“GEWORTELD IN DE BLUES”

datum :

14 september 2013

verkoop :

online verkoop :

tijdstip :

locatie :

theater Calypso

entree :

€ 12,50

uitverkocht

“GEWORTELD IN DE BLUES”

 

MEER WETEN OVER DE BLUES? 

Kom dan zaterdag 14 september naar theater Calypso in Wijk bij Duurstede naar de bluestheatershow “GEWORTELD IN DE BLUES” met Lightnin’Guy en the Juke Joints.   Tickets 12,50 koop je bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1 in Wijk, telefoon 0343-574522. Theater Calypso, Markt 4 te Wijk bij Duurstede. Uitsluitend zitplaatsen. Zaal open 19.30 uur met film tot 20.30 uur. Aanvang bluestheater 20.30 uur. Na afloop afterparty in de foyer met blues-DJ Marcel. UITVERKOCHT!!!!! 

  

Zaterdagavond 7 uur stonden de eerste bluesliefhebbers al voor de deur van theater Calypso en binnen een mum van tijd zat bijna de hele zaal vol te genieten van een heerlijke superjam uit 1981 met Muddy Waters, Buddy Guy en de Stones. Backstage namen de muzikanten hun draaiboek nog een keer door en om stipt 20.30 uur opende presentator Rob van Elst de bluestheatershow.

HET WERD EEN FANTASTISCHE AVOND.

Zie hieronder het verslag van Gerrit Dijk in Bluesmagazine,

de fotoseries van Tom Moerenhout, Bert Lek en Jack van Dorrestein

en de filmpjes van Bert Lek, Jakkes en Leen Wander.

 

Langzaam druppelen de Wijkse bluesliefhebbers het knusse Calypso theater binnen op deze première avond van ‘Geworteld in de Blues’. Het is de zoveelste activiteit van de Bluesmannen van Blues in Wijk. Op het podium staat alles gereed voor een leerzame avond over de blues met als docenten Lightnin’ Guy, winnaar van de Belgische Blues Challenge 2011 en the Juke Joints, winnaars van de Dutch Blues Awards 2012. Terwijl iedereen elkaar begroet en een plekje zoekt, speelt op de achtergrond de muziek DVD met Muddy Waters en leden van de Rolling Stones uit 1981, een mooi tijdsbeeld.

 

Klokslag half negen opent de gastheer van de avond, Rob van Elst, deze eerste openbare les over de blues, vertelt wat over de blues in het algemeen, deze les in het bijzonder en geeft het woord aan Guy. Als een volleerd hoogleraar neemt deze ons direct mee in de oorsprong, de slaven, de plantage en de vele soorten liederen die dan ontstaan uit, zoals onze zuiderburen het zo mooi kunnen zeggen ‘miserie’ . Geholpen door de zaal wordt er al snel geklapt, gezongen en geschreeuwd, een echt interactief lesprogramma. Guy speelt vervolgens ‘Alabama Blues’ van J.B. Lenoir, alleen met dobro en een oude koffer als bassdrum, een vondst die uitstekend past binnen het op de avond toegespitste toneeldecor. Na zijn ‘Winterblues’ is er tijd voor een interview door Rob met hem waarbij nog wat dieper wordt ingegaan op de miserie en de achtergronden van Guy. Voort gaat het vervolgens met Peter Kempe van the Juke Joints op sigarenkistje gitaar en belanden we in de Mississippi delta, de Boogie Woogie van John Lee Hooker en spelen Peter en Guy een prima uitvoering van ‘Rollin’ and Tumblin’’. Met alle leden van The Juke Joints staan er inmiddels vijf docenten op het podium en worden we bijgespijkerd met een aantal klassiekers uit de bluesgeschiedenis met als hoogtepunt ‘Juke’ van Little Walter en de ritmische Afrikabeat van Bo Diddly. Een tribute aan Magic Slim besluit de les voor de pauze waarbij Guy aangeeft dat we in de pauze wel voldoende moeten drinken.

De les wordt heropend door Rob met een paar anekdotes waarna de docenten weer het podium betreden en meteen flink uitpakken met Stax Sounds. Hier worden blazers toch wel node gemist. Ook Peter Kempe wordt door Rob ondervraagd, zijn grote voorbeeld is Rory Gallager. De dertigjarige geschiedenis van the Juke Joints komt in vogelvlucht voorbij, alle groten met wie ze speelden, teveel om op te noemen. Vanuit de Delta gaan we met de trein naar Chicago, maken we nog een Zydeco uitstapje en geeft Guy nog maar eens aan dat we veel te danken hebben aan de miserie op de plantages.

