIGE BIJDRAGE? De gehele opbrengst ten goede aan de artiest.

MAG IEDEREEN ZICH AANMELDEN VOOR Blues BIJ DE BUREN? Iedereen mag zich aanmelden met hun woonkamer! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! 

 

MIJN WOONKAMER IS NIET ZO GROOT? MAAKT DAT UIT?Nee dat maakt niet uit. Bij je aanmelding kan je de grootte van je woonkamer aangeven. We houden hier dus rekening mee. 

WIE REGELT ER KOFFIE EN THEE VOOR DE GASTEN? Als woonkamereigenaar krijg je een speciale Blues bij de Buren tas tijdens een informatiebijeenkomst in de maand voorafgaand aan het evenement. In deze tas zitten allemaal handige zaken als bekers, suiker, roerstaafjes, promotiemateriaal maar ook…koffie en thee. Voor de kleintjes is er ook aanmaaklimonade aanwezig.

 

IK WEET ZELF EEN Blues ARTIEST DIE IN MIJN WOONKAMER MAG SPELEN? MAG DAT? Natuurlijk mag dat! Meld deze artiest dan wel even apart aan!

 

WORDT ER OOK NOG EEN INFORMATIEBIJEENKOMST GEPLAND? In de maand voorafgaand aan het evenement wordt er een gastheren/-vrouwen meeting gepland. Tijdens deze meeting zijn wij als organisatie aanwezig om meer te vertellen over wat je als woonkamereigenaar kan verwachten tijdens Blues bij de Buren. Uiteraard is er tijdens deze bijeenkomst ook volop ruimte om al je vragen te stellen.

 

HOE KAN IK HET BESTE MIJN WOONKAMER PROMOTEN? Twitter, Facebook, Instagram, flyeren, posters ophangen…ga zo maar door! Meer weten: neem vooral contact op met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

MAG IK ZELF EEN VOORKEUR DOORGEVEN VAN MUZIEK DIE IK IN MIJN WOONKAMER GEPROGRAMMEERD WIL HEBBEN? Ja natuurlijk!


INFORMATIE VOOR HUISKAMERS

Perspresentatie 23 april 2016 theater Calypso

Wanneer vindt Bues bij de Buren plaats? Blues bij de Buren vindt plaats op zondag 23 oktober 2016. Tussen 13:00 en 17:00 programmeren we een drietal optredens van een artiest in elke woonkamer. Elk optreden duurt maximaal 30 minuten.

Kan iedereen zich aanmelden voor Blues bij de Buren? In principe kan iedereen zich aanmelden. Voor alle overige wijken geldt dat deelname alleen kan als er voldoende huiskamers in dezelfde wijk meedoen.

Wanneer is mijn huiskamer geschikt? Bijna alle huiskamers zijn geschikt, groot en klein. Zo lang er maar een geschikte muzikant voor je is.  Ook gemeenschapsruimtes van bijv. verpleeghuizen, bedrijfskantines kunnen zich opgeven. Zelfs een winkelruimte, garage of schuur  mits het een duidelijke wijkfunctie heeft, kan meedoen; wel met de voorwaarde dat de kassa tijdens Blues bij de Buren dicht is.

Tot wanneer kan ik mij aanmelden? Aanmelden kan tot vrijdag 5 augustus  12:00 uur .

Ik wil zelf in mijn eigen woonkamer spelen, kan dat? Ja dat kan, belangrijkste is dat naast jou er minimaal 2 mensen zijn die de rol van gastheer en/of gastvrouw op zich nemen.

Hoe lang duren de optredens? Een artiest treedt drie keer op in jouw huiskamer. Ieder optreden duurt maximaal 30 minuten. (13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur)

Mag iedereen mijn huiskamer in? Als je meedoet met Blues bij de Buren doe je de deuren open om met andere inwoners uit de stad gezamenlijk en zonder financiële drempels, te genieten van de Blues muzikanten. Als je huiskamer tijdens een optreden vol is kun je dit buiten aangeven middels een draaibordje, wat jij of de gastheer/gastvrouw op je raam kunt hangen.

