BLUESKROEGENTOCHT

datum :

29 november 2014

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

cafe 't Hoff, cafe BijDie2, cafe de Malle Molen, cafe de Vaert, cafe het Pakhuis, cafe Ome Ko, cafe restaurant de Engel, E&E Gasthuis, eethuis Dorestad, Stefanos Grill, theater Calypso, Veldpoort

entree :

De vierde BLUESKROEGENTOCHT werd een enorm succes. Honderden bezoekers (volgens sommigens zelfs wel 1500) hopten van kroegje naar kroegje en genoten met volle teugen van de blues. Facebook stroomde na afloop vol met ontelbare duimpjes, knipogen, foto’s en reacties. Groot feest dus. Onderstaand de reacties in de media. Fimpjes vindt je op ons videokanaal en fotos op onze fotopagina.

Gisteren is wederom de jaarlijks terugkerende blueskroegentocht gehouden. Ditmaal werd de aftrap gedaan door Lightnin’ Guy op een totaal nieuwe locatie binnen de blues in Wijk bij Duurstede, namelijk het E&E Gasthuis. Dit locatie bleek een gouden greep. Een zaal vol genietende ouderen en veel belangstelling van buitenaf. En de Belgische blueszanger Lightnin’Guy was ook nog eens de artiest die precies aanvoelde hoe hij de zaal mee kon krijgen, want het was wel even wennen voor de bewoners van het E&E om bij de blues betrokken te worden, maar het wennen sloeg snel om in enthousiasme. Na de start in het E&E verplaatste het grote bluesfeest zich naar het centrum. Over de hele middag en avond verspreid, waren er nog 11 locaties waar genoten kon worden van in totaal 13 bands. Op straat leek het rustig, maar de café’s en het Calypsotheater waren goed gevuld. In een bijna vol Calypso werd een feest gebouwd, door de Etta James Xxperience. De band had een eigen lichtshow en wat een verschijning; kokerrokje, flinke stiletto’s en een grote stem. Daar zullen de heren van BluesinWijk nog lang over napraten. Bluesman Arie nam op gepaste wijze afscheid van de band LittlebyLittle, opgericht in 2010 en op deze vierde blueskroegentocht bezig met het laatste optreden. Hij memoreerde de oprichting van de band, Wijk kon toch eigenlijk niet achterblijven met een echte bluesband. Jos van den Hoven en bandleden zoeken elk hun eigen weg, toch maakten ze er nog even een mooi bluesoptreden van. De bands hadden al met al geen gebrek aan aandacht van de bluesliefhebbers. De mannen van BluesinWijk kunnen terugkijken op een gezellige en geslaagde dag. Foto’s staan in het fotoarchief van ditiswijk.nl.

Blueszine: Etta James Experience, een waar spektakel
BY TOM MOERENHOUT · 1 DECEMBER 2014
Soms kom je op festivals bands tegen die je helemaal uit je sokken blazen, zoals bij de afgelopen Blueskroegentocht in Wijk bij Duurstede. In het mooie oude theatertje op de Markt trad daar s’middags de Etta James Experience op. Een elf-koppige band met blazers en achtergrondzangeressen, waar vind je dat tegenwoordig nog. Onder aanvoering van zangeres Floor Kaayvanger, gezegend met een dijk van een stem, werd een groot deel van het repertoire van de in 2012 overleden Bluesheldin Etta James gebracht en omdat men toch lekker in de sfeer zat, ook een behoorlijk aantal soulhits van toen. Met o.a. op gitaar Mike Donkers, op drums Han Neijenhuis, een blazerssectie met Marcel Tiemessen, Pieter van der Venne, Hans de Kleijn en Rob Key en de achtergrondzangeressen PennyLeen Krebbers en Lisz Siebenhaar, die af en toe ook hun solozang mochten laten horen, stond het geheel als een huis en was het in een bomvol Calypso al vroeg swingen geblazen …. een absolute aanrader !

BlueskroegentochtWC

Zaterdag 29 november organiseren we samen met de Wijkse horeca weer een BLUESKROEGENTOCHT in de Wijkse binnenstad. Dit jaar met een speciale en feestelijke opening in het E&E Gasthuis. Bluesen, eten, drinken, genieten en hoppen van kroegje naar kroegje, dat is het idee. Van 14.30 tot 02.00 uur GRATIS dertien bands in twaalf locaties.

