BLUESKROEGENTOCHT

datum :

25 november 2017

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

Bistro Florian, cafe 't Hoff, cafe BijDie2, cafe de Vaert, cafe het Pakhuis, cafe Ome Ko, cafe restaurant de Engel, E&E Gasthuis, eethuis Dorestad, Pepe's Cucina, taverne Mazi Mas, theater Calypso, Veldpoort

entree :

€ 0

Zaterdag 25 november 2017 staan de Wijkse café’s  weer bol van de blues. BluesinWijk en de Wijkse horeca organiseren dan voor de zevende keer dit bluesfestival in de Wijkse binnenstad. Zestien blues optredens en net als vorig jaar ook de hele dag blues op het stadscarillon. Alles gratis en op loopafstand van elkaar.  

Het festival opent om half drie  in het E&E Gasthuis, vanaf vier  uur  neemt theater Calypso het stokje over en vanaf zes uur kunnen bluesliefhebbers in enkele restaurants lekker eten met  een bluesje erbij.  Na het eten gaan we van af 20.00 uur weer verder in theater Calypso en in de Engel. Na 21.00 uur  beginnen ook de café’s op stoom te komen met bluesbands tot diep in de nacht. Genoeg te doen dus.  

Blues in de middag.

De blueskroegentocht steekt om 14.30 uur van wal in het grand café van het E&E Gasthuis met een optreden van Mr. Boogie Woogie, de kersverse winnaar van de Dutch Blues Challenge 2017!  In 2010 was hij al uitgeroepen tot Best Dutch Blues Pianist maar hij is vooral ‘the Hardest Workin’Man in Boogie Land. Elk jaar weer een groot succes voor de ouderen van Wijk. Een vrolijke en leuke middag, waar wordt meegezongen, geklapt en zelfs gedanst. Aansluitend speelt vanaf 16.00 uur in theater Calypso de Amerikaan Tony Spinner, bij het grote publiek vooral bekend door zijn jarenlange deelname aan de wereldband Toto.

Blues tijdens het eten.

Tussen 18.00 en 21.00 uur is het tijd voor de inwendige mens. Op vijf plekken kun je lekker eten en blues met elkaar combineren. In de Veldpoort een optreden van The Bluetails, bij Café Ome Ko speelt het duo The Spider & The Fly, bij Mazi Mas Little Boy Boogie, in Bistro Florian een optreden van Third House On The Left, bij Pepe’s Cucina staat Homeless en vanaf 20.00 uur speelt Ramblin’ Dog een uurtje in de Engel.

Blues in de avond.

Om 20.00 uur weer een optreden in theater Calypso door Richard van Bergen’s Rootbag met special guests Kai Strauss en Gait Klein Kromhof, geïnspireerd door hypnotiserende blues van de Mississippi Delta, sexy grooves uit New Orleans en stomende R&B. De band mengt dit alles samen tot een Rootbag-achtige gumbo soep, rauw, intens, soulful en groovy.  Terwijl de Richard and Friends nog volop bezig zijn, gaat in de cafés het avondprogramma van start. Binnen een straal van nog geen 500 meter kun je terecht in zes cafés. In de Engel Mojo Hand en in de Vaert Midland Blues Band. Bij Ruud en Sil in café BijDie2 blues door Trouble No More. In café ’t Hoff speelt de Charles Adrian Band en bij Café Ome Ko  Joost de Lange Rock/Blues Experience. Vanaf een uur of tien sluit ook Eethuys Dorestad aan met Bacon Fat Louis.

Blues in de nacht.

Na middernacht gaat de blues nog door in de cafés BijDie2, Ome KO en de Vaert. In het  Pakhuis wordt de uitsmijter verzorgt door de Bullfrog Taste Express. Zij brengen een muzikaal eerbetoon aan een van de meest invloedrijke gitaristen uit de historie van de rock. Centraal staat hier natuurlijk Rory Gallagher, de helaas veel te vroeg overleden Ier die met zijn afgeragde Strat een regelrecht icoon in de blues-rock is geworden. Ze sluiten de kroegentocht af met een spetterend en stevig optreden.

Sluitingstijden café’s.

Voor alle horeca geldt dat je tot 01.30 uur naar binnen kunt, daarna gaat de deur dicht. Binnen is binnen, je kunt eruit wanneer je wilt, maar hoppen van kroeg naar kroeg is dan voorbij.