Ik heb mij aangemeld, wat gebeurt er dan? Je ontvangt dan een berichtje van BluesinWijk voor een huisbezoek. Deze beoordeelt of je huiskamer geschikt genoeg is. Begin augustus gaan wij de geselecteerde muzikanten koppelen aan de geselecteerde huiskamers. Je ontvangt dan bericht of deelname definitief is. Begin oktober volgt er dan nog een informatiebijeenkomst.

Heb ik veel ervaring nodig om te kunnen spelen? Nee ervaring is geen pre. Het is natuurlijk wel zo prettig voor de bezoekers dat het van enig niveau is. Blues bij de Buren heeft als filosofie dat wanneer mensen het goed bedoelen, het al vaak goed voelt.

Wat regelt BluesinWijk que apparatuur? In principe regelt de organisatie niks qua apparatuur voor je optreden tijdens Blues bij de Buren. Het is uiteraard wel mogelijk, in overleg met de woonkamereigenaar, om je eigen apparatuur mee te nemen.

Ik heb zelf een muzikant geregeld. Mag dat? Natuurlijk mag dat! Meld dan ook wel de muzikant aan via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoeveel optredens zijn er? We verwachten dat er driemaal hetzelfde optreden wordt gespeeld. Elk optreden mag maximaal 30 minuten duren!


Informatie voor muzikanten.

Hans Theessink bij perspresentatie 23 april 2016 theater Calypso

Wijks Nieuws 4 mei 2016

Wanneer kom ik in aanmerking om deel te nemen aan Blues bij de Buren? Blues bij de Buren staat open voor alle muzikanten met een duidelijke link met blues muziek, alle blues muziekstijlen zijn welkom. Wel dien je over enig niveau te beschikken. Het moet namelijk voor iedereen leuk zijn om naar je te luisteren.

Hoe laat en hoe vaak speel ik? Je speelt drie optredens van maximaal 30 minuten en tussen elk optreden zit een uur. Bijvoorbeeld: 13.30 / 14.30 / 15.30

Mag ik ook in mijn eigen huiskamer spelen?  Ja dat kan, belangrijkste is dat naast jou er minimaal 2 mensen zijn die de rol van gastheer en/of gastvrouw op zich nemen.

Ik heb zelf een huiskamer geregeld, mag dat?  Ja hoor, als jij iemand kent die het leuk vindt dat jij bij haar/hem/hun speelt dan is dat meer dan prima. Die huiskamer moet zich dan nog wel eerst aanmelden. Geef dit duidelijk aan in de mail.

Moet ik akoestisch spelen om aan Blues bij de Buren deel te nemen?  Niet perse hoewel het makkelijker is een huiskamer te vinden voor een akoestisch optreden dan voor een versterkt Bluesconcert. Geef in de mail aan wat je kan, wie weet vinden wij een huiskamer waar je als band op volle sterkte kan spelen.

Hoe zit het met de techniek?  De techniek verzorg je helemaal zelf.

Krijg ik betaald voor het optreden?  Nee, hoe zeer wij ook vinden dat muzikanten alle waarderingen horen te krijgen kan je je voorstellen dat met gages aan bv 40 groepen Blues bij de Buren onbetaalbaar wordt. Wel kan je de reiskosten die je maakt declareren.  Per huiskamer gaan we met de pet rond t.b.v. de blues artiest. We nemen je natuurlijk wel mee in al onze publiciteitsuitingen en zullen in de aanloop van het festival ook een aantal artiesten uitlichten.

Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld?  Je ontvangt binnen twee weken bericht of je bent geselecteerd. Begin september maken wij de koppeling (match) met de huiskamers. Pas dan weten wij ook of je deelname definitief is.

Is een website of facebook pagina een voorwaarde?  Nee, maar wij willen natuurlijk wel een goed beeld krijgen van wie jullie zijn en wat voor een muziek jullie maken. Zo kunnen wij ook een goede match maken met een huiskamer. Zonder een linkje naar jullie muziek kunnen wij je niet beoordelen.

Mag ik ook een CD sturen?  Ja dat mag.

