Blues in Wijk

Blues in Wijk is opgericht in 2009, bestaat uit een stel enthousiaste bluesliefhebbers en organiseert jaarlijks ca. 10 bluesevents in theater Calypso, in de horeca, op de Lek, in de woonkamers en op buitenpodia. In je eigen stad genieten van mooie blues, dat is hun motto.

Contact en vriend worden

Stichting Blues in Wijk
Zocherstraat 3
3961 CK Wijk bij Duurstede
tel : 06-21132560
info@bluesinwijk.nl

web: www.bluesinwijk.nl

bank: NL92RABO0124453570

Status website

De website is na 10 jaar wat verouderd en wordt momenteel geheel vernieuwd. Op dit moment is uitsluitend de homepage actueel.

 

BLUESinWIJK is een idee van enkele Wijkse BLUESmannen, die topblues naar het kleine stadje Wijk bij Duurstede (bij Utrecht) willen halen. Zij droomden daar al jaren van. Begin 2009 staken zij de koppen bij elkaar en zochten samenwerking met de Wijkse Stichting JAZZbyDUURSTEDE, die al vanaf 1992 jaarlijks met veel succes een groots en gratis jazzfestval in de Wijkse binnenstad organiseert, waar duizenden mensen kunnen luisteren en kijken naar jazz op verschillende podia. De vrijage met JazzbyDuurstede leidde al direct tot een apart bluespodium waar op 6 juni 2009 bluestoppers als Danny Bryant, Sugar Ray Norcia en Buddy Whittington speelden. De BLUESmannen organiseren daarnaast ook eigen producties met topbluesbands (19 december 2009 de  Amerikaanse wonderboy Erick Steckel met de Nederlandse en Bas Paardekooper) en vanaf 2010 ook een heuse Blues-ACADEMY met lezingen en films over de blues. Onderstaand de historie van BLUESinWIJK vanaf het prille begin tot nu toe. Veel leesplezier.

 

 

Programma 2011 BLUESinWIJK nu ook op FILM

5 februari 2011: We organiseerden in Theater Calypso voor de 1e keer een jeugd&blues activiteit. We vinden het belangrijk dat jongeren van de middelbare school leeftijd met blues en bluesrock in aanraking komen en hebben samenwerking gezocht met Simone Gijben, Cultuur-coach bij de gemeente. Het werd een workshop  bluesgitaar olv gitaargiganten Sonny Hunt, Leif de Leeuw en Rory de Kievit die 's avonds in Calypso speelden. 20 jongelui uit Wijk gaven gehoor aan onze uitnodiging. Na de workshop aten we met de hele ploeg samen en 's avond ging iedereen naar de bluesshow. We financieerden deze workshop, maaltijd en concertbezoek uit het prijzengeld van de in 2010 gewonnen "Kei van Utrecht".

 

30 januari 2011: Evert Wybenga van radio Heuvelrug nodigde ons uit in zijn radioprogramma Highstreet Jazz&Blues op zondag 30 januari 2011. Van 12.00 tot 13.00 uur spraken we met Evert over onze bluesplannen voor 2011 lieten we van alle bands die we contracteerden voor 2011 wat mooie bluesnummers horen. Het werd een gezellig uurtje en we spraken af dit vaker te doen.

 

16 oktober 2009: De organisatie BLUESinWIJK startte begin 2009 met een droom (meer blues in Wijk) en al na enkele maanden is het een succes. Meer dan 200 mensen uit Wijk en omgeving steunen inmiddels het bluesproject met hulp, geld, raad en daad. Het volgende BLUESinWIJK-project is de organisatie van een prachtige bluesavond in theater Calypso met het 18 jarige Amerikaanse gitaarwonder Eric STECKEL. Samen die met de Nederlandse bluesrockgitarist Bas PAARDEKOOPER en zijn band komt hij op zaterddagavond 19 december 2009 naar Wijk. De kaartverkoop is inmiddels begonnen en de belangstelling is al groot. Als ook die bluesavond een succes wordt overwegen de bluesmannen in 2010 meer bluesavonden te organiseren. In 2010 starten ze ook met een BLUESinWIJK-ACADEMY. Doel is de geschiedenis van de blues meer bekend te maken dmv gastsprekers, muzikanten en films. Ook aan het bluespodium van JazzbyDuurstede op 5 juni 2010 wordt achter de schermen al gewerkt. Het thema voor 2010 is de NEDERBLUES, blues dus van eigen bodem.