 

Programma:

14.30-16.00       E&E Gasthuis                   Mr Boogie Woogie

16.00-18.00       Calypso theater                Tony Spinner (USA)

18.00-21.00       de Veldpoort                     The Bluetails

18.00-21.00       Pepe’s Cucina                  Homeless

18.00-21.00       Bistro Florian                    Third House On The Left  

18.00-21.00       Café Ome Ko                   The Spider & The Fly

18.00-21.00       taverne Mazi Mas             Little Boogie Boy 

20.00-22.00       Calypso theater                Richard van Bergen’s Rootbag

20.00-21.00       de Engel                           Ramblin’ Dog 

21.00-23.00       de Engel                           Mojo Hand

21.00-24.00       ’t Hoff                                Charles Adrian Band     

21.30-01.00       BijDie2                              Trouble No More

21.30-01.00       de Vaert                            Midland Blues Band 

22.00-01.00       Café Ome Ko                   Joost de Lange Rock/Blues Experience

22.00-24.00       Eethuys Dorestad            Bacon Fat Louis

00.00-02.00       het Pakhuis                      Bullfrog Taste Express

 BLUES op het STADSCARILLON (10.00-22.00 uur)

 BLUES IN DE MIDDAG 

Mr. Boogie Woogie (14.30-16.00 uur E&E Gasthuis)

Op zijn 12de had hij zijn eerste baantje als pianist. In 2005 werd hij gekozen tot Best European Blues Pianist. In 2010 uitgeroepen tot Best Dutch Blues Pianist. Genomineerd voor Best Dutch Blues Pianist in 2013 maar hij is vooral ‘the Hardest Workin’Man in Boogie Land.

Tony Spinner (USA) (16.00-18.00 uur theater Calypso)

De Amerikaan Tony Spinner is bij het grote publiek vooral bekend door zijn jarenlange deelname aan de wereldband Toto. De Tony Spinner Band bestaat uit drie muzikanten die avond aan avond hun voorliefde voor blues, rock en funk tentoonspreiden. Naast Spinner zijn dit Michel Mulder (bas) en Alex Steier (drums). In roem, uiterlijk vertoon of virtuoze trucs zijn ze niet geïnteresseerd. Imponeren laten ze graag aan andere muzikanten over. Het draait enkel om emotie, plezier en het goede gevoel. ‘Don’t try to impress with fancy guitar licks, but always play from the heart’. Zijn eerste cd ‘Saturn Blues’ kwam uit in 1993, Tony’s laatste album, genaamd ‘Earth Music For Aliens’ dateert alweer uit 2013 en is een genot om naar te luisteren. The Tony Spinner Band speelt regelmatig in de Verenigde Staten en in Nederland.

BLUES TIJDENS HET ETEN (tussen ca. 18.00 & ca. 21.00 uur)

Homeless (Pepe’s Cucina)

Homeless is een spel tussen harp (Jan van der Leest) en akoestische gitaar (Max Leukfeldt). Tijdens ‘Don’t Leave Me’ laat zanger Max Leukfeldt een snik in zijn stem horen, maar ook een byte en dat grijpt je aan. Max ondersteunt zichzelf met zijn akoestische gitaar, terwijl zijn harpman op gevoel zijn buurman begeleidt. De zanger laat stiltes vallen om het instrumentarium te benadrukken. De mannen spelen wat eigen werk, maar ook een aantal covers en de reacties vanuit de zaal zijn lovend, ook achteraf. Homeless heeft in mei hun eerste single uitgebracht op Spotify en in het najaar komt hun album uit. Dat maakt nieuwsgierig en smaakt naar meer.

Third House On The Left (Bistro Florian)

In 2013 zijn Guido Brassé & Robbert Duijf begonnen aan hun muzikale reis. Hun passie voor de Traditional Root muziek, van Blues tot Gospel anno 1900 tot 1940, brengt hun steeds dichter bij elkaar. Het typische fingerpicking gitaargeluid van Robbert gaat hand in hand met het mondharp spel van Guido en de zang van beide heren sluit perfect bij elkaar aan. Inspiratie halen zij uit de muziek van Charlie Patton, Robert Johnson, Son House, Doc Watson en Lead Belly. Toeval bestaat niet in hun ontmoeting, samen voelen ze dat deze gedeelde passie ervoor zorgt dat ze hun verhalen kunnen vertellen aan de wereld. Gewapend met tweemaal zang, mondharp, percussie, verschillende akoestische gitaren en een mandoline. De muziek is oprecht, eerlijk en met hart & ziel gespeeld.