Moet ik echt uit Wijk bij Duurstede komen om te kunnen spelen? Met Blues bij de Buren willen we de lokale en regionale Blues een boost geven. Het geniet dus wel onze voorkeur dat artiesten uit de regio Utrecht komen. Toch niet uit wijk bij Duurstede? Geen nood, meld je gewoon aan. Nee heb je, ja kun je krijgen!

 

Mag ik versterkt muziek ten gehore brengen? Ruim 90% van de optredens tijdens Blues bij de Buren is semi-akoestisch. Het geniet dus onze voorkeur dat de artiest zijn optreden hierop aanpast. Vaak past het semi-akoestische karakter ook heel goed bij de intieme setting van de woonkamer.

 

Hoeveel optredens moet ik spelen? We verwachten dat je driemaal hetzelfde optreden speelt. Elk optreden mag maximaal 30 minuten duren!

Hoe kan ik het beste mijn optreden promoten? Twitter, Facebook, Instagram, flyeren, posters ophangen…ga zo maar door! Meer weten: neem vooral contact op met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


INFORMATIE VOOR PUBLIEK

Wat is Blues bij de Buren?  Blues bij de Buren is een Huiskamer Bluesfestival. In verschillende huiskamers verspreid over de kernen kan je genieten van optredens van muzikale blues artiesten en de gastvrijheid van stadsgenoten. De muzikanten geven in elke huiskamer drie optredens van maximaal 30 minuten. Bij de ene huiskamer krijg je een kopje koffie met een plakje cake en bij de ander tref je misschien wel een drankje en hapje aan. Maar wat je zeker weet is dat elke huiskamer die je bezoekt een blijvende herinnering wordt, een herinnering aan een bijzonder optreden bij gastvrije stadsgenoten.

Waar en wanneer vindt het plaats?  Op zondagmiddag 23 oktober 2016. We starten de dag om 13:00 uur en kunnen bezoekers  tot 17.30 uur de huiskamer optredens bezoeken verspreid over nagenoeg alle wijken van Wijk bij Duurstede.

Zijn de optredens gratis te bezoeken?  Ja, omdat de Wijkse gastvrijheid onbetaalbaar is. Dat betekent overigens niet dat Blues bij de Buren niets kost. Daarom kunnen wij alle steun goed gebruiken. Via onze website kan je binnenkort direct doneren of je als sponsor opgeven en tijdens de optredens kun je een vrijwillige bijdrage in een hoed doen voor de muzikanten.

Welke artiesten spelen op Blues bij de Buren?  In september maken we het programma bekend op onze website. Tijdens Blues bij de Buren kun je luisteren naar allerlei Blues muziek stijlen. Allemaal gemaakt door Blues artiesten. Je kunt je via onze site www.bluesinwijk.nl  ook aanmelden voor onze nieuwsbrief. Zodra het programma bekend is krijg je van ons een e-mail.

Wat gebeurt er met mijn/die vrijwillige bijdrage? De donaties die binnen komen gebruiken wij om de editie van 2016 mogelijk te maken. De opbrengsten ‘uit de hoed’ zijn voor de muzikanten.

In hoeveel huiskamers kan ik terecht?  Dit jaar kan je in ??huiskamers verspreid over de hele gemeente  genieten van Blues muziek. Waarbij het principe geldt: vol = wachten op de volgende ronde.

Heb je nog vragen over Muziek bij de Buren? Wellicht staat het antwoord hieronder al beschreven. Mocht dat niet zo zijn, schroom dan niet om ons via Twitter, Facebook of via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  te benaderen.

 
Zaterdag 3 september weer de Wijkse Uitmarkt.
 
Natuurlijk ook met een bluespodium bij de Veldpoort.
 
Een hele middag lekkere blues.
 
Toegang gratis. 
 
