TROUBLE SOON BE OVER

datum :

4 maart 2017

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

20:30 uur

locatie :

theater Calypso

entree :

€ 15

uitverkocht

UITVERKOCHT!

Indien uitverkocht dan kun je mailen om op de wachtlijst te komen.

Omdat zijn eigenaar Robertson heette, was dat op de dag dat hij werd verkocht ook zijn naam geworden. Vanaf de slavenmarkt in had hij met nog vijf andere verkochte mannen achter het paard aangerend van Boss Robertson. Na een half uur waren ze aangekomen bij een hut midden op de katoenvelden. Hier begon zijn nieuwe leven, ver van huis.’

Trouble soon be over is een muzikaal theaterprogramma over de oorsprong van de Amerikaanse muziek tegen de achtergrond van raciale ongelijkheid. Meestergitarist Big Bo Brocken en zangeres Frederique Spigt spelen en zingen blues, gospels en rock ‘n‘ roll, terwijl oud radiopresentator Marc Stakenburg het verhaal vertelt van de familie Robertson die als slaaf naar The Mississippi Delta worden ontvoerd. Met hen reizen we mee door de tijd en het diepe zuiden van Amerika.

Theater Calypso Markt 4 Wijk bij Duurstede. Aanvang 20.30 uur. Tickets €15,-. 

Ticketverkoop: E-tickets (excl. ticketkosten)  via de ticketknop boven aan deze pagina, bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1 te Wijk bij Duurstede, tel: 0343-574522 of Calypso theater.

 ‘Trouble soon be over’ en het begin van de popmuziek.

Volgens muziekdeskundige Marc Stakenburg is het de meest fascinerende periode in de geschiedenis van de popmuziek. De voormalige radio 2 en 3 dj treedt op als verteller in het theaterstuk ‘Trouble soon be over’. Ruim een eeuw geleden ontstond in het Diepe Zuiden van Amerika de Blues. Nakomelingen van slaven die nog altijd onder erbarmelijke omstandigheden leefden, vonden er de blues uit. Wie had ooit kunnen bedenken dat die zwarte muziek het begin zou zijn voor de belangrijkste culturele uiting van de 20e eeuw; popmuziek? In het theaterstuk gaan de makers zelfs nog verder terug, naar de tijd van de slaven.

Frederique Spigt kennen we als theaterartieste die ooit begon als zangeres van de band I’ve got the bullets. Met haar succesvolle programma’s over Elvis en haar Americana optredens onder de naam The Medicine Show trok ze volle zalen. Met haar ruige bluesstem zingt ze in het stuk oa het aangrijpende Billie Holiday nummer Strange Fruit.  Wat heeft ze met die vroege Amerikaanse muziek? Frederique; ’Je hoort en je voelt dat het daar allemaal vandaan komt, het is het allereerste begin. Het kan niet anders dan dat het uit je tenen komt als je het zingt. Er zit zoveel in en achter.’

In het theaterstuk Trouble soon be over wordt teruggegaan naar de tijd van de slavernij in Amerika. Op de katoenvelden wordt gezongen, in de kerken zijn gospels te horen. Als veel zwarte mensen noodgedwongen het zuiden ontvluchten komen ze terecht in de grote steden, bijvoorbeeld in Chicago. Daar wordt de bluesmuziek elektrisch en versterkt, de eerste bands met drums en bas zijn er te horen. Mensen als Muddy Waters en Howlin Wolf inspireren groepen als The Rolling Stones. Het is het begin van de popmuziek zoals die vanaf begin jaren ’60 de wereld verovert.

Bo Brocken is een meestergitarist die als geen ander zowel de stijl beheerst van de eerste akoestische delta blues, maar ook de elektrische blues zoals die in Chicago ontstond. Al ruim 30 jaar treedt hij op in binnen- en buitenland. Over het belang van deze voorstelling zegt hij; ‘We kunnen genieten van deze mooie muziek maar ook leren van haar geschiedenis. Vooral nu, in een tijd van maatschappelijke onrust, kan de blues ons hoop en vertrouwen geven. Ons laten inzien dat we de fouten uit het verleden niet opnieuw hoeven te maken.’

