BLUESKROEGENTOCHT

datum :

26 november 2016

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

cafe 't Hoff, cafe BijDie2, cafe de Vaert, cafe het Pakhuis, cafe Ome Ko, cafe restaurant de Engel, E&E Gasthuis, taverne Mazi Mas, theater Calypso, Veldpoort

entree :

Dé Blueskrant 7 november 2017

Regionaal Uitgelicht 1 november 2016

6e EDITIE BLUESKROEGENTOCHT WIJK bij DUURSTEDE

Zaterdag 26 november 2016 staan de Wijkse café’s  weer bol van de blues. BluesinWijk en de Wijkse horeca organiseren dan voor de zesde keer dit bluesfestival in de Wijkse binnenstad. Dertien blues optredens en net als vorig jaar ook de hele dag blues op het stadscarillon. Alles gratis en op loopafstand van elkaar. Het festival opent om half drie  in het E&E Gasthuis met een solo-optreden van de Amerikaanse bluesman Michael Dotson. Om vier  uur  neemt  theater Calypso het programma  over met United by Music en vanaf zes uur kun je in restaurants lekker eten met  een bluesje erbij.  Na het eten spelen de 55-jarige Bintangs in theater Calypso en vanaf een uur of negen beginnen ook de café’s op stoom te komen met bluesbands tot diep in de nacht. Genoeg te doen dus. Meer info op www.bluesinwijk.nl en in alle deelnemende horeca liggen flyers met speeltijden en plattegrond.

Aftrap in het E&E Gasthuis. Om 14.30 uur opent Michael Dotson de bluesdag in het grand café van het E&E Gasthuis met authentieke Chicagoblues.  Voor het derde jaar dat we dit doen en steeds een groot succes met veel bezoekers. 

Twee grote bluesacts in theater Calypso. Om 16.00 uur United by Music, een groep getalenteerde bluesmuzikanten met een verstandelijke beperking en om  20.00 uur een prachtig akoestisch optreden van de 55-jarige Bintangs.

Blues tijdens het eten. Tussen 18.00 en 21.00 uur is het tijd voor de inwendige mens. Op vier plekken kun je lekker eten combineren met een bluesoptreden. In de Veldpoort een optreden van duo ‘the Guitar Guy & Kid Harpin met ‘Old school blues’, bij ome Ko speelt het trio A.J.Plug ft. Kim Snelten, de nieuwe verrassing in blues-Nederland en vanaf 20.00 uur speelt Robert Smith een uurtje solo in de Engel. Nieuw dit jaar is blues in de Griekse taverna Mazi Mas, Klooster-Leuterstraat 20. Eigenaren Sakis en Ina zijn daar heel blij mee.“We zijn in maart 2016 gestart met onze taverna, mede omdat er hier zo veel leuke dingen georganiseerd worden. Zoon Taki is naast een prima ondernemer en kok ook een groot bluesliefhebber, dus was het vanzelfsprekend om de Wijkse bluesmannen op de koffie te vragen. Ze waren direct enthousiast en adviseerden ons bluesmuzikant Robert den Hartigh. Zijn traditionele rootsmuziek en Delta blues zijn wat ons betreft een prima keus. Tijdens het eten kan hij onze gasten lekker verwennen met heerlijke blues. Maar ook voor een borrel met een hapje ben je van harte welkom. We zien er echt naar uit!”

Avondprogramma in de café’s. Terwijl de Bintangs in het Calypso nog volop bezig zijn met een prachtig akoestisch optreden, gaat in de cafés het avondprogramma van start. Binnen een straal van nog geen 500 meter kun je terecht in zes cafés. In de Engel originele Chicagoblues door de Robert Smith Blues Band, finalist bij de Dutch Blues Challenge 2014. In ’t Hoff spelen de uit de jaren 50/60 weggelopen Hellhounds en in de Vaert kun je  terecht bij the Ugly Twins, een duo die je meeneemt op een muzikale rondreis. Bij Ruud en Sil in BijDie2 stevige boogie, blues, country en rock ’n roll door Sugar Mama. Vanaf een uur of tien sluit ook café Om Ko aan met een stevige Engelse bluesrockband, de Sean Webster Band.