10 oktober 2009: Gisterenavond vanaf een uur of 8 werd het steeds voller in cafe Ome Ko in Wijk. Naar schatting 150 Wijkse bluesliefhebbers en oude fans van de voormalige Wijkse bluesband PAUZE wachtten vol spanning tot uiteindelijk om half elf de oude band weer live begon te spelen. De voormalige fans moesten er ongeveer 20 jaar op wachten, maar nu was het dan toch zover. Al na een paar nummers was te merken dat de band het nog steeds kon. Ze kregen warenpel de zaal plat. Met name gitarist Frans van Oudbroekhuizen liet horen wat hij kon. Als een soort leerling Clapton maakte hij het helemaal waar. Tot in de late uurtjes was het feest. Het initiatief van de Wijkse bluesmannen om een vriendenavond te organiseren met een lokale band pakte goed uit.

 

25 augustus 2009: in een nieuwsbrief aan de vrienden en sponsors geven we aan dat ons idee om topblues naar Wijk te halen is aangeslagen. Begin 2009 hadden we de eerste gesprekken met stichting Jazz bij Duurstede en in korte tijd was het bluespodium tijdens de 17e editie van JazzbyDuurstede geregeld. Honderden mensen genoten op 6 juni 2009 van de blues op het museumplein. Fantastisch dat bedrijven en ondernemers ondanks de economische crisis ons financieel en materieel wilden sponsoren. En wat te denken van het enorme aantal vrienden. We zijn de 150 inmiddels gepasseerd en nog wekelijks melden zich nieuwe vrienden! De BLUES leeft in Wijk, dat is wel duidelijk geworden. Gelet op al deze positieve reacties hebben we besloten het niet bij dit eenmalige bluesfeestje te laten maar gaan we dit Blues-succes de komende tijd verder uitbouwen. Om alle mensen die ons gesteund hebben te bedanken organiseren we een BEDANKT-BLUES avond op vrijdag 9 oktober 2009 bij café Ome Ko. Samen met eigenaar Tonny van Haarlem ontvangen wij vanaf 20.00 uur onze vrienden en sponsors met hun partners. De roemruchte bluesband PAUZE, die in de jaren 80 Wijk en omgeving met hun blues op z'n kop zette, spelen die avond LIVE. Oude blues dus van Wijkse bodem. De toegang is gratis. Verder halen we op zaterdagavond 19 december 2009 het 18-jarige Amerikaanse blues-/gitaarwonder Eric Steckel naar het Wijkse Calypso-theater. Hij speelt samen met de Nederlandse bluesrocker BAS PAARDEKOOPER en the BLEW CRUE.  Om meer vrienden te krijgen organiseren we een VRIENDEN VOOR VRIENDEN-AKTIE, waarbij we bestaande vrienden op zoek te gaan naar bluesliefhebbers in hun eigen omgeving. Elke nieuwe vriend met een doorlopende machtiging geeft korting op de toegang bij Eric Steckel op 19 december.

 

16 juli 2009: de 150e vriend schrijft zich in. Daar zijn we heel blij mee, want het organiseren een BLUES-festival en BLUES-avonden is een kostbare aangelegenheid. BLUESinWIJK is dan ook heel erg blij met de samenwerking met Jazz by Duurstede, waardoor veel kosten samen kunnen worden gedeeld. Blijft echter nog wel een forse kostenpost over. Via onder andere via een VRIENDEN-programma proberen we daar geld voor bij elkaar te krijgen. Het vrienden-programma richt zich primair richt op de bewoners van Wijk bij Duurstede en omliggende gemeenten die bluesgek zijn en daar best ook wat voor willen betalen. Een soort sponsorclub dus met als basisgedachte dat alle kleine bijdragen samen een groot bedrag opleveren waar absolute topbands voor naar Wijk kunnen worden gehaald. Al voor een jaarlijks bedrag van 25,- kun je VRIEND worden. Voor dat geld ontvang je regelmatig nieuws (nieuwsbrief en website) van en over BLUESinWIJK, krijg je korting op onze bluesavonden, heb je gratis toegang tot onze jaarlijkse vriendenavond (met een live bluesband) en krijg je bluestoppers te zien op ons jaarlijkse gratis toegankelijk bluespodium op de eerste zaterdag van juni. BLUESinWIJK hoopt vele honderden VRIENDEN warm te kunnen maken voor dit idee. Gestreefd wordt naar ca. 300 VRIENDEN in 2012.