The Bluetails  (de Veldpoort)

The Bluetails vinden hun oorsprong in 2012 onder de naam Riverside Jr. & Cooperation. In eerste instantie speelt het trio, dat bestaat uit Dave en Henk Wessels (zoon en vader) en Alex Konijnenburg a.k.a Riverside Jr als gelegenheidsformatie. Alex en Henk maken dan nog deel uit van Big Will & the Bluesmen, een bekende act in het Nederlandse blues circuit. Dave is nu en dan als gastmuzikant actief bij dit gezelschap en heeft gespeeld in de rockformatie We The Firm. Vanaf 2012 heeft Riverside Jr & Co vrijwel direct succes met optredens in Nederland en België en dit continueert zich in 2013. De bekendheid neemt toe en daarmee de vraag naar een debuut cd. Daarom neemt de band in 2014 de live-cd ‘Riverside Tales’ op. Met dit album op zak en de gelegenheidsfase ontgroeid besluiten de mannen verder te gaan onder de naam The Bluetails, als volwaardige act op zowel kleine als grote podia. De muziekstijl van The Bluetails is vooral old school blues, deels (semi) akoestisch, deels elektrisch. Van de Delta-blues van Patton en Son House tot de Chicago-blues van Big Bill Broonzy. Maar ook de Vaudeville nummers van Bessie Smith en Texas-blues van Lightning Hopkins komen voorbij. Zo nu en dan overgoten met een jazzy swing-saus al naar gelang de gelegenheid . Muziek van liefhebbers voor liefhebbers.

Little Boogie Boy  (Mazi Mas)

Al op jonge leeftijd leerde Hein Meijer gitaar spelen van zijn vader. Noten en muziekstukken spelen, daar hield Hein niet zo van. Dus ging de muziek al snel de jazzy kant op. Totdat hij op een dag een cassettebandje met bluesmuziek in handen kreeg, dat was helemaal zijn ding. Niet veel later nam Heins vader hem en zijn broer Harry mee naar Nick Vollebregts Jazzcafé in Laren waar de TROS destijds wekelijks een jazzprogramma opnam met af en toe aandacht voor blues. Hier speelde die donderdag de Buddy Guy & Junior Wells Bluesband. Hein was direct verkocht en woonde met vader en broer met grote regelmaat optredens van Amerikaanse bluesbands bij. In 1992 vertrok Hein op achttien jarige leeftijd naar de Verenigde Staten om daar de blues wereld te verkennen. In de Chicago blues scene viel de witblonde jongen al snel op tussen de pikzwarte blues spelers en hij ging van bluesclub naar bluesclub om de muziek te beluisteren. En zo gebeurde het dat Hein op een dag door John Primer het podium werd opgeroepen om te spelen met Magic Slim. Hein speelde en danste mee op hun muziek waarop John zei: ‘Look at that little boogie boy’. Heins geuzennaam als blues speler was geboren, een naam die hij dankbaar aan zijn huidige band koppelde. Gezegend met een hese, donkere stem weet Little Boogie Boy steeds meer mensen voor zijn muziek te winnen.

 

The Spider & the Fly (Café Ome Ko)

Het semi-akoestische Stones blues-duo Spider & the Fly brengt het repertoire van ’s werelds Greatest Rock & Roll Band terug naar de essentie met 2 gitaren en 2 stemmen.  Tijdens een optreden worden megahits als Satisfaction, Honky Tonk Women en Brown Sugar afgewisseld met minder bekende pareltjes en bluesnummers van de afgelopen vijf decennia. Beide muzikanten hebben, net als The Rolling Stones, een blues achtergrond en hebben hun duo logischerwijs genoemd naar een bluesy Jagger & Richards compositie. Zanger-gitarist Cleanhead John is al jarenlang met hart en ziel Stonesfan, reisde op 16-jarige leeftijd naar Londen om Mick Jagger en Keith Richards te ontmoeten en toerde op latere leeftijd met diverse bluesbands van Amsterdam tot Athene. Gitarist-zanger Arjan de Bruijn is momenteel ook actief bij McAnthony’s Blues Gang en verzorgde met die band het voorprogramma van de Mick Taylor Band. Ter ere van het 50-jarig bestaan van The Rolling Stones brachten Spider & The Fly in 2012 hun tribute en tevens debuut-cd uit. Op het album ‘In A Stoney Web’ staan 16 Stones-covers en een Ode aan Brian Jones, de op 27-jarige leeftijd overleden gitarist van de band. Na dit debuutalbum bracht het duo een EP uit, met daarop oa. ‘I Wanna Be Your Man’ (de tweede Stonessingle ), ‘Time Is On My Side’ en ‘The Last Time’. Op 8 augustus 2014, precies 50 jaar na het eerste en legendarische optreden van The Rolling Stones in het Kurhaus, verzorgden Spider & The Fly een succesvol herdenkingsconcert in Scheveningen. Een optreden van Spider & The Fly is een feest der herkenning. Vocale ondersteuning tijdens het optreden wordt gewaardeerd, onder het motto:  It’s Only Rock & Roll, But We Like It.