Het verhaal van de blues wordt verteld aan de hand van de familie Robertson die als slaaf Amerika binnenkomen. Hun nazaten worden tweederangsburgers op wie allerlei apartheidswetten van toepassing zijn. Marc Stakenburg; ‘Die familie op zich is verzonnen, maar alles wat ze meemaken is historisch zo gebeurd. Bluesmuziek wordt vaak gezien als treurige muziek, maar dat is lang niet altijd het geval. Het is ook muziek die hoop geeft, die mensen helpt en een uitlaatklep is. Onze voorstelling eindigt dan ook als een feestje als we een paar echt bekende krakers spelen als Living with the blues en ja ook wat Elvis nummers. De rock ‘n’ roll kwam immers direct voort uit de blues. Voordat Elvis daar de wereld mee veranderde was er al heel veel gebeurd. Daarover gaat ons verhaal ‘Trouble soon be over.’

“Omdat zijn eigenaar Robertson heette, was dat vanaf de dag dat hij was verkocht ook zijn naam geworden, Boy Robertson heette hij nu. Vanaf de slavenmarkt in Natchez had hij met nog vijf verkochte mannen achter het paard aangerend van Boss Robertson. Na een half uur waren ze aangekomen bij een hut midden op de katoenvelden… Hier begon zijn nieuwe leven, ver van huis.”

Zo begint het verhaal van de familie Robertson, een arme zwarte familie die als slaven werden meegevoerd op een gevaarlijke zeereis vanuit Afrika, verkocht werden op de slavenmarkten in de zuidelijke staten van de USA en tewerk werden gesteld op de katoenplantages. Het was in deze tijd; zo rond de vorige eeuwwisseling dat er een broeierige mix van nieuwe culturen ontstond. In de katoenvelden van de Mississippi Delta werden werkliederen gezongen om het werk enigszins te verzachten, op zondagen werd er gezongen in de kerk. Aangezien de zwarte slaven geen trommels en andere “eigen” instrumenten mochten gebruiken, speelde de gitaar, banjo, ukelele en natuurlijk de mondharmonica een grote rol in de muziek. Rond 1903 ontstond er een fascinerend nieuw geluid; getekend door het zware werk, en doordrenkt van grote passie voor het leven van alledag; The Blues. Het ontstaan van The Blues zou later van cruciaal belang blijken voor de ontwikkeling van de Jazz, Rock’n’Roll, Soul en uiteindelijk onze hedendaagse Popmuziek.

In “Trouble Soon Be Over” wordt dit adembenemende verhaal verteld, wanneer de zwarte familie op hun onvoorstelbare reis door de zuidelijke staten van Noord-Amerika trekt en in aanraking komt met de nieuwe muziek en cultuur.

Deze reizende theatershow illustreert door middel van een passend decor, authentiek beeldmateriaal en natuurlijk de muziek, het leven op de velden en in steden zoals Clarksdale en Vicksburg Mississippi.

Het verhaal wordt verteld door ex-KRO Radiopresentator Marc Stakenburg. De muziek wordt live ten gehore gebracht door twee specialisten op het gebied van Mississippi Delta Blues en andere vooroorlogse stijlen: Fréderique Spigt en Big Bo.

Het is dit ongelofelijke verhaal dat verteld moet worden, de muziek die gehoord moet worden en moet blijven bewaard en gekoesterd tot in verdere generaties. Het is het verhaal waaruit we lering kunnen trekken, te beseffen waar en hoe onze rijke muzikale cultuur haar basis vond. Een voorstelling met een verhaal dat ons laat zien dat er hoop blijft bestaan, waar je door je tranen heen kunt lachen, zelfs tijdens de meest bizarre en ontzagwekkende situaties waarin een mens zich kan bevinden.

Verteller en schrijver: Marc Stakenburg

Muziek: Fréderique Spigt en (Big) Bo Brocken

Ondersteuning: Dutch Blues Foundation

Productionele leiding: Vera van Faassen