14.00 - 14.45  THE VAULTS 
 
15.00 - 15.45  BIG DADDY’S  BREAKFAST VOODOO 
 
16.00 - 16.45  ROUTE61
 
17.00 - 17.45  MYLK
 

Zaterdag 3 september weer KLEURRIJK UIT in WIJK, een prachtig jaarlijks terugkerend feest in de Wijkse binnenstad. Ook dit jaar een spetterend festival met de hele dag swingende muzikale acts, een informatiemarkt, een multiculturele markt, heerlijke hapjes en drankjes en bovenal veel gezelligheid. Natuurlijk is BluesinWijk ook weer van de partij, net als vorig jaar met een bluespodium bij café de Veldpoort. Gratis toegang. 

Meerdere muziekpodia was een paar jaar terug  een nieuw idee van organisator Tom van Ginkel. Zo kwam er naast een bluespodium ook een poppodium en een DJ/dance-event. Wilfred Allers van de Veldpoort was blij verrast toen Tom hem voorstelde het bluespodium bij zijn café te plaatsen. Al twee jaar op rij werd het een groot succes met het podium op het pleintje hoek Singel-Zandweg. Een mooie plek bij de "hoofdingang" van de Uitmarkt. Wilfred zorgt voor een podium, hapjes en drankjes,  van Ginkel Muziek/Calypso-theater voor het geluid, BluesinWijk voor de programmering en de bluesbands. Een mooie samenwerking, waar iedereen blij van wordt.

         

14.00 uur THE VAULTS

The Vaults is een zes mans Rhythm & Blues band uit de provincie Utrecht. De band is recentelijk opgericht in juni 2016 maar de bandleden zijn allen ervaren muzikanten en bekend binnen het bluescircuit. Het repertoire bestaat uit Covers, die worden gebracht met een eigen geluid, bestaande uit Oude Chicago Blues, 60’s R&B en af en toe uitstapjes naar swingende, bekende en onbekende Rhythm & Blues nummers. Het streven is vooral om met een muzikale battle tussen de muzikanten een gezellige sfeer neer te zetten. In andere combinatie(s) hebben de bandleden al regelmatig met succes in Wijk bij Duurstede en omgeving gespeeld. Ze vertrouwen er op dat ook in deze samenstelling voorgaande successen worden geëvenaard. De band bestaat uit: Leo Slobbe (gitaar, zang), Robin Winkel (gitaar), Richard Quartel (mondharmonica, zang), Wietze Smit (orgel), Wil van Gelderen (drums) en Jos du Floo (bas).

15.00 uur BIG DADDY'S BREAKFAST VOODOO

In het najaar van 2013 besloten Mike Zeevat (gitaar en zang), Peter Dekker (bas) en Bart van de Vossenberg (drum) dat het tijd werd om terug te keren naar het genre dat zoveel muziek van deze tijd geïnspireerd heeft: de blues. Door de uiteenlopende muzikale achtergrond van het drietal (van electro-punk tot snoeiharde dead metal) zet Big Daddy's Breakfast Voodoo een stevig maar geheel eigen geluid neer dat het beste vergeleken kan worden met namen als Howlin' Wolf, Seasick Steve, Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan. In de gevarieerde set van Big Daddy's Breakfast Voodoo worden drank, altijd defecte motoren, vrouwen, de frustraties van een jonge ouder en andere beslommeringen van alledag op een zwartgallige manier bezongen. Met nummers als Huggin' tha bowl, I had my fill, big bad wolf en I shouldn't have said yes wordt de sfeer snel neergezet. Na een succesvolle try-out eind 2014 heeft Big Daddy's Breakfast Voodoo in 2015 definitief de podia opgezocht om hun eigen nummers ten gehoren te brengen. In datzelfde jaar is de demo-Cd howlin' from my porch in beperkte genummerde oplage (350) in eigen beheer uitgebracht. Raw, uncut, bone-shaking, and weighing approximately 666 lbs, Big Daddy's breakfast voodoo is coming your way.