Spetterende uitsmijter in het Pakhuis.  Tegen de tijd dat  de blues in de cafés op zijn eind loopt, is hier vanaf middernacht nog een uitsmijter met de band van Ralph de Jongh. Vier uitstekende muzikanten onder aanvoering van de energieke bluesmuzikant Ralph de Jongh. Een begrip binnen de Nederlandse blueswereld. Ze sluiten de kroegentocht af met een spetterend en stevig optreden tot de klok van 2 uur.

Sluitingstijden café’s. Voor alle horeca geldt dat je tot 01.30 uur naar binnen kunt, daarna gaat de deur dicht. Binnen is binnen, je kunt eruit wanneer je wilt, maar hoppen van kroeg naar kroeg is dan voorbij. 

Klik hieronder op ‘lees meer’ voor meer info over de bands.

 20.00-22.00 uur theater Calypso Markt 4

BINTANGS (Blues Trax).

Na Cuby & the Blizzards, Flavium, Livin’ Blues en Barrelhouse is het komende jaar de beurt aan de Bintangs. Daarmee heeft BluesinWijk alle succesvolle en nog bestaande Nederlandse jaren-60 bluesbands in Wijk bij Duurstede op het podium gehad. Ze spelen in theater Calypso in hun akoestische setting (Bintangs Blues Trax) met Frank Kraaijeveld (zang en basgitaar), Dagomar Jansen (zang, gitaar en mondharmonica),  Marco Nicola (zang, gitaar en slidegitaar) en Burt van der Meij (drums)

De Bintangs is een van de oudste Nederlandse popgroepen. De naam betekent ‘ster’ in het Indonesisch. De groep werd in 1961 in Beverwijk opgericht door Frank (bas, zang) en Arti Kraaijeveld (gitaar, zang). Men speelde indo rock maar ging al snel over tot een ruig soort rhythm & blues. In een interview uit 1985 vertelt Frank hoezeer hij onder de indruk was bij het zien van de Tielman Brothers. De optredens van de Bintangs, veelal in de omgeving van Beverwijk, waren enerverend en zij werden een soort Nederlandse Rolling Stones; de Mick Jagger-achtige stem van Gus Pleines droeg daar zeker aan bij.

De Bintangs kenden zeer veel bezettingen, met Frank Kraaijeveld als (bijna) constante factor. Frank was er alleen enige tijd tussenuit in de periode 1972-1974 toen hij met zijn broer Arti de groep Kraaijeveld oprichtte (later Circus Kraaijeveld). Onder anderen zanger Gus Pleines en de gitaristen Jack van Schie en Jan Wijte hebben met onderbrekingen vele jaren deel uitgemaakt van de band.

In 1965 namen ze hun eerste single op, Willie Dixon’s “You Can’t Judge a Book by Looking at the Cover” met Henk van Besu op drums, Jan Wijte op rhythm guitar en Will Nimitsz, vocals en mondharmonica. Trouwe fans riskeerden in die tijd hun leven door de naam Bintangs levensgroot op een gashouder in Beverwijk te schilderen. Ook stond de band in het voorprogramma van The Rolling Stones en The Kinks. In 1969 tekenden ze bij  Phonogram Records en brachten ze hun eerste album uit, “Blues on the Ceiling”. Hun grootste hits, “Ridin’ on the L & N” en “Travelling in the U.S.A” dateren uit 1969 en 1970.