 

6 juni 2009: de lang gekoesterde droom van de 3 bluesmannen in vervulling. Een eigen bluespodium bij de 17e editie van JazzbyDuurstede op het plein naast het plaatselijke museum Dorestad in de fraaie Wijkse binnenstad. Het Museumplein was omgetoverd tot een gezellig bluesplein met terras, horeca en espressobar. Het weer was prima, het geluid was uitstekend en de locatie aan de rand van het prachtige kasteelpark was prachtig. De bluesmannen en JazzbyDuurstede pakten flink uit met bluesgiganten als Danny Bryant, Sugar Ray Norcia en Buddy Whittington.  Honderden Wijkse bluesliefhebbers genoten van de prachtige blues die deze muzikanten en hun bands lieten horen. Bryant zorgde weer voor de vurige en snoeiharde blues zoals we dat inmiddels van hem gewend zijn. Muzikaal enorm gewaardeerd werd het optreden van  de uit Amerika overgevlogen mondharmonica"goeroe" Sugar Ray Norcia.  Samen met de NERVOUS FELLAS liet hij in prima combinatie met deze Rotterdamse band zien en horen hoe je dat kleine handinstrument kunt laten klinken en knallen. Buddy Whittington sloot af met zijn nieuwe Engelse band. Het was zijn 2e eigen optreden in Nederland nadat hij eind 2008 na  15 jaar John Mayall en de Bluesbreakers solo ging. Hij speelde verschillende nummers van zijn nieuwe CD en het klonk allemaal als een klok.  Heel bijzonder was de ontmoeting tussen Norcia en Whittington in de foyer van het museum tijdens het diner. Je zou verwachten dat beide mannen, die al tientallen jaren meedraaien in de bluesscene elkaar eens eerder hadden gezien, maar dat was niet het geval. BluesinWijk bracht ze met elkaar in contact en zo leerden ze elkaar wat beter kennen. Toen bleek dat ze heel veel gemeenschappelijke muzikale vrienden hadden. Kort voor Whittington  het podium betrad vroeg hij Norcia of hij zin had enkele nummers met hem mee te spelen. Norcia stond op het punt van vertrek, maar maakte graag gebruik van deze uitnodiging en zo ontstond een uniek muzikaal optreden van de beide mannen. Ze speelden met elkaar alsof ze al jaren niet anders deden. Prachtig om te zien.  Tussen de giganten door speelde de 2 jaar  geleden opgerichte bluesband Radio Rental. Een band om in de gaten te houden. Stevige eigen nummers en een mooie sound. Het bluesterras werd tijdens de pauzes voorzien van prettig in het gehoord liggende blues ballads van de Wijkse 2-mansformatie The Vintage Brothers. Wijk bij Duurstede kan terugzien op een fenomenale eerste bluesdag. De eerste zaterdag van juni 2010 is BluesinWijk van plan dit kunstje opnieuw uit te halen.

 

1 juni 2009: Nog 1 week en dan gaat het gebeuren. De flyers van Jazz zijn klaar en hangen in heel Wijk. Nieuwe persberichten in de kranten. De laatste keer bij elkaar (hebben we alles goed geregeld?). De 100-ste vriend ingeschreven. De laatste sponsors leveren hun logo's af. Het programmaboekje ziet er gelikt uit. Als nou ook het weer nog meezit ............!

 