16.00 uur ROUTE61

RouteRoute61, een passende naam voor een band die, via de Blueshighway/Route61, weer terugkeert naar de roots van de blues. Na een aantal succesvolle bluestours te hebben afgesloten, zijn Steven de Bruijn (gitaar en zang), Rinus Vink (bas) en Carolus van Kuilenburg (mondharmonica) en Paul Stelten (drums) weer terug daar waar ze ooit begonnen waren. Authentieke blues spelen van hen die ooit de blueshigway/route61 bewandeld hebben. Paul Stelte, een zeer ervaren drummer, vult de band perfect aan. Bluesband “Route61”, bestaat uit een groep zeer ervaren muzikanten met bluesmuziek in hart en ziel met een ruime podium ervaring op festivals, grote als kleine podiums.  Het repertoire bestaat uit werk van veel grote namen uit het verleden, zoals bv. John Lee Hooker, BB King, Sam’’Lighting’’ Hopkins, Mose Allison, Sonny Boy Williamson, Willy Dixon en vele anderen. Verschillende blues stijlen zijn vertegenwoordigd in het repertoire, bekende en minder bekende covers aangevuld met eigen werk.  Deze combinatie zorgt voor een perfecte balans tussen authentieke blues en blues in een meer modern jasje, wat altijd weer een garantie is voor een gezellige en een voelbare blues dag/avond.

 17.00 uur MYLK

 

Met hun wortels in de Blues en Southern Rock muziek grijpt 'Mylk' terug op de attitude van de Amerikaanse bewaarders van dit genre. Volledig geïnspireerd door deze mastodonten uit de blues maakt 'Mylk' op een eigenzinnige manier muziek. Het viertal manoeuvreert met hun uitermate herkenbare sound, tussen warme klanken met telkens een pakkende melodielijn, waarbij de band met hun nummers treffend de nuance tussen donkere en melancholische klanken weet weer te geven, waarbij de onderlinge chemie en diepe muzikale gelaagdheid duidelijk voelbaar is. 'Mylk' klinkt vaak net zo geraffineerd als ingetogen, en heeft duidelijk een balans gevonden tussen strakke overrompelende muziek en melodieuze songs met een hedendaags scherp randje.  De band bestaat uit Dave James Hendrikse (zang, gitaar, mondharmonica), Jan van Haperen (gitaar), Jan van der Pluijm (drums) en Harrold Nabben (bas)

Dé Blueskrant 7 november 2017

Regionaal Uitgelicht 1 november 2016

6e EDITIE BLUESKROEGENTOCHT WIJK bij DUURSTEDE

Zaterdag 26 november 2016 staan de Wijkse café’s  weer bol van de blues. BluesinWijk en de Wijkse horeca organiseren dan voor de zesde keer dit bluesfestival in de Wijkse binnenstad. Dertien blues optredens en net als vorig jaar ook de hele dag blues op het stadscarillon. Alles gratis en op loopafstand van elkaar. Het festival opent om half drie  in het E&E Gasthuis met een solo-optreden van de Amerikaanse bluesman Michael Dotson. Om vier  uur  neemt  theater Calypso het programma  over met United by Music en vanaf zes uur kun je in restaurants lekker eten met  een bluesje erbij.  Na het eten spelen de 55-jarige Bintangs in theater Calypso en vanaf een uur of negen beginnen ook de café’s op stoom te komen met bluesbands tot diep in de nacht. Genoeg te doen dus. Meer info op www.bluesinwijk.nl en in alle deelnemende horeca liggen flyers met speeltijden en plattegrond.

Aftrap in het E&E Gasthuis. Om 14.30 uur opent Michael Dotson de bluesdag in het grand café van het E&E Gasthuis met authentieke Chicagoblues.  Voor het derde jaar dat we dit doen en steeds een groot succes met veel bezoekers. 

Twee grote bluesacts in theater Calypso. Om 16.00 uur United by Music, een groep getalenteerde bluesmuzikanten met een verstandelijke beperking en om  20.00 uur een prachtig akoestisch optreden van de 55-jarige Bintangs.