 BLUES IN DE AVOND 20.00-02.00 uur

Ramblin’ Dog (20.00-21.00 uur de Engel)

Ramblin’ Dog, een viermans akoestische bluesband, is nieuw in de Nederlandse Blues scene. Bluesy stemmen, gitaren, bluesharp, bas en percussie zijn de ingrediënten voor een gevarieerd repertoire met luister muziek, maar ook lekker swingende nummers. Naast eigen nummers speelt de band (bewerkingen van) bestaande blues songs van onder andere Eric Bibb, Big Daddy Wilson, Matt Anderson, JJ Cale, Eric Clapton, Robert Johnson en meer. Het komt allemaal aan bod tijdens een optreden van deze gepassioneerde blues liefhebbers. Ramblin’ Dog komt uit Brabant, maar kent geen grenzen en speelt overal. De band voelt zich thuis op grote en kleine podia, alsook in kleine cafés of op terrassen. De band bestaat uit Frank Reemers (gitaar en zang), Joep de Greef (zang, gitaar en bluesharp), Hans F. Marijnissen (cajon en percussie) en Markus Trum (basgitaar).

Richard van Bergen’s Rootbag met special guests Kai Strauss en Gait Klein Kromhof (20.00-22.00 uur Calypso) 

Richard van Bergen’s Rootbag is een trio dat geïnspireerd wordt door hypnotiserende Blues van de Mississippi Delta, sexy grooves uit New Orleans en stomende R&B. De band mengt dit alles samen tot een Rootbag-achtige gumbo soep. Rauw, intens, soulful en groovy. Ontstaan in 2010 met Dick Wagensveld op bas en Jeroen JJ Goossens op drums. Dat jaar speelden ze op het bekende Moulin Blues Festival. De cd ‘Rootbag’ werd in 2014 uitgebracht en bevat twaalf eigen nummers. Op Arrow Classic Rock Radio werd de cd uitverkozen tot Blues cd van het jaar 2014 met 45% van de stemmen. In 2016 won de band de Dutch Blues Award voor beste band van het jaar 2015. In September 2017 brengt de band haar tweede album uit, getiteld ‘Walk On In’ op het Belgische Naked label. De band bestaat naast Richard van Bergen (gitaar en zang) uit Jody van Ooijen (drums) en Roelof Klijn (bas en zang). Bandleden toerden en maakten opnames met Malford Milligan, Duke Robillard, Byther Smith, Sugar Ray Rayford, Matt Schofield, Sean Webster, Junior Mack, Enrico Crivellaro en Roscoe Chenier. Hun muziek bracht hen naar Moulin Blues, North Sea Jazz, BRBF Peer, Zwarte Cross, SXSW (Austin, Texas) en talrijke Blues podia in Europa.

Mojo Hand (21.00-23.00 uur de Engel)

Mojo Hand is een viermans bluesband met een vracht aan muzikale ervaring. Het repertoire is swingend, bluesy, funky én op het juiste moment ingetogen en gaat van Chicago naar Texas en terug. Veel eigen nummers en bewerkingen van bestaande blues songs. De band bestaat uit Joep de Greef (zang, orgel, piano en bluesharp), Frank Reemers (zang en gitaar), Joop de Graaff (bas) en Mathieu van Uden (drums).hand is een 4 mans bluesband met een vracht aan muzikale ervaring. Het repertoire is swingend, bluesy, funky én op het juiste moment ingetogen en gaat van Chicago naar Texas en terug. Veel eigen nummers en bewerkingen van bestaande blues songs. De band bestaat uit Joep de Greef (zang, organ, piano en bluesharp, Frank Reemers (zang en gitaar), Joop de Graaf op bas en Mathieu van Uden op drums.

Charles Adrian Band (21.00-24.00 uur Café ’t Hoff)

De Charles Adrian band bestaat uit de ex-Millstreet Bluesband leden Klaas van Kuilenburg op zang en gitaar, Willy van Maurik op drums en zang, (gast) Tom Moerenhout op saxofoon en zang en Dirk Wagenveld op basgitaar. De band speelt een uitgebreid scala aan bekende en onbekende songs uit de Rock- en de Rhythm & Blueswereld en zijn met regelmaat te gast op veel Blues- en Jazzfestivals zo ook in de diverse Bluescafé’s.