15 mei 2009: De eerste nieuwsbrief gaat de deur uit naar de vrienden en de sponsoren. Eerlijk gezegd was het best spannend voor ons om zo maar uit het niets een spraakmakend bluespodium neer te zetten. Nog net geen slapeloze nachten, maar toch ..... De afgelopen weken hebben echter duidelijk gemaakt dat ons initiatief om meer BLUES naar Wijk te halen enorm aanslaat. Inmiddels zijn er al meer dan 80 vrienden en niet minder dan 25 bedrijven en ondernemingen die ons financieel en/of materieel ondersteunen. Fenomenaal is de enorme hulp en ondersteuning die we krijgen van Stichting JAZZbyDUURSTEDE. Zonder hen, de vrienden en de sponsoren zou dit echt niet kunnen. We zijn echt onder de indruk van het vertrouwen wat men in ons stelt. Nu het bluesprogramma op 6 juni financieel is veiliggesteld kunnen we door naar de volgende fase ............... het bluespodium op 6 juni zelf. Jazz bij Duurstede trapt om 13.00 uur op de Markt af met de bigband van Concordia en zo rond die tijd beginnen we ook op het Bluesplein. Het Wijks/IJsselsteinse bluesduo THE VINTAGE BROTHERS speelt vanaf de opening op het bluesterras en ook tijdens de pauzes van de grote bands. De broers Jan (53) en Rinus (62) van Rijn spelen in de stijl van de Chicago blues met een scheut rock en jazz. Muziek om naar te luisteren, te meimeren, om bij te eten en te drinken en zeker ook om op te dansen. Om 15.30 uur openen DANNY BRYANT & REDEYEBAND het bluespodium. Danny is gewend zich op een podium in het zweet te werken en zijn bezoekers een aangenaam optreden te bezorgen. Vanaf 18.00 uur staat RADIO RENTAL op het podium. In de band spelen 3 Wijkenaren, de broers Jeroen en Peter Doppen en Appie Folgerts, Lesly Ray Allen en Aram Raken. Ze spelen bluesrock uit de jaren 60/70. Om 20.15 uur zien we SUGAR RAY NORCIA. Hij is een van de beste Amerikaanse zangers/mondharmonicaspelers, die al drie decennia meedraait in de bluesscene. Met de Nederlandse back-up band THE NERVOUS FELLAS treedt hij nu enkele keren op in Nederland en dus ook in Wijk. Om 22.30 uur sluit BUDDY WHITTINGTON af. Whittington werd door zijn leermeester John Mayall 'waarschijnlijk de beste van allemaal genoemd'. Als blijkt dat onder 'allemaal' namen horen als Eric Clapton, Peter Green, Mick Taylor, Walter Trout en Coco Montaya dan is dit niet zomaar een compliment. Van 1993 tot 2008 speelde Buddy bij John Mayall's Bluesbreakers, nu toert hij solo met zijn band. Niet missen deze uitsmijter. Als het nou ook nog mooi weer is op 6 juni, dan kan die dag voor Wijk niet meer stuk.

 

30 april 2009: De perspresentatie op vrijdag 24 april leverde niet alleen mooie artikelen op in de lokale media (zie Programma 2009-mediaberichten), maar ook veel bijval. Het lijkt wel of Wijk min of meer zat te wachten op een bluespodium. Bedrijven reageren heel enthousiast en zeggen hun medewerking toe, maar ook tijdens een flyeractie op de de Koninginnemarkt waren de reacties uitermate positief. Het aantal vrienden en sponsors groeit gestaag!

 

24 april 2009: Eindelijk is het dan zover...........de presentatie van onze droom aan de lokale media. In cafe Ome Ko zijn Ditiswijk, Wijkse Courant en Wijks Nieuws aanwezig en ruim 20 belangstellenden. Eregaste is natuurlijk Aline van Dam van de stichting Jazz bij Duurstede, die ons idee alle steun geeft en het mogelijk maakt om op 6 juni een bluespodium te plannen bij de 17e editie van JAZZbyDUURSTEDE. De Vintage Brothers spelen er lustig op los en we openen die avond ook onze website. De kranten pikken ons verhaal prima op en publiceren leuke verhalen en mooie foto's. De eerste vrienden en sponsors melden zich.

 

februari 2009: Na jarenlang dromen over meer BLUES in Wijk hadden de Wijkse bluesliefhebbers Anton Winkel, Frans Hoving en Arie Verheul (ze noemden zich BLUESinWIJK) hun eerste gesprek met de stichting Jazz bij Duurstede. Ze bespraken met elkaar het idee om het jaarlijkse Jazz by Duurstede uit te breiden met een vast bluesprogramma. Geen nieuw festival, maar "meeliften" op de prima infrastructuur van Jazz by Duurstede met een apart bluespodium en een aansprekend bluesprogramma. Die eerste kennismaking verliep uitermate positief en al heel snel daarna konden ze van de kant. Er volgde een periode van veel overleg, bij elkaar sprokkelen van geld, programmeren en contracteren van bluesbands, bouwen van een website, de media warm zien te krijgen en ga zo maar door. Drukke tijden, veel stress, maar ook zeer inspirerend en erg gezellig.

 
 
 
 

Copyright © 2009-2020 Stichting BluesInWijk Wijk bij Duurstede.
Alle rechten voorbehouden.