WINNAARS DUTCH BLUES CHALLENGE 2016

datum :

6 januari 2017

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

20:00 uur

locatie :

theater Calypso

entree :

€ 12,50

Beleef live het beste van de Nederlandse blues in Wijk.

Elk jaar organiseert de Dutch Blues Foundation een Challenge voor alle Nederlandse bluesbands.  Voor de zesde editie van 2016 gaven zich ruim 40 bands op.

Na een voorselectie en voorrondes stonden er uiteindelijk acht van hen op 9 oktober  in de finale. Daar kregen ze elk 20 minuten de tijd om aan publiek en jury te laten zien en horen wat ze in huis hadden.

De Brabantse bluesband DETONICS en het Noord-Hollandse duo  Robbert FOSSEN & Dave WARMERDAM waren de grote winnaars. Beide winnaars vertegenwoordigen Nederland tijdens de Internationale Blues Challenge in Memphis (USA) van 31 januari t/m 4 februari. De Detonics participeren bovendien in april in de Europese Blues Challenge in  het Deense Horsens. Voordat ze aan deze trips beginnen spelen ze vrijdagavond 6 januari eerst in theater Calypso. Een unieke kans dus om de beste blues van Nederland in Wijk bij Duurstede live te kunnen zien en te horen.  

Maar er is meer te doen die avond in Calypso. Het bestuur van de Dutch Blues Foundation is aanwezig om de muzikanten de, inmiddels met hun naam erin gegraveerde, winnaars-plaquettes uit te reiken.  Blues in Wijk staat stil bij de onlangs gewonnen gemeentelijke Vrijwilligersprijs, brengt een toost uit op het nieuwe bluesjaar en maakt het voorjaarsprogramma bekend. Bovendien zijn alle posters van BluesinWijk van de afgelopen  zeven jaar te zien, draait er een prachtige diavoorstelling van alle blueshighlights uit Memphis en is blues-DJ Jos aanwezig om lekkere blues te draaien in de pauzes. Kortom een heel mooie bluesavond in het sfeervolle Wijkse Calypso-theater met een voor Nederland uniek bluesconcept.

DETONICS.

 

Video Dutch Blues Challenge 2016.

Als Detonics speelt ontstaat er beweging. Zelfs de ferventste bankhanger kan de energieke 50-er jaren West Coast blues niet weerstaan. De naam Detonics verwijst naar het compacte 1911-style pistool dat eertijds door veel vrouwen ter bescherming in duistere gokhallen, onopvallend tussen de jarretels werd gestoken. Een staaltje van vroege creativiteit die lef en gezond verstand in de juiste dosis combineert. Een betere omschrijving van deze band is er niet te geven. De rauwe, ongepolijste stem van zanger Kars van Nus combineert bijzonder goed met de jazzy gitaarsounds van Jeremy Aussems en de gierende Hammond van Raimond de Nijs. De ritmesectie bestaat uit Mathijs Roks (drums) en Rene Leijtens (contrabas). 

ROBBERT FOSSEN & DAVE WARMERDAM.

 

video Dutch Blues Challenge 2016

Robbert Fossen heeft een flinke staat van dienst in de Nederlandse blues-scene opgebouwd. Met Peter Struijk wist hij in 2013 de finale van de International Blues Challenge in Memphis te bereiken. Dave Warmerdam was al op jonge leeftijd druk bezig zich muzikaal te ontwikkelen. De liefde voor de piano ontstond nadat de stemmer (Mr. Boogie Woogie) van de piano in het ouderlijk huis een kleine demonstratie weggaf. Een paar jaar geleden bracht Robbert als een soort coach een avond door in de oefenruimte met een jong bandje wat later samen met hem op een bluesnight in Lisse speelde. Dave Warmerdam was de toen 13-jarige pianist van die formatie. Inmiddels is de 16 jarige Dave een getalenteerd piaonospeler met  de nodige podiumervaring. Sinds eind 2015 spelen Robbert en Dave als duo met vooral Chicagoblues uit het repertoire van  Otis Spann, Muddy Waters, John Brim, Ray Charles, Bill Withers, Sam Cooke, Solomon Burke en The Staple Singers.