In de jaren die volgden, brachten ze verschillende platen uit maar zonder veel succes. Desondanks hadden ze een grote schare trouwe fans die er voor zorgden dat elk optreden een gedenkwaardige gebeurtenis werd. In 1985 werd nog de single “Rosemary Nymphet” uitgebracht maar eveneens zonder succes. Uiteindelijk was er in 1985 een afscheidsconcert in Paradiso waarvan een live album werd uitgebracht, “Bye Bye”.

Vanaf 1989 wordt de Bintangs in diverse samenstellingen verschillende keren nieuw leven ingeblazen en wordt het 40-jarig en zelfs het 50-jarig jubileum gevierd. Dit laatste jubileum februari 2011 wordt groots gevierd in Paradiso. In het jubileumjaar verschijnt ook het boek Fifty Fifty: 50 Jaar Nederlandse Rockhistorie In 50 Korte Verhalen, geschreven door Frank Kraaijeveld.

De optredens in 2016 staan geheel in het teken van het 55-jarig bestaan van de Bintangs.

 

14.30-16.00 uur in het E&E Gasthuis (Grand café) Gansfortstraat 4

MICHAEL DOTSON SOLO
Michael Dotson is een van de meest authentieke Chicago Bluesgitaristen van zijn generatie en heeft in Nederland, België en Duitsland een onuitwisbare indruk achter gelaten. Dotson (59) speelde jaren als sidegitarist in de Chicago blues scene. Zes jaar lang was hij gitarist bij Magic Slim & the Teardrops en won met deze formatie in 2003 de vooraanstaande WC Handy Award. Tijdens de vele tours heeft hij de Verenigde Staten en Zuid-Amerika rondgereisd en werd hij gezien op blues festivals als San Francisco Blues Festival, het King Biscuit Blues Festival en Mississippi Valley Blues festival. Meerdere malen heeft Michael getoerd in Europa, Japan, Brazilië en werkte hij samen met o.a. Jimmy Burns, Homesick James, Billy Boy Arnold, Big Jack Johnson, Big Time Sarah, Liz Manville Greeson en Willie Kent. Als sessiemuzikant heeft hij meegewerkt aan cd opnames van o.a. Magic Slim en Aron Burton. Pure onversneden blues, met onnavolgbare riffs, striemende solo’s en prachtige verhalen vol humor, cynisme en zelfspot, meesterlijk vertolkt door een bluesman die zijn roots nooit heeft verloochend.

 16.00-18.00 uur theater Calypso Markt 4

UNITED BY MUSIC
Al jaren probeerden we de mannen en vrouwen van United by Music een keer in onze programmering in te passen. Dit jaar is het dan eindelijk gelukt. Een meer dan bijzondere en unieke band bestaande uit getalenteerde mensen met een verstandelijke beperking. Blij dat we ze ook in Wijk de kans kunnen geven om op te treden voor een groot publiek. Het doel van de stichting is om de inclusie van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. United by Music heeft twee bands met diverse zangers en zangeressen. Met groot enthousiasme brengen de artiesten verschillende nummers in de blues- en swingstijl gecombineerd met boogie woogie. De artiesten weten het publiek elke keer te verrassen met een bijzondere show. Door hun grote en oprechte passie voor muziek blijft de show van United by Music inspireren. ‘Het is ontroerend om te zien met welk een passie, bevlogenheid en plezier de artiesten van United by Music hun ding op het podium doen. Geweldig project en opvallend is de hoge kwaliteit van de verschillende nummers.’ – Blues Magazine

18.00-21.00 uur in de Veldpoortr eten & drinken Veldpootstraat 21

THE GUITAR GUY & KID HARPIN 
Henk de Ruiter (The Guitar Guy) en Thomas van den Berg (Kid Harpin’) vormen sinds begin 2015 het duo The Guitar Guy and Kid Harpin’. Vanaf het eerste moment dat ze samen het podium deelden was er een ‘klik’ en haalt de chemie tussen beide heren het beste naar boven. In eigen bewerkingen spelen ze nummers van o.a. Washboard Sam, Robert Johnson, Muddy Waters, Leadbelly, Slim Harpo en Big Bill Broonzy. Een optreden van The Guitar Guy and Kid Harpin’ is energiek, spectaculair, uniek en staat bol van de ‘Old School Blues’!  The Guitar Guy and Kid Harpin’ doen ze waar ze goed in zijn: they Keep the Blues alive!

