BLUESCAFE & BLUESFILM

datum :

10 februari 2012

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

theater Calypso

entree :

€ 6,50

Vrijdag 10 februari 2012, 19.00 uur

theater Calypso

Toegang 6,50 (incl. servicekosten)

bestel je tickets hier

BLUESCAFE EN BLUESFILM ZEER SUCCESVOL!

Onze eerste keer film op het witte doek is bijzonder succesvol verlopen. De tot bluescafe ingerichte foyer van theater Calypso liep vanaf 7 uur behoorlijk vol en DJ Marcel had mooie en toepasselijke bluesnummers uitgezocht. Ruim tachig bluesbliefhebbers uit Wijk en omgeving trotseerden de kou en genoten samen met ons vanaf 8 uur van de prachtige film Cadillac Records. Mooie beelden en bluesmuziek uit Chicago in de jaren 50. Na afloop bleef ook het bluescafe nog tot in de late uurtjes lekker vol. In 2013 doen we dit weer een keer.

Vrijdagavond 10 februari gaan we weer eens wat nieuws uitproberen in Calypso. We toveren de foyer van het theater om tot een sfeervol en gezellig bluescafé.Vanaf 19.00 uur draait blues-DJ Marcel er lekkere bluesmuziek en om 20.00 uur vertonen we een prachtige bluesfilm over het bluesleven van iconen als Muddy Waters, Howlin’Wolf, Chuck Berry en Etta James met prachtige beelden uit het Chicago in de jaren 50 en 60, mooie bluesshows en heerlijke oude bluesmuziek. Gewoon een avondje uit met een biertje, muziek en film en na afloop van de film is het bluescafé weer open met blues, hapjes en drankjes. Kom je ook?

 

BLUESinWIJK heeft de afgelopen 3 jaar de blues in Wijk stevig op de kaart gezet. Meer dan 40 bluesbands uit binnen- en buitenland in de Wijkse café’s, in het Calypso-theater, in het Wijkhuis, op de pleinen en zelfs varend op de Lek. Ze stimuleerden lokale bluesbands, gaven jongeren de kans om kennis te maken met blues en organiseerden verschillende workshops zoals mondharmonica en (slide)-gitaar. Een lang gekoesterde wens bleef echter blues op het witte doek. Daar gaan ze in 2012 ook mee van start met 2 films. De eerste film is op vrijdagavond 10 februari. De foyer van theater Calypso wordt omgetoverd tot een sfeervol en gezellig bluescafé, vanaf 19.00 uur draait blues-DJ Marcel er lekkere bluesmuziek en om 20.00 uur begint de film.De film beschijft in een aangrijpend verhaal de opkomst van de blues in Chicago in de jaren 50-60 en vertelt de levensverhalen van bluesiconen als Muddy Waters, Howlin’Wolf, Chuck Berry en Etta James. Mooie beelden uit het Chicago van die tijd en heerlijke oude bluesmuziek.

Muddy Waters was min of meer de opvolger van de bluesgrondleggers als Son House en Robbert Johnson. Geboren in de Mississippi-delta groeide hij op met bluesharp en gitaar. Rond zijn 30e verhuisde hij naar Chicago waar hij zich richtte op de elektrische gitaar. De Rolling Stones vernoemden hun band naar zijn hit ‘Rollin’Stone’. Latere hits waren ‘I’m your hoochie Coochie Man’ en ‘I’m Ready’ uit de jaren 50. Hij staat vermeld in zowel de Blues Hall of Fame als in de Rock en Roll Hall of Fame. In 1983 overleed hij op 70 jarige leeftijd.

Howlin’Wolf werd eveneens geboren in de Mississippi-delta. Hij groeide op in een katoenplantage. Zijn moeder gooide hem op 11 jarige leeftijd uit huis en zijn oom, waar hij bij introk, mishandelde hem. Zijn vader ontfermde zich over hem, zag zijn muzikale kwaliteiten, gaf hem op zijn 18e een gitaar en hij kreeg les van bluespionier Charley Patton. In de 50-er jaren trok hij naar Chicago en werd hij pas echt ontdekt. Wolf had niet alleen een zware, rauwe en doorleefde stem, hij was ook van postuur nogal indrukwekkend met zijn 1,98 m en 130 kg. Voor de Rolling Stones, Beatles en Eric Clapton was hij een groot voorbeeld. Een van zijn grootste hits was ‘Wang-Dang-Doodle’. In 1976 overleed hij op 76 jarige leeftijd.

Ook Chuck Berry kwam uit de Mississippi-delta. Hij was een van de eersten die werd opgenomen in de Rock en Roll Hall of Fame. Hij schreef enorm veel muziek en meer dan 30 van zijn nummers kwamen in de top-10 terecht. De bekendsten zijn ‘Maybellenne’, ‘Johnny B. Goode’, ‘Roll Over Beethoven’ en ‘No Particular Place To Go’. Allemaal nummers die later werden gecoverd door de Beatles, Beach Boys, Rolling Stones, Elvis Presley, AC/DC, Hendrix, Prince, Status Qou en ga zo maar door. Zijn muzikale invloed op grote en bekende bands uit de USA en Europa was groot. De inmiddels 86 jarige Chuck treed nog regelmatig op.

Etta James werd in 1938 in Los Angeles geboren. Haar vader was onbekend en haar toen 14-jarige moeder bekommerde zich weinig om het kind. Ze groeide op in pleeggezinnen, hing rond op straat en begon te zingen in een R&B-groepje. Johnny Otis (hij overleed ook vorige week op 90 jarige leeftijd) ontdekte haar en maakte haar uiteindelijk muzikaal groot. Al op haar 15e was haar naam gevestigd en toerde ze de hele USA door met mensen als Ike & Tina Turner en Johnny “guitar” Watson. Ook werkte ze samen met grootheden als Billie Holliday en Miles Davis. Via New York belandde ze in de jaren 60 in Chicago waar ze bij het legendarische CHESS-label tekende. Ze kreeg een uitgebreid orkest tot haar beschikking en met ‘At Last’ brak ze ook daar door. Ze bleef optreden tot in 2011 aan toe en deelde podia all over the world met oa BB-King, Keith Richards en Robbert Cray. In november 2011 verscheen nog een laatste plaat van haar ‘the Dreamer’. Op 20 januari overleed zij. Voor de film en in de pauze is er veel aandacht voor Etta James.