De avond wordt vervolgens afgesloten met een prima uitvoering van ‘Mojo Hand’ en een toegift waarbij naast Peter en Guy ook Sonny Boy, Boogie Mike en Derk nog flink tekeer gaan. De zaal reageert ontzettend enthousiast, er wordt gedanst in de gangpaden. Waren alle lessen maar zo! In de foyer is nog lang onrustig, met veel dank aan de Wijkse Bluesmannen, Anton, Arie en Frans. Met bijgaande fotoreportage kunt u ooggetuige zijn van dit geslaagde bluesgebeuren in een fraai theatertje in het midden van het land.

 

Prachtig bluestheater met LIGHTNIN’GUY,  (winnaar van Belgische Blues Challenge 2011)  en  de Zeeuws topband (winnaar van de Dutch Blues Award 2012) the JUKE JOINTS. Een ruim 2 uur durende toer door de blues met veel liveblues erin verwerkt. E-tickets 12,50 (excl. servicekosten)  bestel je hier of koop je bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1 in Wijk, telefoon 0343-574522.  Theater Calypso, Markt 4 te Wijk bij Duurstede. Uitsluitend zitplaatsen. Zaal open 19.30 uur met film tot 20.30 uur. Aanvang bluestheater 20.30 uur. Na afloop afterparty in de foyer met blues-DJ Marcel.

                                

Vanaf 19.30 uur kun je alvast in de stemming komen met prachtige filmopnames op groot scherm van jamsessies uit het Chicago van de jaren 80 met bluestoppers als Muddy Waters, Buddy Guy, Mojo Bufford en Junior Wells.

BLUESinWIJK promoot met veel succes de blues door veel bluesbands naar Wijk bij Duurstede te halen. Op 14 september doen ze dat wat anders, dan laten bekende bluesmuzikanten zien en horen hoe de blues ontstond in de vorm van een zeer bijzondere bluesshow. Ze  nemen je mee naar de oorsprong van de blues in het diepe Zuiden van Amerika met mooie verhalen en muzikale voorbeelden van hoe het daar allemaal begon. Ze vertellen je over grondleggers als Robbert Johnson, hun opvolgers in Chicago als Muddy Waters en hoe de blues in de jaren 60 werd omarmd door Europese muzikanten als Eric Clapton.

“Geworteld in de Blues” start om 20.30 uur. Het is een ruim 2 uur durende  theatershow door niemand minder dan de bevlogen en getalenteerde Belgische Bluesman Lightnin’Guy. Hij won in 2011 de Belgische Blues Challenge en zet elke zaal in vuur en vlam. Hij wordt vergezeld door de eveneens enorm succesvolle Zeeuwse bluesband the Juke Joints. Al 30 jaar in de blues en in 2012 bekroond met een Dutch Blues Award. Master of ceremony is Rob van Elst, bekend van BluesMoose Radio.   Geen kleine jongens dus die deze show in Wijk komen doen. Alles komt langs, mooie solo-optredens met oude akoestische blues, duo-optredens met eenvoudig ouderwets drumwerk en bluesharmonica, interviews met de muzikanten, maar natuurlijk ook een volle band met opzwepende blues en een zinderende finale met alle muzikanten samen op het podium. Een gewelde bluesavond, waar je ook nog  eens wat leert! 

 

Het theaterprogramma GEWORTELD IN DE BLUES is avondvullend, verhalend en muzikaal. Het geeft je een overzicht van de belangrijkste muziekstromingen binnen de blues, je maakt kennis met de “12-Bar-structuur” en de verschillende ritmes, stromingen en stijlen binnen de blues. Je hoort Working Songs, Delta Blues, Chicago Blues, Funk Blues, Soul Blues en Rock Blues en ook maak je kennis met de belangrijkste bluesmuzikanten BB King, John Lee Hooker, Bo Didley, Jimmy Reed en hun bekendste nummers. Bluesritmes als shuffle, boogie, jungle, beat en swing komen voorbij en ook krijg je inzicht in de sociaal-culturele achtergrond van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten, van hun muziek door de jaren heen en hun geschiedenis. Kortom een heerlijk avondje “bluesles” door topmuzikanten uit België en Zeeland.