18.00-21.00 uur in taverne MAZI MAS Klooster Leuterstraat 20

ROBERT DEN HARTIGH
Robert den Hartigh speelt sinds 1993 rootsmusic, folk en countryblues. Naast het doorleefde Americana geluid, dat doorklinkt in zijn eigen songs, vertolkt en haalt hij inspiratie uit de Mississippi Deltablues en andere traditionele Amerikaanse rootsmuziek. Naast de blues- en rootsmusic, speelt Robert af en toe een folktraditional of hillbillysong uit het diepe zuiden van Amerika. Dit doet hij met veel toewijding voor traditie. De songs van Robert den Hartigh hebben allen een eigen verhaal. De intense beleving daarvan komt recht uit het hart. Hij begeleidt zichzelf op steelguitar, mandola, akoestische gitaar en trekharmonica. Zijn inspiratiebronnen zijn onder andere Charley Patton, Lead Belly, Lightnin’ Hopkins, Woody Guthrie, Jimmie Rodgers.

  

18.00-21.00 uur in café OME KO Maleborduurstraat 9

AJ PLUG ft KIM SNELTEN
De samenwerking AJ Plug en Kim Snelten is ontstaan na een spontane sessie in The Shack , waar AJ en haar band een optreden gaven. Kim die in het publiek aanwezig was, werd gevraagd een aantal nummers mee te jammen. AJ Plug (‘De ontdekking van 2014/2015’ volgens Johan Derksen) en Kim Snelten (bekend van o.a. Jack of Hearts en Drippin’ Honey) vormen een unieke combinatie. Het publiek was dol enthousiast en het klikte zo goed tussen de twee, dat besloten werd een beperkt aantal optredens samen te gaan doen met AJ’s vaste gitarist Klaas Wildgroove. Het trio speelt eigen werk van AJ, maar voegt daar ook covers aan toe voor een breed publiek. Kortom ….mis het niet!!

solo 20.00  en  band van 21.00-23.00 uur in café rest. de ENGEL Markt 26

ROBERT SMITH BLUESBAND
Een groep muzikanten geformeerd rondom de persoon Robert Smith, die zijn sporen in de blueswereld al vele malen heeft verdiend. Niet iedereen kan bijvoorbeeld zeggen dat hij ooit in zijn jonge jaren gejamd heeft met Janis Joplin. Verder hebben bluesgrootheden als Jan Akkerman en Eelco Gelling regelmatig als gast deel uitgemaakt van de band. De blues die door deze band gespeeld wordt, is de zgn. ‘old school Chicago Blues’. Hierin is vaak de ellende te horen welke mensen vroeger op plantages hebben meegemaakt. De kracht van deze blues ligt in de improvisatie. Het geheim van de ‘Smith’: niet hard maar vet!

 

21.00-01.00 uur café de Vaert, Maleborduurstraat 11

The UGLY TWINS
Lekker muziek maken en daar heel veel plezier aan beleven, dat is het uitgangspunt voor dit dynamisch akoestisch duo. Zij verzorgen een avond boordevol bekende en minder bekende songs. Op een attractieve en laagdrempelige wijze spelen ze songs die uitnodigen om mee te deinen en te zingen. Met een repertoire dat inmiddels uit ruim 60 pakkende nummers bestaat, nemen ze het publiek mee op een muzikale reis. Soms een feest der herkenning, dan weer een ontdekking van een onbekend pareltje uit de singer songwriter wereld. De keuze van nummers en genre vliegt van golden oldies naar (ook Nederlandstalige) pop en van Bob Marley naar oude blues classics. Aan bod komen onder anderen nummers van Bruce Springsteen, Otis Redding, INXS, Eric Clapton, CCR, the Golden Earring, George Michael, Louis Jordan, and many, many more…. en natuurlijk ook BLUES. 