 

14.30-16.00 E&E Gasthuis LIGHTNIN’GUY solo (B)

16.00-18.00 Calypso theater  the ETTA JAMES XPERIENCE 

20.00-22.00 Calypso theater BAS PAARDEKOOPER & the BLEW CRUE

21.00-01.00 ’t Hoff AJ and the WILDGROOVES

21.00-01.00 Oud Wijk LITTLEbyLITTLE

21.30-00.00  Dorestad LIGHTNIN’ GUY plays Hound Dog Taylor (B)

21.30-01.00  de Vaert MONTOYA plays Cuby

21.30-01.00  de Engel SCHIPPER & BEMANNING

21.30-01.00 de Malle Molen BAG OF BONES

21.30-01.00 Ome Ko BLACKTOP de LUXE (UK) 

22.00-01.00 de Veldpoort RUBEN HOEKE BLUES BAND

23.00-01.00 Stefanos Grill RALPH de JONGH

00.00-02.00 het Pakhuis the DYNAMITE BLUESBAND 

 

Op zaterdag 29 november 2014 organiseren BluesinWijk en de Wijkse horeca voor de vierde keer een Blueskroegentocht. Bluesliefhebbers kunnen tussen 14.30 en 02.00 uur op twaalf locaties gratis & gezellig komen genieten van dertien bluesacts. Het aantal bezoekers wordt elk jaar groter. Vorig jaar waren enkele cafés zelfs zo vol, dat ze even de deuren moesten sluiten. Dit jaar hebben we geschoven met de speeltijden en zijn er meer cafés ’s avonds laat open. Extra capaciteit dus. 

E&E GASTHUIS.

We starten om 14.30 uur met een heel bijzondere opening in het nieuwe Wijkse E&E Gasthuis. Begin dit jaar daagde de toenmalig locatiemanager Jan Timmer ons uit om blues bij de ouderen te brengen. Het Grand-Cafe van het E&E wordt omgetoverd tot een heus bluescafe, waar alle bewoners anderhalf uur kunnen genieten van een prachtige bluesbijeenkomst. Niet eerder startte een bluesfestival in Nederland in een verzorginshuis. Een unieke gebeurtenis dus. Cultuurwethouder Wil Kosterman is er om het festival te openen en daarna neemt de Belgische bluesman Lightnin’Guy neemt ons mee naar de “wortels van de blues”. Een prachtige en leerzame bluesshow voor jong en oud. Dat kun je gerust aan Guy overlaten. Je bent van harte welkom. 

Calypso Theater.

Vanaf 16.00 uur kun je terecht bij een geweldig mooie show in het Calypso theater. We boekten de The Etta James Experience, een absolute must voor de liefhebber van oude blues. Hun allereerste optreden in de Randstad, een kleine première dus. Een compleet elftal aan muzikanten op het podium, waaronder 3 zangeressen en 4 blazers met heerlijke muziek en prachtige lichteffecten. Alle nummers van Etta James komen voorbij in een heerlijk swingende show vol soul, blues, funk, rock’n roll en jazz, gebaseerd op het repertoire van de in 2012 overleden Amerikaanse ‘grand lady of soul’, Etta James. Ze scoorde hits aan de lopende band vanaf de jaren vijftig. Something’s got a hold on me, Tell Mama en I’d rather go blind zijn hier voorbeelden van. Hiervoor ontving ze een aantal Grammy’s en uiteindelijk zelfs een Lifetime Achievement Award. Ze was niet alleen een groot inspirator voor talloze zwarte soul- en r&b zangeressen maar bleek ook van cruciale invloed op leven en werken van grote blanke zangeressen uit de rockmuziek als Janis Joplin en Adele. In The Etta James Experience hebben elf ervaren muzikanten uit Oost-Nederland hun krachten gebundeld. Stralend middelpunt is zangeres Floor Kraayvanger. Floor is al jaren een enorme fan van Etta James. Niet alleen om haar indrukwekkende stem maar zeker ook om Etta’s vermogen om in allerlei stijlen uit te blinken. Net zoals Floor dat zelf ook doet. De band bestaat uit muzikanten die hun sporen in de Nederlandse en internationale blues- en soulscene al ruimschoots hebben verdiend. Aangestoken door het enthousiasme en de spirit van Floor, staat er een grote, gedreven en supergemotiveerde band op het podium,met een maar liefst vier man sterke blazerssectie en twee extra zangeressen als backing vocals. Zij zorgen voor een geweldig feest. Het swingt als de bekende trein in de krakers Tell Mama, Something Gotta Hold On Me en Rock Me Baby. Of in jaren 50-swingnummers als Dance With Me Henry en Pushover. En er is tijd voor dynamische rustpuntjes in Etta James- standards als At Last, Sugar On The Floor en I’d Rather Go Blind. Ballads waarin Floor eens te meer haar klasse laat horen. The Etta James Experience staat garant voor een dampende show. Bezetting: Leadzang – Floor Kraayvanger; Basgitaar – Patric Roes; Gitaar – Mike Donkers; Drums – Han Neijenhuis; Toetsen – Sjoerd Smeenk; Tenorsax – Marcel Tiemessen; Baritonsax – Pieter van der Venne; Lead Trompet – Hans de Kleijn; Trompet – Rob Key; Backings – PennyLeen Krebbers en Lisz Siebenhaar. 