Blues tijdens het eten. Tussen 18.00 en 21.00 uur is het tijd voor de inwendige mens. Op vier plekken kun je lekker eten combineren met een bluesoptreden. In de Veldpoort een optreden van duo ‘the Guitar Guy & Kid Harpin met ‘Old school blues’, bij ome Ko speelt het trio A.J.Plug ft. Kim Snelten, de nieuwe verrassing in blues-Nederland en vanaf 20.00 uur speelt Robert Smith een uurtje solo in de Engel. Nieuw dit jaar is blues in de Griekse taverna Mazi Mas, Klooster-Leuterstraat 20. Eigenaren Sakis en Ina zijn daar heel blij mee.“We zijn in maart 2016 gestart met onze taverna, mede omdat er hier zo veel leuke dingen georganiseerd worden. Zoon Taki is naast een prima ondernemer en kok ook een groot bluesliefhebber, dus was het vanzelfsprekend om de Wijkse bluesmannen op de koffie te vragen. Ze waren direct enthousiast en adviseerden ons bluesmuzikant Robert den Hartigh. Zijn traditionele rootsmuziek en Delta blues zijn wat ons betreft een prima keus. Tijdens het eten kan hij onze gasten lekker verwennen met heerlijke blues. Maar ook voor een borrel met een hapje ben je van harte welkom. We zien er echt naar uit!”

Avondprogramma in de café’s. Terwijl de Bintangs in het Calypso nog volop bezig zijn met een prachtig akoestisch optreden, gaat in de cafés het avondprogramma van start. Binnen een straal van nog geen 500 meter kun je terecht in zes cafés. In de Engel originele Chicagoblues door de Robert Smith Blues Band, finalist bij de Dutch Blues Challenge 2014. In ’t Hoff spelen de uit de jaren 50/60 weggelopen Hellhounds en in de Vaert kun je  terecht bij the Ugly Twins, een duo die je meeneemt op een muzikale rondreis. Bij Ruud en Sil in BijDie2 stevige boogie, blues, country en rock ’n roll door Sugar Mama. Vanaf een uur of tien sluit ook café Om Ko aan met een stevige Engelse bluesrockband, de Sean Webster Band.

Spetterende uitsmijter in het Pakhuis.  Tegen de tijd dat  de blues in de cafés op zijn eind loopt, is hier vanaf middernacht nog een uitsmijter met de band van Ralph de Jongh. Vier uitstekende muzikanten onder aanvoering van de energieke bluesmuzikant Ralph de Jongh. Een begrip binnen de Nederlandse blueswereld. Ze sluiten de kroegentocht af met een spetterend en stevig optreden tot de klok van 2 uur.

Sluitingstijden café’s. Voor alle horeca geldt dat je tot 01.30 uur naar binnen kunt, daarna gaat de deur dicht. Binnen is binnen, je kunt eruit wanneer je wilt, maar hoppen van kroeg naar kroeg is dan voorbij. 

Klik hieronder op 'lees meer' voor meer info over de bands.

{chronoforms5}huiskamerblues{/chronoforms5}

{chronoforms5}huiskamerbluesartiest{/chronoforms5}

Stichting Blues in Wijk winnaar gemeentelijke Vrijwilligersprijs 2016

Op woensdag 7 december 2016 werd  voor de veertiende keer de gemeentelijke Vrijwilligersprijs uitgereikt tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van de gemeente en het Steunpunt voor Vrijwilligerswerk, ressorterend onder de Stichting ‘Binding’ in het Huis van de Gemeente, Karel de Grotestraat 30 in Wijk bij Duurstede.

Dit jaar zijn tot winnaar gekozen de vrijwilligers van de Stichting Blues in Wijk, die een bedrag winnen van € 1.000.

Blues in Wijk organiseert al jaren blues op topniveau in de gemeente Wijk bij Duurstede. In januari kregen ze zelfs voor de presentatie van hun programma het theater vol. Natuurlijk komen veel nationale en internationale ‘blues helden’ langs in Wijk. Maar ook te noemen valt de samenwerking met het Filmhuis, Blues at the castle, de Blueskwis en Blues bij de buren: optredens in diverse huiskamers. En ook de druk bezochte Blueskroegentocht eind november is het vermelden waard.

 
 
 
 

Copyright © 2009-2020 Stichting BluesInWijk Wijk bij Duurstede.
Alle rechten voorbehouden.