 

 21.00-01.00 uur café ‘f Hoff Markt 15A

The HELLHOUNDS
Het scheurende stemgeluid van zangeres Sarah Ockhysen en de gitaar- en bluesharp soloʼs nemen een belangrijke plaats in en komen goed tot hun recht op de dansbare grooves van de ritmesectie. De muzikanten van The Hellhounds hebben het publiek in hun greep en laten niet meer los. Kleding passend bij de muziekstijl en tijd maakt het plaatje compleet. Het repertoire bestaat uit: Etta James, Chuck Berry, Big Maybelle, Bo Diddley etc., maar ook minder bekend werk uit de zwarte muziekcultuur van midden 20e eeuw.

22.00 tot 01.00 uur  in café Ome Ko Maleborduurstraat 9

SEAN WEBSTER & the DEADLINES (UK)
Sean Webster is een inspirerende gitarist, zanger en songwriter met een grote reputatie in de Britse blues- en rockscene. Zijn band heeft leden zien komen en gaan sinds de oprichting in 2003, maar Sean blijft doen wat hij het beste kan, schrijven en spelen van mooie muziek. In 2004 kwam het debuutalbum ‘Long Time Coming’ uit, dit zette de Sean Webster Band voor het eerst in de publieke belangstelling. Blues Matters Magazine beschreef het als ‘een echt juweeltje’, waardoor Sean zijn eerste platencontract kreeg. Het album laat Seans schroeiende gitaarspel horen beïnvloed door Albert Collins, Eric Clapton, Mark Nobeler, Gary Moore en Stevie Ray Vaughan. Zijn rijke, doorleefde vocalen doen denken aan Joe Cocker, Bryan Adams en Jonny Lang. In 2005 speelde de band door heel het Verenigd Koninkrijk, waaronder hoofdpodium optredens op Burnley, Maryport en het prestigieuze Britse R&B Festival in Colne. Organisatoren van Colne Festival becommentarieerden zijn show met de volgende woorden: ‘Sean is een nieuwe legende in de maak’.

21.00-01.00 uur café BIJDIE2 Veldpoortstraat 14

SUGAR MAMA
De bluesrockformatie Sugar Mama speelt in Cafe BijDie2. De band speelt een repertoire waarbij naast de eigen nummers ook grootheden als Thorogood, Howlin’ Wolf en Gallagher voorbij komen. Dit alles recht uit het hart en met een stevige boogie. Naast de boogie woogie en blues spelen ze ook stijlen als country en rock ‘n roll. 

 

00.00-02.00 café het PAKHUIS Maleborduurstraat 7

RALPH DE JONGH BAND

Ralph won meerdere malen de Dutch Blues Challenge en toert momenteel door het hele land na de recente release van zijn cd ‘Lonesome Man, Ocean Of Love’.  Door zijn rauwe blues vergaart hij ieder optreden weer nieuwe fans. Net als muzikaal vader (en fan) Harry Muskee is hij een must om live te zien. Ook zijn studio opnames en eigen composities zijn ijzersterk. Ralph de Jongh is een sensatie in de hedendaagse Nederlandse muziekscene. Niet alleen om te horen, maar ook om te zien. Hij speelt geen muziek, maar wordt muziek en het publiek is getuige van een niet aflatende energie die uit al zijn poriën stroomt wanneer hij optreedt. En die energie resulteert elke keer weer in een geweldig bluesfestijn. De Jongh treedt in wisselende samenstellingen op, nu eens solo dan weer met een tien koppige band. Deze avond speelt hij in een viermans formatie met naast hemzelf drum, bas en gitaar.