Midland Blues Band (21.30-01.00 uur Café de Vaert)

Midland Blues Band is een vijfkoppige blues-rock formatie, die met veel succes optreedt vanuit het midden van het land. Het is een band waarin vol overgave blues met hart en ziel wordt gespeeld. Ze nemen je graag mee naar Route 61, de bekendste weg van Amerika met Blues, Swing, Soul en Rock ’n Roll aangevuld met hier en daar een vleugje funk. De heren zorgen voor een muzikaal hoogwaardig avondvullend programma waarbij stilzitten een probleem is. Midland Bluesband bestaat uit zanger Erwin, gitarist Seger, toetsenist Paul, basgitarist Manfred en drummer Johan.

Bacon Fat Louis (22.00-24.00 uur Eethuys Dorestad)

De band Bacon Fat Louis bestaat uit Bo Hudson en Sandy ‘Slim’ Sticks. Een helft van het duo bespeelt de drums en de andere helft de gitaar. Samen zijn ze fan van bands als The White Stripes, John Lee Hooker en R.L. Burnside. Op het twaalf nummers tellende debuutalbum ‘Bacon Fat Louis’ tonen de heren aan een ideale kroegband te zijn.

foto Werry Crone

Trouble No More (21.30-01.00 uur Café BijDie2)

Trouble No More is een gevestigde naam in de Nederlandse blueswereld. Sinds de oprichting in 1990 trekt de band met een energieke live show langs kroegen en de bekende blues cafés tot aansprekende festivals. Soms op grote podia, dan weer met het drumstel naast het biljart, maar altijd met aanstekelijk enthousiasme. In 2012 kwam Trouble No More uit op de Dutch Blues Challenge. De jury prees de arrangementen, de strakke groove en de professionaliteit. De band brengt een swingende rhythm & blues, met Chicago, Texas en ook West Coast invloeden. Gevarieerd, maar steeds herkenbaar. Met veelzijdig gitaarwerk en rauwe stem zet Onno Blok de toon voor de unieke stijl van de band. Gedragen door de strakke ritmesectie van Arie Schilling (bas en zang) en Paul van Berkel (drums en zang) en met dynamisch toetsenwerk van Ton Beukelman (Hammond) is elk optreden een muzikaal feestje. Als het even kan wordt de band aangevuld met Job Groot op tenorsax.

Joost de Lange Rock/Blues Experience (22.00-01.00 uur Café Ome Ko)

Een Zeeuws/Vlaamse combinatie met Joost de Lange (zang en leadgitaar), Ramses Donvil (drums) en Mitchel Goor (basgitaar). De band bracht vanaf 2010 drie cd’s uit waarvan de laatste ‘Live in Antwerp’ in 2017. De band speelt veel eigen werk, geïnspireerd door muzikanten als Stevie Ray Vaughan, Rory Gallagher en Jimmy Hendrix. 

BLUES IN DE NACHT 00.00-02.00 uur

Bullfrog Taste Express (00.00-02.00 uur Café ’t Pakhuis)

Bullfrog Taste Express brengt een muzikaal eerbetoon aan een van de meest invloedrijke gitaristen uit de historie van de rock. Centraal staat hier natuurlijk Rory Gallagher, de helaas veel te vroeg overleden Ier die met zijn afgeragde Strat is verworden tot een regelrecht icoon in de blues-rock. The Bullfrog Taste Express heeft, als het op muzikale ervaring aankomt, een rijkelijk gevulde schatkist. Zo maakte voorman Wilko van Beek deel uit van onder meer I’ve got the Bullets (de band waarmee Frédérique Spigt doorbrak), terwijl hij met de hardrockformaties Hammerhead en Perfect Strangers in de jaren tachtig en negentig de hele wereld rondreisde. Nico Groen is vooral bekend als Blues/Rock-drummer en hij speelt op dit moment bij Sidewalk-Sally, Bullfrog Taste Express en diverse andere bands/projecten. Verder speelde hij onder andere met Herman Brood, Hans & Candy Dulfer, Adje van den Berg en toerde met Flavium zelfs in het voorprogramma van Rory Gallagher. Bassist Eric de Boer staat intussen al een slordige drie decennia op de Nederlandse podia. Zo speelde hij jarenlang in het trio rond Anand Mahangoe, eind jaren negentig uitgeroepen tot beste gitarist van ons land.