Rond 18.00 uur is er na de Etta James show een korte break waarin we even gezellig samen eten met onze vrijwilligers en muzikanten. De restaurants in de binnenstad zijn geopend voor de overige bluesliefhebbers, die dan al in Wijk zijn. Vanaf 20.00 uur gaan we in Calypso weer verder met Bas Paardekooper & the Blew Crue. Met zijn band hoort hij bij de absolute top van de Nederlandse bluesrock. In 2013 stond de band in de finale van de Dutch Blues Challenge. We hebben dat al meerdere keren met eigen ogen mogen aanschouwen. De band staat bol van de energie. Echt even gaan kijken! 

 Avondprogramma in de cafés.

Terwijl Bas Paardekooper in het Calypso nog volop aan zijn snaren staat te plukken, gaat vanaf in de cafés het avondprogramma van start. Het hoppen van kroegje naar kroegje kan dan beginnen. Binnen een straal van nog geen 500 meter kun je terecht in tien cafés. We beginnen in ‘t Hoff en Oud Wijk.

 

Om 21.00 uur de aftrap door AJ and the Wildgrooves in cafe ’t Hoff. Een stevige bluesband die het café, net als vorig jaar, compleet op zijn kop gaat zetten. Al twee keer stonden ze in de finale van de Dutch Blues Challenge en onlangs brachten ze hun 1e CD uit.  In cafe Oud Wijk speelt LittlebyLittle , een min of meer Wijkse bluesband, die in 2010 werd opgericht door Jos Van Den Hoven en al meerdere keren bij ons speelde. Een zeer bijzonder optreden eigenlijk, want het is ook hun laatste. De spirit is er uit, de muzikanten gaan verder hun eigen weg, maar zijn druk in de weer om van hun laatste optreden iets speciaals te maken.

Vanaf 21.30 uur kun je ook terecht in de Engel, de Malle Molen, de Vaert, Ome Ko en Dorestad. Daar gaan dan nog eens vijf bands spelen. In de Engel onvervalste bluesrock met Schipper & Bemanning. In 2013 finalist bij de Dutch Blues Challenge. Heerlijk band met herkenbare en uitstekend gespeelde blues. De Malle Molen heeft een heel jong bluestrio staan, die vol gas de avond ingaan. Het is Bag of Bones. Lekkere klassieke bluesrock. In de Vaert kunnen de Cuby-liefhebbers terecht. De zeskoppige band Montoya neemt je mee naar de blues uit Drenthe. In Ome Ko het Engelse bluesrocktrio Blacktop de Luxe. Doorgewinterde bluesrockers. In Dorestad staat Lightnin’Guy weer, nu met een trio met prachtige blues van Hound Dog Taylor uit het Chicago van de jaren 60. De Amerongse bluesgitarist Richard van Bergen speelt ook mee. Hij is genomineerd voor een van de Dutch Blues Awards 2014. Energieke blues, waar je niet stil bij kunt blijven.

Rond 22.00 uur sluit de Veldpoort zich aan, dan speelt daar de Ruben Hoeke Blues Band. Ruben werd in 2013 door de lezers van de Gitarist.nl uitgeroepen tot beste bluesrockgitarist van het jaar. Geweldige band.

Winnaar Dutch Blues Challenge 2014.
Om 23.00 uur kun je in Stefanos Grill gaan genieten van Ralph de Jongh, winnaar van de Dutch Blues Challenge 2014. Het is de eerste keer dat Stefanos met zijn compleet vernieuwde zaak meedoet aan de kroegentocht en meteen heeft hij een winnaar in huis. Ralph kennende wordt het weer een energieke show om van te smullen.

Spetterende uitsmijter in het Pakhuis.
Rond 01.00 uur loopt de blues in de cafés op zijn eind, maar er is nog een uitsmijter in café het Pakhuis. Daar spelen vanaf middernacht nog een stel jonge blueshonden. Het is de onlangs opnieuw opgerichte The Dynamite Blues Band. Ze sluiten de kroegentocht af met een spetterende en stevig optreden tot de klok van 2 uur.

Sluitingstijden.
Voor alle horeca geldt dat je tot 01.30 uur naar binnen kunt, daarna gaat de deur dicht. Binnen is binnen, je kunt eruit wanneer je wilt, maar hoppen van kroegje naar kroegje is dan voorbij.